Rasistai užpuolė dainininkę


2008-04-15
Rasistai užpuolė dainininkę

Nuo skustagalvių nukenčia vis daugiau įžymybių. Pernai jų kumščių kietumą pajuto krepšininkas Hollisas Price’as, o praėjusią savaitę Vilniaus senamiestyje užpulta dainininkė Berneen.

Mergina mušė diržu

Praėjusio trečiadienio vakarą tamsiaodė dainininkė iš Pietų Afrikos Respublikos su drauge Vilniuje ėjo pro Šv. Onos bažnyčią. Merginas ėmė užgaulioti ten būriavęsi jaunuoliai.

„Dažniausiai nekreipiu į tai dėmesio, nes žmonės dažnai kalba įvairius dalykus. Bet tada draugė apsisuko ir pamatė, kad jaunuoliai mus seka. Jų buvo keturi, o gal ir penki. Buvo daug žmonių, dar šviesu, manėme, kad jie nori tik pagąsdinti“, – vakar spaudos konferencijoje pasakojo Berneen.

Merginos perėjo į kitą gatvės pusę, tačiau tuomet vienas jaunuolis, ant veido užsitraukęs šaliką ir gobtuvą, užtvėrė kelią. Vaikinas buvo apsirengęs juoda striuke, vieną jos pusę esą puošė Lietuvos vėliava, kitoje buvo nacių svastika.

„Kiti skustagalviai prirėmė prie sienos draugę, o jis neleido praeiti net kitiems žmonėms. Tuomet pribėgo mergina ir ėmė mane mušti. Taikė į galvą, stengėsi pataikyti į veidą, bet man vis pavykdavo išsisukti. Aš turėjau rankoje stiklinį butelį, kurį ji bandė atimti. Tuomet ji atsitraukė ir ėmė užgaulioti. Vėliau išsivėrė diržą ir mušė juo“, – prisiminė dainininkė.

Praeiviai buvo akli

Tuo metu, kai Berneen ir jos draugę užpuolė skustagalviai, gatvėje buvo apstu žmonių, tačiau jie liko abejingi, nors ir matė skriaudžiamą tamsiaodę.

Merginas paleidę skustagalviai kurį laiką dar sukiojosi kitoje gatvės pusėje esančioje stotelėje, o vėliau įlipo į atvažiavusį autobusą ir dingo. Atvykusi policija, anot atlikėjos, jų jau neberado.

Nukentėjusi Berneen nuvyko į ligoninę, kur jai nustatyti galvos bei rankos sumušimai. Tačiau atlikėja iš pradžių pareiškimo policijai nerašė. „Nenorėjau viešumos, kad sužinotų spauda“, – teigė ji.

Net ir sukrėsta labai nemalonaus išpuolio mergina neketina išvažiuoti iš Lietuvos.

„Negalima nuo tokių žmonių pabėgti, nes jų yra visur. Ne tam sunkiai dirbau devynis mėnesius, kad bėgčiau nuo kažko, kas pavadina mane „nigere“. Tai pirmas toks išpuolis mano gyvenime. Žinau, kad tai atsitinka visame pasaulyje – ne tik Lietuvoje, bet ir Londone, Pietų Afrikoje, Amerikoje. Bet visai kas kita, kai tai atsitinka tokioje mažoje šalyje“, – stebėjosi Berneen.

Reikės laiko atsigauti

Dainininkė teigia, kad viešas kreipimasis į žiniasklaidą nėra reklaminė akcija. Ją prabilti privertė tai, kad Lietuvoje vis daugėja rasistinių bei ksenofobinių išpuolių.

„Tai pasakoju ne dėl savęs ar dėl savo karjeros. Tai pasakoju dėl to, kad tai aktuali problema, taip atsitiko daugeliui žmonių. Po to jie taip išsigando, jog išvyko iš šalies, nes čia nejautė paramos, niekas nesiėmė jokių priemonių“, – sakė Berneen.

Po išpuolio dainininkė pranešė laikinai sustabdanti muzikinę veiklą, nes šiuo metu ji jaučiasi morališkai pažeminta bei prislėgta.

Išpuolių vis daugiau

Praėjusių metų lapkričio mėnesį sostinės Senamiestyje buvo užpultas Vilniaus krepšinio klubo „Lietuvos rytas“ legionierius amerikietis Hollisas Price’as.

Trijų skustagalvių užpultas krepšininkas sunkiau nenukentėjo. Pro mušamą juodaodį praėjo daug žmonių, tačiau niekas jam padėti nė neketino. Galiausiai aršų skustagalvį nuvijo keli studentai.

Anot Jungtinių Tautų vystymo programos pareigūnė Lina Jankauskienė teigė, kad Lietuvoje netolerancijos apraiškų vis daugėja.

„Reiškiame didelį susirūpinimą augančia diskriminacija visų mažumų atžvilgiu, ar tai būtų rasiniu, seksualiniu, lyčių, amžiaus pagrindu“, – teigė pareigūnė.