Rajono meras švaisto biudžeto pinigus


2006-07-07
Dainoras LUKAS
Rajono meras švaisto biudžeto pinigus

Iš darbo pasitraukusiai administracijos direktorei apie 30 tūkstančių litų L.Gineika skyrė neteisėtai

Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje Algimantas Pipiras Kauno rajono savivaldybei nurodė panaikinti mero Leonardo Gineikos potvarkį dėl administracijos direktorės Danutės Tamošaitienės atleidimo. Meras atšaukė potvarkį, tačiau neketina reikalauti, kad į rajono biudžetą sugrįžtų neteisėtai sumokėti apie 30 tūkstančių litų.

Taikė ne tuos įstatymus

L.Gineika balandžio 27 dieną savo potvarkiu atleido D.Tamošaitienę, jai pačiai atsistatydinus iš valstybės tarnybos. Jai buvo skirta 29920 litų išmoka ir 5305 litų kompensacija už nepanaudotas atostogas. Nors Tarybos posėdžio metu opozicija perspėjo merą, kad jis greičiausiai elgiasi neteisėtai, L.Gineika į tai nereagavo.

Į Kauno apskrities atstovo pareigas laikinai einantį Algimantą Pipirą kreipėsi Tarybos narė konservatorė Nijolė Kliučienė, prašydama paaiškinti, ar L.Gineika neviršijo savo įgaliojimų ir nepažeidė Vietos savivaldos įstatymo.

A.Pipiras nurodė, kad teisė priimti sprendimą dėl administracijos direktoriaus atleidimo iš valstybės tarnybos yra deleguota Savivaldybės tarybai.

L.Gineika, skirdamas išmoką D.Tamošaitienei, vadovavosi Vyriausybės nustatyta Vienkartinių išmokų valstybės tarnautojams skyrimo ir mokėjimo tvarka, tačiau savo noru atsistatydinantiems tarnautojams ši tvarka nėra taikoma. Todėl meras viršijo įgaliojimus skirdamas 29920 litų išmoką.

Tarybos posėdyje nepaskelbė

A.Pipiras nurodė Kauno rajono tarybai per savaitę panaikinti minėtą potvarkį. L.Gineika Tarybos posėdyje turėjo perskaityti Vyriausybės atstovo teikimą, tačiau to taip pat nepadarė.

“L.Gineika elgiasi kaip visada - kiša galvą į smėlį ir apsimeta, kad nieko nemato. Dėl tokių mero veiksmų galima kreiptis į teismą, taip pat Vyriausiąją etikos komisiją”, - sakė N.Kliučienė.

L.Gineika trečiadienį teigė, kad potvarkis jau atšauktas. “Viskas padaryta. Ar kompensacija sugrąžinta? Ten apie tai nebuvo pasakyta. Tuo rūpinasi juristai”, - sakė meras.

Piktnaudžiavimo mokykla

Teisės skyriaus vedėja Adriana Cicėnienė patvirtino, kad skandalingas potvarkis panaikintas. “Išmoka išmokėta potvarkiui galiojant. Teisės aktai negali atgaline data būti pripažįstami netekusiais galios. Jie netenka galios nuo priėmimo momento. Jo dabar nėra, ir tiek. Išmokos? Taip, jos lieka, iš darbuotojo išieškoti lėšas galima tik teismo keliu. Mes įvykdėme administracijos direktoriaus nurodymą”, - teigė A.Cicėnienė.

A.Pipiras, kuris yra ir Vyriausybės atstovas Alytaus apskrityje, nustebo išgirdęs, kad potvarkis atšauktas, tačiau apie pinigų sugrąžinimą nekalbama.

“Tai kam tada atšaukti potvarkį? Dabar neteisėtai išmokėta apie 30 tūkstančių, kitą kartą galima išmokėti 300 tūkstančių. Tai pasidarytų piktnaudžiavimo mokykla”, - sakė A.Pipiras.

Jis teigė, kad apskrities viršininkas negali kreiptis į teismą, tačiau mąsto apie išeitį. “Gali būti, kad darbuotoja geranoriškai sugrąžins jai išmokėtus pinigus, tačiau vargu ar taip bus. Tuomet Taryba turėtų pasirūpinti, kad nuostolius padengtų tas, dėl kurio kaltės tai įvyko”, - aiškino apskrities viršininkas.