Prėskas ligoninių maistas skaninamas lauknešėliais


2007-06-27
Vereta RUPEIKAITĖ
Prėskas ligoninių maistas skaninamas lauknešėliais

Gydymo įstaigos maitina ligonius už 4 - 7,3 lito per dieną

Dietiniu laikomas maistas ligoninėse patenka ne į kiekvieno ligonio skrandį. Vieni atstumia valdiško patiekalo lėkštę ir mieliau sotinasi artimųjų atneštais skanėstais, kiti mielai suvartoja tai, kas jiems duodama nemokamai ir šeimos narių prašo atnešti nebent vaisių.

Ligonių kasdienis meniu skurdokas ne vien dėl dietos, bet ir dėl menko finansavimo. Kauno gydymo įstaigų dietologai turi sukti galvas, kaip pamaitinti ligonį mažiausiai keturis kartus per dieną už 4, 4,5 ar 7,3 lito.

KMUK - stambiausia maitinimo įstaiga

Kauno medicinos universiteto klinikos (KMUK) kasdien maitina vidutiniškai 1800 ligonių, iš jų apie 350 vaikų ir apie 40 kūdikių. KMUK Ligonių maitinimo tarnybos viršininkas Juozas Dekeris sako, kad maitinamiems pagal pagrindinę dietą ligoniams kasdien skiriama maisto už 7,32 lito.

Pabrangus įvairiems maisto produktams, Klinikose prieš kelis mėnesius vienam ligoniui skiriamo maitinimo norma padidėjo 24 centais. Tačiau iki tol finansavimas ligonių maistui nedidėjo apie 10 metų.

KMUK dietologės Veronikos Butkienės teigimu, dauguma ligonių maitinami keturis kartus per parą. Pagrindinės daržovės - bulvės, morkos, burokai ir kopūstai, sezono metu - agurkai ir pomidorai. Iš vaisių populiariausi obuoliai. Du kartus per savaitę ligoniai kaip skanumyną gauna indelį jogurto. Nors šioje įstaigoje pinigų maistui skiriama daugiau nei kitose, ligoniams pasiūlyti daug ir įvairių šviežių vaisių bei daržovių negali.

KMUK darbuotojams maistas gaminamas atskiroje personalo valgykloje. Joje užsisakyti maisto gali ir ligoniai, patiekalai jiems gali būti pristatyti tiesiai į palatą, tik už visa tai tenka mokėti iš savo kišenės.

Dalis KMUK ligonių išvakarėse gali pasirinkti, kokį karštą patiekalą valgyti kitą dieną. Šiuo metu maistas gaminamas vienoje virtuvėje, antroji - remontuojama. Pasirinkti patiekalus gali tik arčiausiai virtuvės esančių skyrių ligoniai.

Vienos dienos meniu

Pusryčiai: manų košė, riekė duonos, batono, gabalėlis sviesto, pieniška dešra, arbata.

Pietūs: vištienos sultinys su makaronais, orkaitėje kepta paukštiena arba virtų bulvių plokštainis, arba virtų bulvių cepelinai su mėsa, riekė batono, sulčių kisielius.

Vakarienė: riekė duonos ir batono, gabalėlis sviesto, varškės sūris ir balinta kakava.

Naktipiečiai: kefyras, ragelis.

Ligonių nuomonė

Kaunietė Regina:

“Čia labai skani duona, visas maistas geras, užtenka ir kiekio, ir įvairovės. Skanumą gali rinktis tik kavinėje ar restorane. Artimųjų prašau nieko, išskyrus vaisius, man nenešti. Per savaitę, kiek čia esu, vaisių neteko gauti, tik jogurtą”.

Kėdainietis Jonas:

“Maisto visiškai pakanka, nors skaniau nei namuose niekur nebūna. Ligoninės maistas yra ligoninės. Jis nėra labai blogas, bet ir nelabai geras, juk tai masinė gamyba.”

Šiaulietė Irena:

“Aš valgau nedaug, esu neišranki, tai man gerai. Tačiau čia siūlomi patiekalai man per riebūs. Paprastai aš vengiu įvairių padažų. Mano palatos draugės skundžiasi, kad joms neskanu.”

