Paskutinė medikų viltis


2005-04-09
Paskutinė medikų viltis

Gydytojai ir slaugytojos tikisi streiku priversti Vyriausybę padidinti jiems atlyginimus 50 proc., tačiau ši to daryti nežada

Vakar visose šalies sveikatos priežiūros įstaigose prasidėjo tris dienas truksianti medikų apklausa, kurios rezultatai lems, ar gegužės 17-ąją jie streikuos. Sprendimas bus priimtas, jei tam pritars du trečdaliai sveikatos sistemos darbuotojų. Jie reikalauja padidinti atlyginimus 50 proc., o ne 24 proc., kaip žada Vyriausybė.

Vakar spaudos konferenciją surengęs sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga dar sykį pakartojo, jog finansinių galimybių patenkinti medikų reikalavimus nėra. Ministras pripažino neturįs galių uždrausti medikams streikuoti, tačiau žadėjo imtis priemonių, kad streiko metu nenukentėtų ligoniai.

Būtinoji pagalba bus teikiama

Nuo pat ankstyvo ryto vakar Kauno poliklinikose dirbantys gydytojai, slaugytojos skubėjo išreikšti savo poziciją dėl būsimo streiko. Dainavos poliklinikos vestibiulyje įsikūrusios gydytoja okulistė Violeta Vasylienė ir bendrosios praktikos slaugytoja, Slaugos specialistų organizacijos (SSO) atstovė Asta Jurgaitytė jau 7 valandą ryto sulaukė savo kolegų pritarimo streikui.

Medikai būreliais ir po vieną ėjo pasirašyti specialiuose lapuose ir savo balsus - biuletenius metė į urną. Iš nemažo būrio kalbintų medikų neatsirado nė vieno, kuris būtų prieš.

“Jei streikui pritars du trečdaliai sveikatos priežiūros darbuotojų, bus sudarytas streiko komitetas, kuris derėsis su Vyriausybe, - teigė Lietuvos gydytojų sąjungos koordinatorė Dainavos poliklinikoje gydytoja Violeta Vasylienė. - Tikimės tų derybų metu išspręsti problemas. Viliamės, kad mūsų prašymas padidinti atlyginimus 50 procentų bus įgyvendintas”.

“Streiko metu bus teikiama būtinoji pagalba. Daug mūsų pacientų mus remia, nes jie supranta, kad sveikatos apsaugos sistemos finansavimas yra per mažas. Jei būtų skirta tiek, kiek priklauso pagal Konstituciją - 5 proc. nuo bendrojo vidaus produkto, pagerėtų ir pacientų, ir medikų padėtis”,- sakė gydytoja Violeta Vasylienė.

Algos neužtenka net profesinei literatūrai

Kalniečių poliklinikos 2-osios pirminės asmens sveikatos priežiūros klinikos vyresnioji specialistė Violeta Platūkienė, šeimos gydytojos Irena Karalienė, Zita Adomėnienė ir kiti medikai tvirtino, kad teliko paskutinė išeitis - streikas, todėl jam pritaria.

“Dirbam sunkiai, o mūsų atlyginimai - labai maži, todėl tikrai dalyvausime streike, jei bus nutarta jį rengti, - tvirtino šeimos gydytoja Irena Karalienė. - Sirgdama negaliu gydytis, nes tuomet kolega turi dirbti už du - aplankyti savo ir mano ligonius”.

“Dauguma mūsų ne dirba, o tiesiog “aria” po 10 ir daugiau valandų. Juk ligoniui nepasakysi, kad baigėsi darbo diena, keliaukite namo, - teigė Violeta Platūkienė. - Įtemptai ir daug dirbdamas gydytojas po darbo savaitės negali sau leisti normaliai pailsėti, nes neturi pinigų. Net naujausios medicininės literatūros negalim įsigyti, nes ji brangiai kainuoja. Gydytojui būtinas internetas, kuris taip pat kainuoja. Vyresnieji bent jau turime būstus, o ką kalbėti apie jaunus daktarus?”

Aktyviai streiko idėją palaikė ir kitų miesto gydymo įstaigų medikai.

Duomenys skiriasi

Medikų pasiryžimą streikuoti dar labiau sutvirtino šią savaitę premjero paskelbti duomenys apie jų uždarbį. Jie buvo šokiruoti ir pasipiktino išgirdę, kad vidutinis jų darbo užmokestis pernai siekė 2,4 tūkst. litų. Algirdas Brazauskas komentavo, kad gaunant atlyginimą, dvigubai viršijantį šalies vidurkį, nėra ko skųstis.

