Po talento ženklu gimusiesiems - prasmingi apdovanojimai


2006-07-07
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Po talento ženklu gimusiesiems - prasmingi apdovanojimai

Karalienės Mortos premija Kaune pagerbti kūrybingiausi šalies vaikai

Į Kauno rotušę jų, Karalienės Mortos premijos laureatų ir diplomantų, susirinko nemažas pulkelis: ne tik iš didžiųjų Lietuvos miestų, bet ir iš periferijos, kur talentingi vaikai muzikuoja, dainuoja, piešia. Jau ketvirtą kartą Lietuvos kultūros fondas šia garbinga premija pagerbė tuos, kurie yra sublizgėję ne tik šalies, bet ir tarptautiniuose konkursuose, festivaliuose.

Penki laureatai ir septyni diplomantai

Kauno 1-osios muzikos mokyklos auklėtinis Gražvydas Volkovas, šešeri metai grojantis akordeonu, šį instrumentą, kaip pats juokauja, įsimylėjęs labiausiai. Jaunasis akordeonininkas neseniai grįžo iš Italijos Valtidoros miesto, kur vykusiame konkurse laimėjo Didįjį prizą. Šeštaklasiui, kurį akordeoną pamilti išmokė ir dabar kūrybos keliu jį veda mokytoja ekspertė Marija Martinkienė, sėkmė šiame konkurse ne vienintelė: didžiuosius prizus ir pirmąsias vietas jis nuskynė septyniuose tarptautiniuose konkursuose.

Šeštaklasis akordeonininkas Rotušėje, tiesa, džiaugėsi ne Karalienės Mortos laureato, bet diplomanto apdovanojimu, tačiau, kaip ir jo mokytoja, buvo labai laimingas. Apdovanojimą įteikęs Lietuvos kultūros fondo (LKF) pirmininkas Hubertas Smilgys pajuokavo: “Gražvydas surinko tiek pat komisijos balsų, kaip ir kitas, vyresnis, pretendentas. Bet kaunietis dar turi šansų tapti laureatu, tad tikriausiai nepyksta, kad laurai teko kitąmet į premiją jau negalėsiančiam pretenduoti vaikinui”. Gražvydo mokytoja M.Martinkienė teigė neabejojanti: jos gabiam auklėtiniui dar viskas prieš akis.

Karalienės Mortos premijos diplomantų, daugiausia periferijos vaikų, buvo septyni, o laureatams skirtais apdovanojimais - diplomais, originaliais odiniais medaliais, piniginėmis premijomis ir knygomis - džiaugėsi penki moksleiviai. Kaip tikra karalaitė ėjo atsiimti apdovanojimo Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtinė pianistė Morta Grigaliūnaitė. “Išskirtinio talento mergaitė, pasvalietė, sėkmingai mokosi Vilniuje ir džiugina puikiais pasirodymais Lietuvoje ir užsienyje”, - sakė apie Mortą LKF pirmininkas.

Morta sėdo prie fortepijono ir visiems susirinkusiesiems įrodė, kad talento jai išties nestinga.

Groja saksofonu ir smuiku

Jaunąjį saksofonininką Luką Bareikį iš Gargždų į šventę atlydėjo tėveliai. Devintokas muzikos mokyklos auklėtinis sakė, kad jam smagu gauti garbingą apdovanojimą būtent Valstybės dienos proga. “Saksofonu groti man patinka, groju ir kaip solistas, ir ansamblyje. Jau esu surengęs ir pirmąjį rečitalį”, - apie savo pomėgį pasakojo Lukas. Jo mama, Gargždų muzikos mokyklos pedagogė, irgi buvo laiminga: “Visai mūsų šeimai šventė. Lukas išties muzikalus, daug dirba, jam sekasi konkursuose”.

Šiaulių konservatorijos muzikos mokyklos auklėtinė Simona Šukytė sužavėjo vingria akordeono melodija. Talentinga moksleivė, sakė jos mokytoja Marytė Markevičienė, beveik kasdien iš Radviliškio net 44 kilometrus važiuoja į muzikos mokyklą Šiauliuose. Žaisminga, originali, kūrybinga - tokių komplimentų Simona pelnė tapusi 9 tarptautinių ir 3 šalies konkursų nugalėtoja.

Kita laureatė, M.K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtinė smuikininkė Monika Buinevičiūtė jau tolokai pažengusi profesionalumo keliu: koncertuoja ne tik kaip solistė, bet ir su kameriniais, simfoniniais orkestrais. Monikos bendramokslis, tos pačios mokyklos auklėtinis Algirdas Šochas irgi geba nuostabiai pravirkdyti smuiką. “Man smagu groti, koncertuoti, varžytis konkursuose ir laimėti. Šį pergalės jausmą esu patyręs ne kartą”, - apie savo kūrybinę veiklą pasakojo vaikinas. Jo mama Giedrutė Šochienė, įteikusi sūnui gėlių, jam pasufleravo: “Dabar turėsi patį garbingiausią apdovanojimą”.

Geriausi šalies ambasadoriai

“Šios premijos talentingiems vaikams - tai pagarba iškiliai Lietuvos asmenybei - pirmajai ir vienintelei Lietuvos Karalienei Mortai, - kartu su keliais mecenatais apdovanodamas laureatus ir diplomantus sakė LKF pirmininkas H.Smilgys. - Tvirtesnio tilto tarp reikšmingos praeities ir ateities nesugalvosi - talentingi vaikai, atstovaujantys Lietuvai užsienyje, yra patys geriausi mūsų šalies ambasadoriai”.

LKF prezidiumo narės bei Rašytojų sąjungos narės profesorės Elenos Bukelienės teigimu, prasminga, kad vaikų premijai suteiktas būtent Karalienės Mortos vardas. “Karalienė buvo išmintinga savo vyro Mindaugo patarėja kuriant Lietuvos valstybę. Ji viena pirmųjų katalikių Lietuvoje, taip pat jautri, švelni ir rūpestinga motina. Jos vardas yra tapęs moteriškumo ir pasiaukojimo simboliu. Tad linkiu visiems apdovanotiesiems šia premija puoselėti tas bendražmogiškąsias vertybes, kurios buvo svarbios Karalienei Mortai”, - sakė profesorė.

Prieš ateidami į Rotušę premijos laureatai ir diplomantai, jų tėveliai buvo pakviesti į Kauno pilį, kur klausėsi istorikų pasakojimo apie Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, Karaliaus Mindaugo ir Karalienės Mortos gyvenimą, jų vaidmenį kuriant Lietuvos valstybę. “Kauno pilyje lankiausi pirmą kartą. Įdomu buvo išgirsti daug iki šiol man nežinomų istorinių faktų”, - sakė gargždietis moksleivis Lukas Bareikis.

Dabar Lietuvoje jau yra 49 Karalienės Mortos premijos laureatai. Premijos mecenatais yra tapę Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus, JAV verslininkas Antanas Mikalajūnas, Šiaulių miesto savivaldybė, Lietuvos rašytojų sąjunga ir kiti. Iš pradžių ši premija buvo teikiama Šiaulių miesto moksleiviams, vėliau jos skyrimu pradėjo rūpintis Lietuvos kultūros fondas.