Kauno apskrities ligoninė nepripažįsta nesveiko maisto

Kauno apskrities ligoninė kasdien maitina apie 350 ligonių. Dauguma jų valgo keturis kartus per dieną. Vieno ligonio, kuriam taikoma pagrindinė dieta, maitinimui kasdien skiriama 4,5 lito, kiek anksčiau ši suma buvo 4,3 lito.

Įstaigos direktoriaus pavaduotoja Janina Bierienė atkreipia dėmesį, kad į ligoninės pagrindinę dietą neįeina rūkyti, stipriau kepti ir kitokie nesveikais laikomi gaminiai. Dažniausiai gaminama iš įvairių kruopų, makaronų, kopūstų, morkų, bulvių. Ligoniai kasdien gauna ir mėsišką patiekalą arba žuvį. Tačiau ligonių maistas negali būti labai sūrus, aštrus, riebus, jis turi būti lengvai virškinamas. Taigi, pasak J.Bierienės, natūralu, kad daliai ligonių toks maistas yra neskanus, prastai vertinamas.

“Ligoninės maistas - ne restoraninis, o gydomasis. Mums tenka kariauti, kad ligonių artimieji neneštų jiems nesveiko maisto”, - pasakojo ligoninės direktoriaus pavaduotoja. Jos teigimu, ligoniams stengiamasi duoti ir vaisių - obuolių, bananų, apelsinų. Tačiau žalieji vitaminų šaltiniai šiais metais pabrango, tai apribojo galimybes. J.Bierienė skundėsi, kad labai pabrango net ir bulvės, ir kokybė jų prastoka.

Beje, šioje ligoninėje sėkmingai veikia ir bufetas. Pasak jo darbuotojos, čia neretai užsuka ir ligoniai, kuriems neužtenka valdiško maisto. Dažniausiai tai būna jauni arba vidutinio amžiaus žmonės.

Vienos dienos meniu

Pusryčiai: avižinių dribsnių košė, riekė duonos, batono, gabalėlis sviesto, balto sūrio.

Pietūs: šviežių kopūstų sriuba, virtų bulvių cepelinai su mėsa, gėrimas, riekė duonos.

Pavakariai: obuolys.

Vakarienė: pieniška sriuba, riekė duonos, gabalėlis sviesto, griežinėlis pieniškos dešros.

Ligonių nuomonė

Kaunietė Ona:

“Kas įpratęs valgyti poniškai, tam gal ir neskanu, o aš valgau viską. Kartais duoda ir apelsiną, ir obuolį. Vyrams maisto gal ir mažokai. Man maisto atneša ir iš namų. Jei turi pinigų, gali nueiti į bufetą.”

Kaunietis Kęstas:

“Vakarienė - 17 valandą, po kelių valandų vėl norisi valgyti. Maisto atneša namiškiai, einu į parduotuvę, retsykiais užsuku į bufetą. Kepsnys čia kainuoja apie 5 litus. Pasiilgstu tokio maisto. Valgau ir ligoninės patiekalus, jie skanūs, bet mažai. Vaisių duoda - obuolių, bananų, apelsinų. Teko gulėti ir Klinikose, ten maitina panašiai”.

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės virtuvėje - skurdžiausia

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės dviejose virtuvėse gaminamas maistas maždaug 300 ligonių. Tie, kuriems neskirta specifinė dieta, maitinami už 4 litus per dieną.

Gydytoja dietologė Dana Balaišienė sako, kad už tokią sumą pamaitinti ligonius keturis kartus per dieną - nelengva užduotis.

“Pagal 2005 metų spalio 28 dienos direktoriaus įsakymą ligonius maitiname už 4 litus per dieną, iki tol buvo 5 litai”, - teigė dietologė. Ji atkreipia dėmesį, kad jų galimybes dar labiau apkarpė pabrangę maisto produktai.

