Pasienyje atrandami praturtėjimo receptai


2004-01-27
Remigijus JURGELAITIS
Pasienyje atrandami praturtėjimo receptai

Tarnybinę etiką pažeidę ir įgaliojimus viršiję pasieniečiai iš vidutinio dydžio atlyginimų sugebėjo įsigyti turto už šimtus tūkstančių litų 

Po tyrimo dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) paaiškėjo, kad VSAT rinktinių vadai ir kai kurie kiti pareigūnai pažeidė tarnybinę etiką. Tačiau viešai neskelbiama, kas vertė pareigūnus nusižengti etikai ir vykdyti abejotinos reputacijos žmonių prašymus.

“Kauno diena” pažvelgė, kaip gyvena susikompromitavę pareigūnai, ar jų buitis atitinka oficialiai deklaruojamas pajamas. Vidaus reikalų ministras Virgilijus Bulovas pripažįsta, kad ir jam kelia abejonių kai kurių pasieniečių turtas, tačiau, anot jo, įrodyti, kad jis įsigytas už neskaidriais būdais gautus pinigus, - sunku.  

Gyvena vaikų name  

Praėjusią savaitę vidaus reikalų ministras ir premjeras gavo Vidaus reikalų ministerijos inspektoriaus Juliaus Jasaičio atlikto tyrimo išvadas. Jose pasitvirtino daugelis iki šiol viešumoje pasirodžiusių įtarimų, kad VSAT Lazdijų rinktinės vadas Albinas Žymančius, Pagėgių rinktinės vadas Genadijus Kuznecovas ir VSAT vadas generolas Algimantas Songaila piktnaudžiavo tarnyba ir taip pažeidė tarnybinę etiką.

VSAT vadas generolas Algimantas Songaila, kaip, beje, ir A.Žymančius, serga, todėl jų bausti pagal įstatymus kol kas negalima.

V.Bulovas nelinkęs atvirauti, ar tyrimo išvadose yra faktų, kurie leistų A.Žymančių ir G.Kuznecovą įtarti ir korupciniais ryšiais. Tačiau abejonių esama, o tokius įtarimus sustiprina kai kurių tyrimo išvadose minimų pareigūnų prabangi buitis.

“Kauno dienos” žurnalistai apsilankė Lazdijuose ir pažiūrėjo, kaip gyvena VSAT Lazdijų rinktinės vadas. Kaip ir daugelio kitų pasieniečių, A.Žymančiaus namas stovi nuosavų namų kvartale, kurį vietiniai gyventojai vadina Lazdijų turtuolių rajonu. Tačiau oficialiai namas priklauso ne A.Žymančiui, bet nepilnamečiams jo vaikams, todėl Lazdijų rinktinės vadas sako nematąs būtinybės komentuoti to, už kokias lėšas įsigijo dviejų aukštų moderniai įrengtą namą.

A.Žymančiaus žmona dirba “Hansabanko” Lazdijų skyriuje asistente. Jos atlyginimas, palyginti su Lazdijų rinktinės vado, nėra didelis, o su darbo santykiais susijusios šeimos pajamos siekia vos kelis tūkstančius litų. Nekilnojamojo turto ekspertų vertinimu, Lazdijų rinktinės vado namas ir ūkinis pastatas vertas daugiau nei šimto tūkstančių litų.

Tačiau A.Žymančius susilaiko nuo bet kokių komentarų. Šiuo metu jis gydosi ligoninėje, o į tarnybą ketina grįžti vasario pradžioje. “Kol kas nemačiau tyrimo išvadų, man jų niekas nepateikė. Kai su jomis susipažinsiu, būtinai išreikšiu savo nuomonę”, - A.Žymančius buvo lakoniškas. Jis nenorėjo komentuoti ir to fakto, dėl kokių priežasčių tenkino skandalingosios stomatologės Renatos Smailytės prašymus. “Nemačiau tyrimo išvadų”, - dar kartą pakartojo šiuo metu besigydantis Lazdijų rinktinės vadas.

Nuo paaiškinimų ginasi tyla

Gerokai kalbesni buvo kiti Lazdijų rinktinės pareigūnai. Jie “Kauno dienai” užsiminė, kad A.Žymančius nevengdavo pavaldiniams duoti nepagrįstų įsakymų, kuriuos pareigūnai privalėdavo vykdyti. “Mes turime vykdyti vado nurodymus. Tokios yra mūsų darbo taisyklės”, - sakė pasieniečiai, viešai nenorėję skelbti savo pavardžių.

Kai kurie tvirtino pažįstantys skandalingąją Renatą Smailytę ir neslėpė, kad vado įsakymu jie būdavę priversti moteriai nupirkti cigarečių bei talkinti, kai jos pažįstami be eilės norėjo kirsti sieną.

