Pasipriešinimų bangą policija mėgins numalšinti


2006-07-07
Tomas JARUSEVIČIUS
Pasipriešinimų bangą policija mėgins numalšinti

Per pirmąjį šių metų pusmetį teisėsaugininkams nepaklusta dvigubai dažniau nei pernai

Pasipriešinimas policijos pareigūnams ar teisėtų jų reikalavimų nevykdymas tampa vis dažnesniais reiškiniais, su kuriais priversti kovoti patys teisėsaugininkai, tikinantys, kad nepaklusnumo tikrai netoleruos. Kad ir kaip kurioziškai atrodytų, tačiau grasinimų atleisti iš darbo ir tirados necenzūrinių žodžių policininkai sulaukia netgi iš savo kolegų - Kalėjimų departamento pareigūnų.

Policininkus išplūdo izoliatoriaus darbuotojai

Antradienio vakarą trys neblaivūs vyriškiai nedidelėje kavinėje sukėlė chaosą, o atvykusius jų malšinti policijos pareigūnus tiesiog išdėjo į šuns dienas. Nuo įkaušusios bendradarbių trijulės nukentėjo ne tik įžūliai apkeiksnoti viešosios tvarkos sergėtojai, bet ir vienas baro lankytojas bei barmenė. Paaiškėjo, kad visos trys įsisiautėjusios konfliktinės asmenybės - Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnai, dar tą pačią dieną iš juos aplankiusio teisingumo ministro Gintauto Bužinsko gavę žinių apie padidintas algas.

Trijulė vakarop užsuko pasivaišinti alkoholiu į barą, įsikūrusį Sukilėlių prospekto 42-ajame name. Prisėdę prie baro, jie užsisakė alaus. Apie 19 val. šie trys neblaivūs lankytojai sukėlė kivirčą, mat vienas jų, grįžęs iš tualeto, rado užimtą savo vietą.

Primygtinai reikalavęs užleisti vietą prie baro, tačiau nesulaukęs teigiamo atsakymo, vyriškis paėmė beveik pilną bokalą alaus ir išpylė jį naujajam lankytojui ant galvos. Vyriškiai tarpusavyje apsistumdė. Gerokai kliuvo ir jų raminti atbėgusiai barmenei, kuri pasakojo, kad ją už rankų sugriebė ir stumdė vienas iš trijų Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojų.

“Savaitgalį su vyru esame numatę vykti į vestuves, bet nežinau, kaip reikės pasirodyti žmonėms, kai rankos nusėtos mėlynėmis. Nors sužalojimai akivaizdūs, bet į medikus dar nesikreipiau, nes tam nėra laiko”, - teigė kartu su vyru nuosavame bare dirbanti moteris.

Netrukus į incidento vietą atskubėjusiems Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos Patrulių rinktinės pareigūnams trijulės fizinės
agresijos patirti neteko, tačiau necenzūrinių žodžių, keiksmų ir netgi grasinimų atleisti iš darbo jiems buvo pažerta nemažai. Liudytojų teigimu, įžūliausiai elgėsi vienas iš trijų netvarką kėlusių kauniečių, save laikęs viršesniu netgi už kartu buvusius sugėrovus. Lygiai taip įkaušėliai elgėsi ir nuvežti į arčiausiai esantį Žaliakalnio policijos komisariatą.

Gali netekti darbo

Neblaivių vyriškių arogancija kaipmat išblėso, kai šiems teko prisistatyti policijos pareigūnams: paaiškėjo, kad įtariamųjų statusą turinti trijulė - teisėsaugos darbuotojai. Aktyviausiai rėkavęs ir savo veiksmais konfliktą sukėlęs 40-metis Arūnas Rinkevičius, kaip ir reikėjo tikėtis, išties užėmė aukščiausias pareigas iš visos trijulės, - Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas. Tuo tarpu 49-erių metų amžiaus Valentinas Varnas prisipažino esąs Tardymo izoliatoriaus elektrikas, o
pusamžis Vladimiras Tarabyčinas - prižiūrėtojas.

Dėl incidento tyrimą atliekančiame Žaliakalnio policijos komisariate visiems trims vyriškiams buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis.

Kauno tardymo izoliatoriaus direktorius Arnoldas Pranevičius “Kauno dienai” sakė kol kas nedarysiantis jokių išankstinių išvadų, kadangi dar nėra gauta jokių oficialių , patvirtinančių ar paneigiančių informaciją apie pareigūnų elgesį. Trečiadienį ryte visi trys izoliatoriaus darbuotojai, pasak vadovo, buvo savo darbo vietose, o po pietų jie buvo kviečiami pokalbiui apie sukeltą incidentą.

“Dar nėra pagrindo imtis kažkokių priemonių, nes reikalingi tam tikri dokumentai. Vos tik gavę teisėsaugininkų atliktą vertinimą, atitinkamų veiksmų bei išvadų turėsime griebtis ir mes, nors visa tai įvyko ne darbe ir ne darbo metu. Vyriškiai leido sau truputį daugiau, nei galima, tačiau tokių linksmų ir pusiau dainuojančių kauniečių vakarop buvo matyti kone pusė Laisvės alėjos, - kalbėjo A.Pranevičius. - Bjauriausias šio įvykio aspektas yra tai, kad darbuotojai tiesiog pasišiukšlino prieš savo kolegas, nes visi jie yra valstybės tarnautojai, todėl tikrai neetiška ir negražu burnoti ir kelti balsą prieš kitus pareigūnus. Jie iki šiol nebuvo gavę kokių nors nuobaudų. Tad belieka žiūrėti, kokios bus šitos situacijos pasekmės, nes, priklausomai nuo jų, vyrai gali netekti darbo”.

