Pavojingas sportas


2004-02-14
Pavojingas sportas
Kartais pernelyg aktyviai vaikantis sveiko gyvenimo būdo svarbiausia išlikti... sveikam ar net gyvam

Golfo pamokėlė

Vieną 2002 metų rugpjūčio dieną Detroito miesto gyventojas Veslis Bivensas nesugebėjo pasakyti, ką jis galvoja apie tai, jog jo žmona žaidžia golfą. Ir turbūt daugiau to niekada nepasakys. Pirma: Veslis nuo gimimo yra džentelmenas. Antra: jis neturi kuo pasakyti.

Viskas prasidėjo nuostabiai: puiki vasaros diena, elitinis golfo klubas “Medouhilas”, padedama savo vyro misis Bivens nerangiais judesiais teigiamą rezultatą bandė pasiekti 73 smūgiais... Tačiau netinkamiausiu metu Veslis nusisuko nuo smūgiui besirengiančios žmonos ir plienine golfo lazda gavo į kaklą taip, kad kaklo slanksteliai virto krūva sumaitotų “detalių”. Gydytojams Veslio balso stygų atkurti nepavyko.

Moralas: lavink periferinį matymą arba visada laikykis atokiau nuo moterų, kurių rankose sunkesnis daiktas nei nosinė.

Bėgiojimą nutraukė kalakuto “skrydis”

42 metų Glazgo miesto gyventojas Metas Marksas kiekvieną rytą bėgiodavo savo rajone. Kiekvieną dieną įveikti trys kilometrai padėjo, kad jo kūnas taptų stiprus ir sportiškas. Paguldę ant stalo sportišką vyrą gydytojai neurochirurgai iš susižavėjimo net aiktelėjo.

Meto bėgimą pertraukė nepermaldaujama lemtis, kuri šį kartą buvo... užšaldytas kalakutas. Viena Glazgo namų šeimininkė sugedus šaldytuvui apledėjusį mėsos gabalą pakabino virš savo namo lango. Jei tai būtų ne septintas aukštas, jei nebūtų pradėjęs tekėti antifrizas, jei šiek tiek anksčiau ateitų šaldytuvų meistras, jei plastikinis paketas, kuriame “ilsėjosi” kalakutas, būtų tvirtesnis... Deja, viskas susiklostė būtent taip. Metas Marksas jau dvejus metus guli ištiktas komos. Matyt, jam atrodo, kad jis vis dar bėga...

Moralas: visada bėgiok kita gatvės puse.

Prašviesėjimas amžiams

Stambios amerikiečių kompanijos (matyt, užmokėjusios nemenką pinigų sumą, kad jų vardas nebūtų paskelbtas spaudoje) darbuotojai patyrė šoką. Norėdama padidinti darbingumą savo vadybininkams kompanija pasamdė 37 metų jogos specialistę Frensis Vorld.

Iš pradžių viskas klostėsi puikiai: biznieriai atsipalaidavo ir suvokė savitvardos subtilybes. Kartą po meditacijos ant kilimėlių jie sėdėjo neįprastai ilgai: meditaciją guru tęsė daugiau nei valandą. Pagaliau kažkam toptelėjo specialistę pajudinti už peties... Gydytojai sutrikę: valinga moteris sustabdė savo širdį. Amžiams.

Moralas: nereikia būti savo kūno šeimininku, jei jis ir be jūsų pagalbos sugeba susidoroti su savo pareigomis.

Siaubas iš bedugnės

Amerikietis Kolinas Hatsonas teisiasi su vieno Los Andželo miesto baseinų administracija. Kolino pretenzijos: pirkdamas abonentą jis nebuvo įspėtas, kad baseine veisiasi žmogui pavojingi gyviai.

Kartą plaukiantį Koliną atakavo į vandenį įkritusi žiurkė. Graužikas įkando į vyro kaklą, skruostą ir nuo amerikiečio pakaušio, stryktelėjo ant baseino krašto.

Dabar K.Hatsonas tikisi, kad jam sumokės 200 tūkstančių dolerių. Administracija vietos laikraštyje šį incidentą komentuoja: “Tai atviras baseinas, ir mes negalime imtis atsakomybės už visų rajono žiurkių veiksmus. Žiurkė - autentiškas šios vietovės gyvis ir gali priimti savarankiškus veiksmus. Pretenzijos būtų teisingos, jei baseine mes laikytume aligatorių. Žiurkės - ne mūsų kompetencija”.

Moralas: rinkdamasis baseiną įsitikink, ar jame reguliariai vyksta įvairių vandenyje besiveisiančių organizmų sanitarinė kontrolė. Beje, ne tik mikroorganizmų.

Tinklo nelaisvėje

Dėl 2003 metų Europos vasaros karščių Šiaurės jūros pakrantė prie Hamburgo tapo tarptautiniu kurortu. Tačiau gelbėjimo tarnybos tam nebuvo pasirengusios, nes jų pagalbos daugiau nei pusvalandį teko laukti paplūdimio tinklinio gerbėjui švedui Bengtui Bjernsonui.

Merginos su bikiniais, karštis ir azartas stengiantis atmušti kamuolį, švedą privertė padaryti “žvakę”. Tačiau švedo galva įstrigo tinklo viduryje ir sintetinės virvės įsirėžė į jo kaklą. Partneriai, nerangiai naudodamiesi manikiūrinėmis žirklutėmis, nesugebėjo vyro išlaisvinti nuo vis giliau į odą smingančių virvių. Dūstantis švedas daugiau nei 30 minučių laukė medikų. Ir tik reanimacinės brigados gydytojui Bengtą pavyko išlaisvinti iš tinklo spąstų. Į normalų gyvenimo ritmą skandinavas grįžo po kelių dienų.

Moralė: neteisinga, kai galva ir kaklas yra vieno diametro.

Galynėjosi su treniruokliais

1997 metais vienoje Kijevo sporto salėje atsitiko nelaimė, įrodanti... (atvirai tariant, mes net nežinome, ką ji įrodo). Duomenys: 30 metų sportininkas, pavarde Zosimovas, ir sulaužytas nugaros bei kaklo raumenų darbui skirtas treniruoklis.

Tačiau ar sulaužytas treniruoklis gali sustabdyti sveiko gyvenimo būdo gerbėją? Pilietis Zosimovas iš persirengimo kambario atsinešė savo diržą, pritvirtino prie troso su atsvaru ir į kilpą įkišo kaklą. Toliau pasakoti? Galvojate teisingai: jam pavyko pakelti atsvarą, tačiau tuo metu miego arteriją užspaudė 130 kilogramų svoris ir netekęs sąmonės sportininkas kilstelėtas aukštyn. Laimė, išlaikė kaklo slanksteliai. Sąmonės netekusį vyro pavyko atgaivinti ligoninėje. Žaizdas užtepė briliantine žaluma ir kitą kartą patarė apsiriboti virve ir ūkišku muilu.

Moralas: ir tvarkingi treniruokliai atrodo įtartinai, o jei ant jų kabo lentelė su užrašu “Neveikia”, tuo reikėtų patikėti.

Pagal žurnalą “Maxim” parengė Darius SĖLENIS