Pasak D.Balaišienės, produktai perkami skelbiant viešuosius konkursus, kurie vykdomi kartą per metus. “Pasirenkame pačius pigiausius produktus. Sudarome tokį meniu, kad užtektų nustatytos kalorijų normos, kad būtų subalansuota maistinė energetinė vertė”, - komentavo dietologė. Ji apgailestavo, kad pasiūlyti ligoniams vaisių neįmanoma. Tiesa, kasdien pietų metu jie gauna mėsišką patiekalą arba žuvį.

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės direktorius Tautvydas Jankauskas tikino, kad jo vadovaujamoje įstaigoje ligonių maistui gaminti finansavimas nebuvo mažinamas nė centu: “Niekur Lietuvoje nėra nustatytos ligonių maitinimo kainos, yra tik nustatytos kalorijos ir reikalingų medžiagų kiekis. Šiuos reikalavimus mūsų ligoninė įvykdo”, - pridūrė jis.

Pasak T.Jankausko, kas mėnesį ligoniai yra anonimiškai apklausiami, paprastai nepatenkinti maistu esą būna tik apie 1 proc. apklaustųjų. Direktoriaus žiniomis, daug ligonių yra gulėję ir kitose Kauno gydymo įstaigose, tačiau 2-ojoje ligoninėje jiems esą maitintis skaniausia.

Toje pat valgykloje už 2,4 lito gali papietauti bet kuris ligoninės darbuotojas, iš anksto užsisakęs pietus. Čia valgo ir įstaigos vadovas, jei nebūna kur išvykęs. “Valgau tą pačią sriubą, tą patį maltinuką ir geriu tą patį kompotą. Man labai skanu”, - tikino T.Jankauskas.

Gydytoja dietologė D.Balaišienė tik ragauja pagaminto maisto, o pati valgo atsineštą iš namų, nes jaučiasi sveika ir nemato reikalo maitintis dietiškai.

Vienos dienos meniu

Pusryčiai: avižinių dribsnių košė, riekė duonos, batono, gabalėlis sviesto, arbata.

Priešpiečiai: pomidorų sultys.

Pietūs: vištienos sultinys su makaronais, vištiena su morkų koše ir bulvėmis, džiovintų vaisių kompotas.

Vakarienė: grikių košė su sviestu, riekė duonos, batono, gabalėlis sviesto.

Ligonių nuomonė

Vilnietė gimdyvė Jolita:

“Aš manau, kad gydymo įstaigoje sveikai mitybai turi būti skiriamas ypatingas dėmesys, pagalvota apie produktų derinimą, vitaminus. O mes gauname dešreles, vadinamąją daktarišką dešrą, kurių sudėtyje - menkai mėsos. Konservuoti žirneliai - bene vienintelė daržovė. Valgau sriubą, košę, tačiau be savo maisto niekaip neišgyvenčiau. Girdėjau, kad nėščiųjų maitinimui skiriama po 4,7 lito per dieną. Nenuostabu, kad atneša duonos, batono riekę - matyt tam, kad užkištų ir nenorėtum valgyti. Kai gulėjau šioje ligoninėje nėštumo pradžioje ir buvo didelis apetitas, tiesiog badaudavau, man vežė maistą iš namų krepšiais. Ir dabar mūsų skyriuje pilnas šaldytuvas maisto iš namų.”

Jonavietė gimdyvė Agnė:

“Man ligoninėje skaniausios kruopų košės, namuose aš tokių nemoku išvirti. Tačiau kiekio man neužtenka. Vakarienė 18 valandą, o valgyti norisi ir vėliau. Ką jau kalbėti apie vaisius ir daržoves, kurių, kaip rekomenduoja, turėtų būti daug. Geriausiu atveju gauname gabalėlį agurko.”

Kaunietė Vilija:

“Neužtenka sveikatos viską suvalgyti, čia maitina sočiai, kartais pusryčiams atneša du kiaušinius, man būna per daug. Bet patiekalai - ne mano skonio, trūksta druskos, neįdėta jokių prieskonių. Maisto atneša ir artimieji, bet stengiuosi maitintis dietiškai. Šiandien daržovės - morkos, vakar - kopūstai, kiek žinau, pernykščiai. Namie taip nevalgome, tačiau nereikia norėti ligoninėje restorano maisto.”