Penktadienio gurmanai


2003-02-15
Darius SĖLENIS
Penktadienio gurmanai
Klubo nariams - jaučio sėklidės ir “Vienuolės krūtys”

Kauno viešbučio “Perkūno namai” restorane po mėnesio pertraukos įvykusį susitikimą “Penktadienio klubo” dalyviai pavadino “įžanga į Meilės dieną”. Austrės, špinatų putėsiai, vėžių uodegėlės, krevetės, sviestžuvė moliuskų padaže su ryžiais ir šafranu, jaučio sėklidės ir vištienos suktinis su žaliaisiais šparagais bei desertas “Banano atodūsis” (Jai) ir “Vienuolės krūtys” (Jam) - toks buvo vakaro meniu.

Teminiai vakarai

Kas antrą savaitę susirenkanti publika afrodiziakų turinčius ir geismą bei aistrą sukeliančius patiekalus užgėrė putojančiais “Luigi Bosca” bei raudonais “Antinori” vynais. Finalinis gėrimas, pavadintas amžinosios jaunystės ir potencijos simboliu, buvo žalioji arbata su ženšeniu ir citrina.

Kiekvienas “meilės” patiekalas kvietimuose buvo trumpai įvertintas. Pavyzdžiui, putėsiai - kuklus pirmasis kvietimas mylėtis ir valgyti, baltosios žuvys - maistingas, labai stimuliuojantis ir suteikiantis jėgų produktas reikliems įsimylėjėliams, moliuskai - erotiškos formos austrių giminaičiai, šafranas - Rytuose manoma, kad jis turi stimuliuojančios galios, šparagai - afrodiziškiausi storaūgliai, kurie privalo būti stangrūs ir traškūs. Ir vakaro “vinis”: jaučio sėklidės - nuo neatmenamų laikų gyvūnų sėklidės garsėja kaip meilės stimuliatoriai, Jungtinėse Valstijose jos vadinamos Uolinių kalnų austrėmis.

“Kiekvienas mūsų penktadieninis susitikimas turi temą, - “Kauno dienai” teigė Ingrida Gustienė. - Ir visada maistą deriname su gėrimais. Jau metus veikiantis “Penktadienio klubas” rengė prancūzų, italų, lotynų amerikiečių, meksikiečių vakarus su įvairiausių vynų bei tekilos degustavimu, portugališką naktį su ožkos sūriais, džiovintomis slyvomis, cigarų parūkymais. Daugeliui įsiminė vieno susitikimo metu didžiuliuose moliūguose patiekta sriuba, taip pat žvėrienos - elnienos, šernienos, stirnienos ir net bebrienos - patiekalai”.

Pikantiškas patiekalas

Po nedidelių dvejonių užgerdami “Luigi Bosca” vynu austres suvalgė beveik visi klubo nariai. Ragauti jaučio sėklidžių su taglietele makaronais bei šparagais pasiryžo ne visi, tiksliau, ne visos. Iš pradžių moterys uostė ir atsargiai ragavo. Tačiau “sukirstos” buvo beveik visos 60 maždaug po 80 gramų sveriančios sėklidės.

“Labai skanu! šiek tiek primena liežuvio ir kepenėlių skonį, - tikino vakaro organizatorė Ingrida Gustienė. - Lietuvių įmonės, beje, vienos neužteko, labai nustebo išgirdusios mūsų užsakymą. Receptas? Iš pradžių jas reikia labai gerai išvalyti, po to neperpjautas marinuoti dvi paras: reikėjo acto, česnako, čiobrelių, peletrūnų ir šiek tiek raudonojo vyno. Po to jas nusausinome, perpjovėme į dvi dalis ir troškinome specialiame jaučio kaulų rudajame padaže”.

Klaipėdiečiai patyrė avariją

Kiti vertinimai? “Šimtą kartų skaniau nei austrės”, - tvirtino doktorantė, būsimoji mokslų daktarė Jurga Sekliuckienė. “Primena kepenėles, o aš nesu didelė jų gerbėja”, - prisipažino vadybininkė Aldona Zykutė. “Normalu, skonį puikiai papildė vynas, - teigė vyriausioji technologė Zita Makštelienė. - Beje, pamenu, kad labai seniai vyro draugas iškrėtė pokštą, kai pagamino patiekalą iš veršiuko sėklidžių. Aš ir kelios draugės sukirtome neįprastą patiekalą, ir tik po to jis pasakė, ką mes valgėme...”

“Penktadienio klubo” “įžangos į Meilės vakarą” kvapą kaitino smilkalai, o foną pagyvino Kauno džiazo grupė. Beje, kauniečiai pakeitė nelaimę patyrusius klaipėdiečius: maždaug valandai likus iki renginio pradžios, važiuodama į Kauną Sauliaus Šiaučiulio komanda pateko į avariją.