Pietūs netoli altoriaus


2008-04-15
Pietūs netoli altoriaus

Unikalus Pažaislio vienuolyno ansamblis atveria vartus ne tik kultūros projektams. Seserys kazimierietės pradėjo baimintis nevaldomo patalpų nuomininkų antplūdžio.

Išsinuomoti nėra sunku

„Pažaislio kultūros ir turizmo centras“ išplatino pranešimą, kad Pažaislio vienuolyno durys plačiai atveriamos renginių organizatoriams. Įvairiems seminarams, renginiams ir šventėms paminėti siūloma išsinuomoti Baroko, Kamaldulių ir Pacų koplyčios sales.

„Kauno dienos“ žurnalistai pasidomėjo, kokius renginius Šv.Kazimiero kongregacijos seserų vienuolyne galima rengti ir kokios paslaugos yra teikiamos.

Dėl patalpų nuomos tariamoms vestuvėms kalbėjomės su centro direktoriumi Egidijumi Buika.

Pašnekovui pasakėme, kad patalpų reikia vienos įmonės konferencijai organizuoti, kurioje dalyvaus iki 50 žmonių. E.Buika iškart pasiūlė salę, kurios nuoma visai dienai kainuotų 500 litų. Pasiteiravus, ar nebus problemų užsisakyti salę liepos viduryje, jis atsakė, kad reikia pasitikslinti tikslią dieną, bet nemano, kad kils kokių nors kliūčių.

Iškart sulaukėme siūlymo užsisakyti ir maisto, kuris atvežamas iš netoliese esančio restorano.

Linksmybėms nustatys ribas

Paaiškėjo, kad, renginiui pasirinkus Pažaislio vienuolyną, nereikės rūpintis net nakvyne. „Ar nakvynės reikės? – išgirdęs teigiamą atsakymą E.Buika atsiduso. – Yra spartietiškas variantas. Ta prasme patogumų ne per daugiausia.“

„Spartietiško varianto“ nakvynė vienam žmogui kainuoja 15 litų. Pernakvoti nešildomose patalpose, kuriose stovi po kelias lovas, vienuolynas gali priimti 40 svečių. Yra ir apartamentų su visais patogumais. Juose gali apsigyventi 16 žmonių, o kaina siektų apie 30 litų.

Prakalbus apie po konferencijos planuojamą vakaronę, centro atstovas apgailestaudamas tarė: „Dėl vakaronės pasitarsime. Vyno išgerti galima, bet kitų gėrimų – nelabai.“

Aptarę liepą neva planuojamos konferencijos detales, pasiteiravome, ar rudenį būtų galima vienuolyne atšokti vestuves. „Atvažiuoti pasifotografuoti, surengti banketuką, išgerti vyno ir šampano galima, bet be nakvynės“, – apibrėžė pasirinkimą E.Buika. Tačiau iškart patikslino – pasišokti būtų galima, bet prieš tai reikėtų atvažiuoti ir susitarti, kur galima šokti, o kur – ne. Paklaustas, ar galima derėtis dėl kainos, jei patalpas nuomotume ne vienai dienai, E.Buika nuolaidos teikti neskubėjo. „Čia neeilinė, netradicinė vieta, todėl manau, kad kaina nedidelė, o kai įsivažiuosim, ji bus didesnė“, – verslo planus atskleidė centro vadovas.

Po pokalbio telefonu su E. Buika susitikome pačiame Pažaislio vienuolyne. „Įvairūs kultūrinio pobūdžio renginiai čia vyko visada, tik dabar tai labiau paviešinome“,– kalbėjo centro atstovas.

E.Buika patikino, kad vienuolyno gyventojos dėl nuomininkų antplūdžio tikrai nenukentės, nes siūlomos nuomoti salės seserų nebuvo naudojamos.

Seserys nežino, ko tikėtis

Šv.Kazimiero kongregacijos seserys teigė, kad dėl patalpų nuomos su jomis kol kas niekas nesitarė. „Manęs asmeniškai niekas neklausė. Neįsivaizduojame, kas čia bus. Tik po pirmųjų renginių bus aišku, kuo čia kvepia, bet šią minutę aš esu prieš. Nuo amžių šitas vienuolynas buvo nebylus, toks ir turėtų likti“, – kalbėjo sesuo Edita.

Ji sakė, kad ir dabar vienuolių susikaupimą trikdo Pažaislio muzikos festivalis ir ekskursijos. Kita, nepanorusi prisistatyti sesuo, paklausta apie būsimus renginius, prabilo citata iš Šventojo Rašto. „Daug kas galima, bet ne viskas dera. Bet giliau nesusimąsčiau“,– sakė sesuo kazimierietė.