Pradėjus aiškintis, iš kur atsirado šie skaičiai, paaiškėjo, kad premjeras rėmėsi “Sodros” duomenimis. Statistikos departamentas pateikia informaciją, jog 2004 metais vidutinė valstybiniame sektoriuje dirbusio mediko alga siekė 1,6 tūkst. litų. Valstybinės ligonių kasos skaičiavimais ji buvo tik 1,4 tūkst. litų.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas įsitikinęs, kad tai manipuliacijos skaičiais. Jo teigimu, premjeras pats sau prieštarauja, nes Vyriausybės veiklos 2004 metų ataskaitoje medikų atlyginimų vidurkis nurodomas 1,1 tūkst. litų - 1,6 tūkst. gydytojų ir apie 1 tūkst. slaugytojų. Tai sutampa su medikų organizacijų skaičiavimais ir atitinka tikrovę.

Ž.Padaiga gynė A.Brazauską, sakydamas, jog pagal “Sodros” duomenis gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su ligonių kasomis, dirbo 10,7 tūkst. gydytojų ir vidutinis jų atlyginimas, neatskaičiavus mokesčių, sudarė 2,4 tūkst. litų. 7 tūkst. iš jų dirbo vienoje darbovietėje ir uždirbo vidutiniškai 1,6 tūkst. litų. 3 tūkst., kurie triūsė dviejose - uždirbo vidutiniškai 3,7 tūkst. litų, o apie 700 dirbusių daugiau nei trijose - 4,7 tūkst. litų.

Ministro teigimu, šie skaičiai skiriasi nuo kitų dėl to, kad “Sodra” disponuoja informacija apie visus asmens pajamų šaltinius, gaunamus iš visų jo darboviečių. Tačiau jis taip ir nesugebėjo paaiškinti, kurį iš šių atlyginimų realiai gauna medikai.

Negali patenkinti reikalavimų

“Ministerijos nuomone, jei gydytojai ir gauna 2,4 tūkst. litų, tai per mažas darbo užmokestis ir jį reikia didinti. Tačiau norint patenkinti medikų reikalavimus dar šiemet algas pakelti 50 proc., papildomai reikėtų skirti 350 mln. litų. Vyriausybė šiais metais skyrė 167 mln., tai leis padidinti juos 24 proc.”, - akcentuoja Ž.Padaiga.

Kitais metais įsipareigota darbo užmokesčio didinimui skirti 200 mln. litų. Tokiu būdu per trejus metus medikų atlyginimai padidėtų vidutiniškai 61 proc. “Streikas šiame etape nepakeis nieko. Premjero sudaryta darbo grupė išanalizavo finansines galimybes kartu su medikų profesinėmis sąjungomis ir jos yra tokios”, - tikino ministras.

Jo teigimu, streiko galimybę įteisina Darbo kodeksas, o ministerijos pareiga yra užtikrinti, kad jei streikas vyks, neatidėliotina pagalba būtų teikiama. Bus imtasi priemonių, kad ligoniai nenukentėtų. L.Labanauskas patikino, jo streiko metu visi įstaigų darbuotojai bus savo darbo vietose ir teiks būtinąją pagalbą.

“Pagal Lietuvos įstatymus nustatoma tik streiko pradžia. Ją mes esame numatę gegužės 17 dieną. Tai reiškia, kad streikuosime tol, kol bus patenkinti mūsų reikalavimai”, - užtikrino Gydytojų sąjungos vadovas. Sveikatos apsaugos ministro tai neišgąsdino.

Pacientai remia medikus

Nemažai pacientų palaiko gydytojus ir remia jų ketinimus streikuoti. Kalniečių poliklinikoje pas šeimos gydytoją vakar apsilankiusi Aldona buvo kategoriška. “Medikams būtinai turi pakelti atlyginimus, nes jie uždirba mažai, o darbas - sunkus ir atsakingas”, - sakė Aldona.

Pedagogė Jolanta taip pat pritaria medikų streikui. “Gydytojas turi dirbti dviem trim etatais, kad galėtų išlaikyti šeimą, - teigė Jolanta. - Taip dirbdamas gydytojas būna pavargęs, gali suklysti, o nuo to juk tiesiogiai priklauso mūsų, ligonių, sveikata”.

Dainavos poliklinikoje besigydanti pensininkė Gailutė Dabašinskienė mano, kad gydytojų atlyginimai per maži. “Teisinga, kad jie žada streikuoti. O kaip kitaip jie išsireikalaus normalią algą?” - klausė G.Dabašinskienė.