Politiniai stendai tapo pajuokos objektu


2004-10-07
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Politiniai stendai tapo pajuokos objektu

Kauniečiai skeptiškai vertina valdininkų parinktas rinkimų agitacijos vietas, o kandidatai ir partijos nenori reklamuotis ant stulpų

Prasidėjus rinkimų į Seimą kampanijai Kauno valdininkai miesto gatvėse įrengė apie 2600 reklaminių stendų. Jie iškabinti ant stulpų ar net tarp medžių nutiestų virvių. Šis vaizdas papiktino ne tik kauniečius, bet ir pačius kandidatus. Iki rinkimų likus kelioms dienoms agitaciniai plakatai priklijuoti vos ant penktadalio stendų. Kiti faneriniai šedevrai iki šiol stūkso tušti. Šiam abejotinam, gana neestetiškam projektui miesto valdžia išleido 70 tūkstančių litų.

Kenkia miesto įvaizdžiui

Vakar kalbinti kauniečiai teigė, kad faneriniai stendai bjauroja miesto įvaizdį. “Pažiūrėkite, kaip jie atrodo. Dar suprasčiau, jeigu tokios lentelės būtų iškabintos kaime, tačiau antrajame Lietuvos mieste - didžiausia nesąmonė”, - sakė A.Juozapavičiaus prospekte kalbinta ponia Nijolė.

Kiti praeiviai neslėpė, kad iki šiol net nesusimąstė, kam ant stulpų pakabinti faneros lakštai. Bene labiausiai šokiruoja miesto centre iškabinti stendai. Tarp medžių nutiestos virvės, o ant jų kabo daug lentelių.

Dar skeptiškiau šį Kauno valdininkų projektą vertino interneto svetainės “Delfi” lankytojai. “Panašu, kad tuos stendus kažkokiame garaže per pusdienį pora bedarbių išpjovė”, - rašė vienas lankytojas. Kitam užkliuvo faktas, kad šiam projektui išleista net 70 tūkstančių litų. “Klaikiau nesumąstysi”, - tikino internautas.

“Tos lentelės ant stulpų primena nušiurusius popiergalius. Iš pradžių net buvo keista, kad jų niekas neuždraudžia ir nenukabina. Tokios šiukšlės teršia miestą. Tačiau paaiškėjo, kad tai Savivaldybės “pokštas”, - neslėpė ironijos dar viena kaunietė.

Trūksta priežiūros

Savivaldybės Kanceliarijos vedėjas Valentinas Markevičius įvairiais būdais bandė pateisinti nevykusių stendų projektą. Ant vieno stulpo pakabintos dvi fanerinės lentelės miestui kainavo apie 22 litus.

“Pirmą kartą panaudojome tokį politinės reklamos metodą. Dėl to galbūt šiek tiek neįprasta. Be to, politikai gana neaktyvūs. Jeigu visi stendai būtų užklijuoti plakatais, vaizdas būtų kur kas geresnis”, - tikino valdininkas.

Minėtus šedevrus Kauno gatvėse įrengė dvi bendrovės, pasirinktos apklausos būdu. Abiem firmoms atseikėta po 35 tūkstančius litų. Pasak V.Markevičiaus, už šią sumą verslininkai pagamino stendus, įsipareigojo juos prižiūrėti, o pasibaigus rinkimų kampanijai nuimti.

Tačiau, pasižvalgius po miestą, užkliuvo, kad nemažai stendų pakrypę, pritvirtinti bet kaip, o kai kurie jau greitai voliosis ant žemės. “Situacijos nereikia dramatizuoti. Be to, naivu reikalauti priežiūros kokybės, kai politikai jais nesinaudoja. Stendai kenčia nuo chuliganų. Keletas jų net apskritai dingo”, - tvirtino Kanceliarijos vedėjas.

Sostinėje daugiau tvarkos

Pagal naująjį įstatymą, vietos savivaldybėms buvo palikta teisė pačioms parinkti vietas politinei reklamai. Sostinės valdžia įrengė 160 didelių stendų. Klaipėdoje politikams buvo nurodytos vietos, kur jie gali kabinti savo plakatus.

V.Markevičius bandė tikinti, kad kauniečių pasirinktas variantas - geresnis. Tačiau su tuo kategoriškai nesutiko kalbinti įvairių partijų politikai. Kandidatų teigimu, ant stulpų reklamuotis beprasmiška. Be to, tokia reklama - neestetiška, atrodo tarsi pasityčiojimas iš rinkimų agitacijos.

“Kauno dienos” kalbinti policijos pareigūnai pripažino, kad minėti stendai įrengti per arti gatvės ir trikdo vairuotojų dėmesį. Tačiau oficialiai Kauno eismo priežiūros tarnybos atstovai šiam projektui neprieštaravo. “Kalbėjomės su policininkais. Jie uždraudė stendus kabinti ant eismo ženklų stovų”, - tikino Savivaldybės Kanceliarijos vedėjas.

Pasibaigus rinkimams, minėti stendai keliaus į sandėlį. “Galbūt jų dar prireiks? Tačiau tikiuosi, kad rinkimų įstatymas bus pakoreguotas, ir politikai galės laisvai reklamuotis”, - sakė V.Markevičius.

Kauno valdininkai mano, kad jų pasirinktas A2 formatas yra tinkamas. “Įstatyme nurodyta, kad politikų plakatų dydis gali būti nuo A1 iki A3 formato. Mes pasirinkome vidurkį”, - tikino Kanceliarijos vedėjas. Tuo tarpu politikai atkreipė dėmesį, kad kai kurie kandidatai pasigamino ne horizontalius, o vertikalius plakatus. “Kaip jiems juos pakabinti ant kauniečių valdininkų įrengtų stendų. Absurdas”, - piktinosi vienas politikas.

Kauno meras Arvydas Garbaravičius, paklaustas apie gatves subjaurojusius stendus, tikino, kad valdininkai šio klausimo su juo nederino. Miesto vadovas žadėjo pasidomėti ne tik šio projekto finansavimu, bet ir idėjos autoriumi.