Savaitės klausimas


2003-11-03
Savaitės klausimas

Ar saugumo pažyma įrodo aukštų pareigūnų nešvarius ryšius?


Turės atsakyti skandalo iniciatoriai

Henrikas ŽUKAUSKAS, Seimo Liberalų demokratų frakcijos seniūnas, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas, Antikorupcijos komisijos narys:  

- Viena vertus, pažymos paviešinimas yra įstatymo pažeidimas, nes tai buvo padaryta neteisiškai, ne pagal tą procedūrą, kurią numato įstatymai. Kita vertus, migla šioje istorijoje tikrai nėra geras dalykas, todėl dabar, kai visi gali pamatyti tą medžiagą, gali pasidaryti sau tam tikras išvadas.

Protingi žmonės pastebės, jog toje pažymoje nieko ypatinga nėra. Teisine prasme žiūrint, tikrai negalima pasakyti, kad ten kas nors būtų esminio.

Dalyvavau Seimo Pirmininko surengtame skubiame pasitarime, kuriame buvo išklausyti tam tikrų telefoninių pokalbių įrašai ir pateikta papildoma medžiaga, kuria remiantis buvo parengta ši pažyma. Turiu pasakyti, kad toje medžiagoje tikrai nėra nieko tokio. Tai tik gera medžiaga žurnalistams patriukšmauti, laikraščių puslapius ir eterį užpildyti.

Labai jau daug burbulų. Saugumo burbulų apskritai pastaruoju metu būta tikrai nemažai, tik kad jie visi susprogsta.

Toje pažymoje kažkodėl surašytos vienos pavardės, bet nesurašytos kitos. Pavyzdžiui, kodėl nurodoma, kad Renata Smailytė bendravo su kažkokiais žmonėmis, bet neparašyta, kad ji pažįstama su Artūru Paulausku ir jo žmona.

Manau, kad jau artimiausioje ateityje turės atsakyti tie, kurie sukėlė tą gana tuščią triukšmą. Vienu iš organizatorių aš matau Seimo vadovą. Jis turėtų atsakyti į klausimus, kam turėtų būti naudinga tai, kas įvyko. Mūsų frakcija oficialiai raštiškai kreipsis į A.Paulauską ir paprašys pasiaiškinti, kodėl įvyko taip, kaip įvyko.  

Prezidentas turi pasiaiškinti

Artūras ZUOKAS, Lietuvos liberalų ir centro sąjungos pirmininkas, Vilniaus miesto meras:  

- Bet kuriuo atveju, tyrimas dėl galimų Prezidento aplinkos ryšių su organizuoto nusikalstamumo grupėmis turi būti viešas, o neeilinis Seimo posėdis, skirtas šiam skandalui aptarti, turi būti atviras. Tai pasitarnautų kaip įrodymas, kad Lietuvoje jau yra įsitvirtinusios demokratiškos institucijos, kurios nebijo skaidrumo, atvirumo ir piliečių teisės patiems vertinti pateiktus faktus.

Be to, Prezidentas R.Paksas turėtų kuo greičiau pasiaiškinti visuomenei apie savo įsipareigojimus rėmėjams ir visiškai atsiriboti nuo žmonių, kurie įvardyti Valstybės saugumo departamento pateiktoje medžiagoje, kaip turintys ryšius su Rusijos ir tarptautinėmis nusikalstamomis grupėmis. Prezidentas turėtų parodyti principingumą ir siekti minėtų žmonių asmeninės atsakomybės.

Turima specialiųjų tarnybų informacija nėra tik ikiteisminio tyrimo objektas, nes tai visų pirma - pasitikėjimo klausimas. Lietuvos piliečiams yra svarbu žinoti, ar jie gali pasitikėti savo valstybės vadovu ir jo aplinka, ar ne.

Šiandien, stojimo į Europos Sąjungą ir NATO išvakarėse, šis skandalas gali nubraukti visus pastarųjų metų Lietuvos pasiekimus. Lig šiol Lietuva yra įgijusi itin patikimo partnerio reputaciją. Šiomis dienomis būdamas Vašingtone nemažai bendrauju su Jungtinių Amerikos Valstijų politikais. Tapo aišku, kad jie stebi ir stebės, ar Lietuvai pasiseks išlaikyti šį demokratijos egzaminą ir ar ji liks patikima partnere.  

Toli siekiančių išvadų daryti negalima

Juozas BERNATONIS, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, Lietuvos socialdemokratų partijos narys:  

- Jeigu yra tiktai tie duomenys, kurie pateikti šioje saugumo pažymoje, tuomet tai tik be reikalo sukeltas skandalas. Pagal tą informaciją, kuri paskelbta, jokių toli siekiančių išvadų daryti negalima. Nežinau, galbūt dar yra kokių nors papildomų duomenų ar papildomos medžiagos.

Kiek supratau, mūsų saugumas padarė išvadas iš kai kurių užsienio valstybių žvalgybos surinktos medžiagos dviem epizodais.

Beje, ir tos išvados irgi ne tokios, kaip buvo skelbiama iš pradžių. Tikrai nematau, kad ta pažyma įrodytų paties Prezidento kokius nors įsipareigojimus menamai mafijai. Taip pat nematau tiesioginių išvadų ar faktų, kad Prezidento aplinka būtų į tai įklimpusi.

Matyt, visa ši istorija yra tik prasidėjusios rinkimų kampanijos žaidimas. Jeigu tikrai nebus pateikta jokių svaresnių argumentų, tuomet turės atsakyti tie, kurie sukėlė šį skandalą.  

Nėra ko slėptis

Vaclovas STANKEVIČIUS, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, Naujosios sąjungos (socialliberalų) narys:  

- Šis skandalas yra tikrai gana netikėtas. Nors dar laukia išsamus visos pateiktos medžiagos tyrimas, jau dabar galima padaryti kai kurias išvadas.

Pirmiausia noriu pasidžiaugti, kad pastarųjų dienų įvykiai parodė, jog demokratija Lietuvoje jau veikia. Jeigu čia būtų autoritarinis režimas, kaip, tarkim, kaimyninėje Baltarusijoje, tuomet viskas būtų laikoma stalčiuose, gal dingtų keli politikai ar visuomenės veikėjai ir viskas būtų paslėpta, palaidota, visuomenė nieko nežinotų. Džiaugiuosi, kad Lietuvoje jau sunku įsivaizduoti tokią situaciją.

Būtų naivu sakyti, kad, tai kas atsitiko, valstybės įvaizdžiui atsilieps teigiamai. Bet daug geriau tokia situacija, nei akių užmerkimas ir tokių problemų nematymas. Man tenka daug bendrauti su NATO struktūromis, ekspertais, jie ne kartą atkreipė dėmesį į korupciją Lietuvoje, galimus ryšius su nusikalstamu pasauliu. Todėl ir šioje situacijoje, manau, aljansas mus tik pagirs, kad stengiamasi atsikratyti negerovių. Svarbu dabar šią istoriją užbaigti, kaip pridera. Tyrimas ir Seimo komisijos išvados parodys, kokia bus ta pabaiga.

Manau, yra gerai, kad paviešinta saugumo parengta pažyma. Nėra ko čia slėptis. Žmonės turi teisę žinoti, kas vyksta.

Kalbėjosi Stasys GUDAVIČIUS