Nepaklusniųjų gerokai padaugėjo

Šiemet Kauno policija teigia užregistravusi jau per septyniasdešimt atvejų, kai gyventojai nepakluso teisėtiems pareigūnų reikalavimams ir, negana to, išdrįso kibti teisėsaugininkams į atlapus ar kitaip mėgino jiems pasipriešinti. Daugiau nei pusšimtis bylų dėl pastarųjų incidentų atiduota teismui.

Tuo tarpu per tą patį praėjusių metų laikotarpį pasipriešinimo teisėtiems pareigūnų reikalavimams atvejų buvo užregistruota 44, o kiek mažiau nei pusė jų perduoti nagrinėti teismams. Iš viso pernai buvo pradėti 92 ikiteisminiai tyrimai, kurių daugiau nei pusė pateko ant teisėjų stalų.

Savaime suprantama, kad tokiuose incidentuose kone neišvengiamu atributu tampa necenzūrinių žodžių tirados ir ausį rėžiantys keiksmai bei grasinimai susidoroti ar net “išmesti iš darbo”, adresuoti ne kam kitam, o būtent viešosios tvarkos sergėtojams.

Savo padarytų viešosios tvarkos pažeidimų nelinkę pripažinti asmenys vietoje nuoširdaus prisipažinimo klydus dažniau griebiasi agresyvių veiksmų ir ima demonstruoti aroganciją. Tokių akibrokštų nevengia ir vairuotojai. Pareigūnai sako kol kas negalintys išskirti “karščiausiais taškais” laikomų miesto vietovių, mat nepaklusnių piliečių, anot jų, pasitaiko visame mieste, kaip ir visoje šalyje.

Kauno policijos atstovė spaudai Ramunė Gražulienė, pateikusi praėjusio pusmečio duomenis, konstatavo, kad kone devyni iš dešimties pasipriešinimo ar nepaklusimo teisėtiems pareigūnų reikalavimams atvejų yra susiję su neblaiviais asmenimis.

Pareigūnai taikstytis neketina

Kauno miesto VPK viršininkas Algirdas Kaminskas užtikrino, kad su tokia situacija neketinama taikstytis: “Pasižiūrėjus, kas dedasi kituose miestuose, išties akivaizdu, kad vyksta šiurkštūs viešosios tvarkos pažeidimai. Ne išimtis ir Kaune - jei ne kasdien, tai bent jau kas antrą dieną tenka susidurti su
agresyviais visuomenės atstovais. Skaudžiausia, kad po to kaltinimai vis tiek tenka policijai, esą pareigūnai stokoja profesionalumo ir panašiai”.

Komentuodamas susidariusią situaciją, A.Kaminskas pripažino, kad pasipriešinimo atvejais ne visada pavyksta išlaikyti nervinę pusiausvyrą, tačiau tai dažniau pastebima ne pareigūnų darbe, bet žmonių elgesyje.

“Žiūriu į viską ir iš žmogiškosios pusės, todėl suprantu, kad problemų žmonėms netrūksta ir tai dažnai išveda juos iš pusiausvyros. Vis dėlto reikia pabrėžti, kad tai nepateisina pasipriešinimo teisėtiems pareigūnų reikalavimams, todėl nenuostabu, jog tenka panaudoti jėgą bei specialiąsias priemones konfliktams numalšinti. Praėjo tie laikai, kai žmonės išsigąsdavo pasirodžiusio policijos pareigūno. Pastaruoju metu, ypač kai turima reikalų su neblaiviais asmenimis, situacija būna netgi priešinga - jie į teisėsaugininkus žiūri kaip buliai į raudoną skudurą”, - kalbėjo Kauno policijos viršininkas.

A.Kaminskas patikino, kad jo vadovaujama laikinosios sostinės policija tikrai konfliktinių situacijų neprovokuoja, mat tam nėra jokio pagrindo. Pašnekovo teigimu, pareigūnai ir toliau reikalaus to, kas jiems atrodo būtina reikiamu momentu, o jokių pasipriešinimų ir
agresyvių išpuolių tikrai netoleruos.

Išsišokėliams duodamas įspėjimas, pranešant apie jų neleistinus veiksmus ir prašant juos nutraukti. Jei tokios oficialios žodinės priemonės neužtenka, teisėsaugininkai elgiasi pagal įstatymų numatytą tvarką - panaudojama jėga, o jei prireikia - specialiosios priemonės. Sulaikius agresyvų asmenį, didelė tikimybė, kad jis gali būti patalpintas ir į areštinę.

“Visame pasaulyje teisėti policijos reikalavimai yra privalomi ir vykdomi, todėl tokios pačios reakcijos reikalausime ir iš mūsų visuomenės narių. Atitinkamai rengiame ir pareigūnus, kad jie sugebėtų tiek fiziškai, tiek ir psichologiškai adekvačiai reaguoti į susidariusią situaciją”, - sakė A.Kaminskas.