Pažaislis atvėrė glėbį muzikai


2004-06-01
Rūta KANOPKAITĖ
Pažaislis atvėrė glėbį muzikai

Sekmadienį vakare barokinio vienuolyno kieme pradėtas tradicinio, jau IX tarptautinio festivalio vasaros koncertų ciklas

Pradedamasis festivalio koncertas buvo skirtas Lietuvos įstojimui į Europos Sąjungą. Tą simbolizavo ne tik geltonomis ES žvaigždutėmis papuošta scena, bet ir programa: Liudviko van Bethoveno IX simfonijos finalas yra tapęs oficialiu Europos Sąjungos himnu.

Į festivalį suplūdo minios

Likus dar gerai valandai iki koncerto, publikos jau buvo gausu. Bažnyčios varpams ėmus mušti septintą valandą, kiemas buvo pilnutėlis muzikos mylėtojų, pavėlavusieji stoviniavo ar bandė įsitaisyti ant žolės. Ilgesnių ir trumpesnių sveikinimo kalbų - mero Arvydo Garbaravičiaus, laikinojo Seimo Pirmininko Česlovo Juršėno, kultūros ministrės Romos Žakaitienės, Pažaislio ansamblyje įsikūrusių kazimieriečių vienuolių vyresniosios, sesers Julitos - publika klausėsi vasariškai atsipalaidavusi, nekantriai laukdama koncerto.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Gintaro Rinkevičiaus, ir Kauno valstybinis choras bei solistai Joana Gedmintaitė (sopranas), Inesa Linaburgytė (mecosopranas), Algirdas Janutas (tenoras) ir Vladimiras Prudnikovas (bosas) atliko garsųjį Bethoveno IX simfonijos finalą, kuris Pažaislio festivalyje pirmą kartą nuskambėjo prieš kelerius metus. Tada jam dirigavo garsus dirigentas iš Austrijos Justus Frantzas, geras Lietuvos ir jos muzikų bičiulis.

Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyr. dirigentas, Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas Petras Bingelis šįkart sėdėjo tarp klausytojų, tačiau vis vien nejučiomis nevalingai “dirigavo” visu kūnu. Bethoveno devintosios simfonijos finalas jam nuo jaunystės labai gerai pažįstamas kūrinys. “Vien Vokietijoje jį girdėjau gal penkiasdešimt kartų”, - sakė muzikas.

Sidabriniai balsai iš Armėnijos

Trys jaunieji tenorai iš Armėnijos Albertas Sarojanas, Vahanas Harutunianas ir Armanas Nikolianas buvo netikėtas siurprizas Pažaislio publikai. Jų solo ir trise padainuotos itališkos ir neapolietiškos dainos pakerėjo klausytojus. Melodijos labai gerai pažįstamos, ir išrankesnis melomanas gal net pasakytų kad kokia nors “Sugrįžk į Sorentą” pernelyg populiari tokio lygio festivaliui. Tačiau reto grožio jaunuolių balsai tarsi naujai įgarsino demokratišką repertuarą, kurį balsingesnė kompanija dainuoja ir užstalėje. Už tai publika jiems atlygino ypatingu dėmesiu - plojo atsistojusi, šaukė bravo, prašė biso.

Tie, kas girdėjo prieš keliasdešimt metų garsaus italų vunderkindo Robertino Lorečio dainavimą, tvirtino, kad armėnų berniukų balsai savo grožiu pranoksta jo diskantą. Beje, po mutacijos R.Loretis balso unikalumu nepasižymėjo: dainavo toliau, bet didelių meninių aukštumų nepasiekė.

Jaunųjų armėnų tenorų dainavimui neliko abejingi ir pirmose eilėse sėdėję valdžios vyrai. Pažaislyje prie dainininkų priėjo padėkoti aukšti pareigūnai, politikai, o Kauno meras pakvietė svečius iš Armėnijos į specialų priėmimą jų garbei Rotušėje pirmadienį.

Du moksleiviai, vienas - studentas

Be juodai baltos koncertinės aprangos trys mažo ūgio vaikinukai, mūvintys džinsus, atrodė visai vaikai, lyg su mokinukų ekskursija užsukę į Rotušę. Į priėmimą jaunuolius atlydėjusi koncertmeisterė Asmik Safrasbekian, globojanti talentingąją trijulę kaip mama, sakė, kad drauge jie dainuoja treti metai. Vaikinai koncertavo Maskvoje, Londone, Dubajuje, dabar rengiasi dainuoti Paryžiuje.

Vahanui Harutunianui - šešiolika. Jis jau baigė dešimtmetę, bet tebesimoko muzikos mokykloje. Armanas Nikolianas, iš trejetuko savo povyza panašiausias į Pavarotį, mokosi konservatorijos pirmajame kurse. Mažiausias iš jų yra ir jauniausias: tai aštuntokas Albertas Sarojanas. Visi trys vaikinai gyvena Jerevane.

Jaunuosius dainininkus ir jų mokytoją pasveikino meras A.Garbaravičius ir įteikė atminimo suvenyrus. Jo teigimu, svečiai iš Armėnijos pademonstravo tai, ko Pažaislis dar iki šiol nebuvo girdėjęs. Festivalio meno vadovas Petras Bingelis susilaikė nuo tiesioginių profesinių vertinimų ir kalbėjo apie senas tradicijas turinčius Lietuvos ir Armėnijos kultūrinius ryšius.

Paprašius svečius ką nors padainuoti Rotušėje, akompanuojant A.Safrasbekian, Vahanas Harutunianas sudainavo kūrinį armėnų kalba. Jo balsas ir uždaroje salėje nuskambėjo nepriekaištingai.

Beje, armėniškas akcentas papuoš ir Pažaislio festivalio baigiamąjį koncertą: jame dainuos Irena Milkevičiūtė-Grigorian, jos dukra Asmik Grigorian, tikimasi, kad iš Armėnijos atvažiuos ir garsus tenoras Gehamas Grigorianas, ilgai dainavęs Vilniaus operoje.