Akmenės užkardos vado pavaduotojas Rytis Struckus nenorėjo komentuoti, ar dažnai iš Lazdijų rinktinės vado sulaukdavo įsakymų be eilės per sieną praleisti kai kuriuos asmenis. “To turėtumėte klausti atsakingų pareigūnų. Aš nieko nekomentuosiu”, - aiškino pasienietis. Išgirdęs kitus klausimus, jis paprasčiausiai tylėjo.

Nekalbus buvo ir A.Žymančiaus abejotinų įsakymų vykdytojas vyresnysis pasienietis Arūnas Puniškis. Vyras VSAT sistemoje dirba ilgiau nei penkerius metus, jis yra vienas tų pareigūnų, kuris, prieš tai gavęs vado įsakymą, tiesiogiai vykdė R.Smailytės prašymus.

Namas išdygo, pradėjus dirbti VSAT

Lazdijuose nereikėjo ilgai ieškoti Puniškių namo. Vos pasiteiravus, kur gyvena pasienietis A.Puniškis, Lazdijų gyventoja nurodė tikslų adresą. “Jis gyvena naujos statybos name. Važiuokite į kitą gatvelę, ten pamatysite modernų namą. Kai kurių pasieniečių namai dar modernesni, tačiau ir Puniškio neprastas”, - aiškino vietinės parduotuvės darbuotoja.

Puniškių šeimos mėnesinės pajamos siekia vos daugiau nei du tūkstančius litų. Asta Puniškienė taip pat dirba VSAT sistemoje. Šeima gyvena vos prieš kelerius metus statytame name. Namo statyba, anot vietinių gyventojų, vyko itin sparčiai, todėl jiems susidarė įspūdis, kad šeima nestokoja lėšų.

A.Puniškis VSAT tarnyboje dirba nuo 1998 metų, iki tol jis Alytaus įmonėje dirbo suvirintoju, o namą pradėjo statyti po to, kai kelerius metus padirbėjo VSAT. A.Puniškis, vos pradėjus kalbėti apie jo nekilnojamąjį turtą, nutraukė pokalbį: “Nieko neturiu ir man neįdomu”.

Jis nebuvo linkęs komentuoti ir A.Žymančiaus įsakymų. “Aš nieko nežinau, nesuprantu, apie ką kalbate”, - sutriko A.Puniškis ir pridūrė nieko nenorįs vertinti. “Nurodymus gaudavau iš tiesioginio savo viršininko. Nieko nežinau”, - komentarų šykštėjo A.Puniškis.

Nesijaučia nusikaltęs

Tose pat tyrimo išvadose minimo Pagėgių rinktinės vado buitis neatrodo prabangi. Jis gyvena žinybiniame bute ir deklaruoja neturįs jokio kito turto. Lygiai tokias pareigas Lazdijų rinktinėje einantis A.Žymančius sugebėjo įsigyti prabangų namą, o G.Kuznecovo žmona sako, kad vyro gaunamo atlyginimo vos užtenka pragyvenimui.

“Apie jokius namus negalime svajoti. Turime sodo sklypą, tačiau ir ten nepastatėme namelio”, - aiškino Danutė Kuznecova. Ji sako, kad šeima iš vyro ir jos atlyginimo neišgalėtų įsigyti jokio namo. “Ar žinote, kiek namai kainuoja, už ką mes galėtume jį pirkti?” - klausė D.Kuznecova.

Pats Pagėgių rinktinės vadas sako nesijaučiantis padaręs ką nors tokio, ką draustų įstatymai. “Niekada nepažeidinėjau įstatymų ir tarnybinės etikos”, - teisinosi G.Kuznecovas, tačiau pripažino, kad “nė vienas žmogus visko gerai iki galo nepadaro”. Paklaustas, ar jis vykdė kai kurių vadinamajame Pezidentūros skandale minimų asmenų prašymus, G.Kuznecovas atsakė: “Jūs pateikėte labai daug klausimų. Nenoriu atsakyti”.

V.Bulovas: “Turtas kelia abejonių”

Vidaus reikalų ministras pripažįsta, kad kai kurių pasieniečių turimas turtas kelia nemažai abejonių. “Jaučiame, kad tokia problema egzistuoja. Tačiau Lietuvoje nėra įstatymų, pagal kuriuos tokio pobūdžio netiesioginę informaciją būtų galima panaudoti bylose”, - pripažino V.Bulovas. Jis patikino, kad įtarimų yra dėl ne vieno pareigūno.

Vis dėlto V.Bulovas sako tikįs, kad situacija iš esmės pasikeis, kai bus įsteigta speciali tarnyba, kuri tikrintų pasieniečių turimo turto kilmę. “Tačiau gali būti ir taip, kad tyrimų metu paaiškės, kad tas turtas ne Puniškio, o jo bobutės ar kokio kito asmens”, - pripažino V.Bulovas.

Jis sako, kad Lietuvoje, kovojant su korupcija VSAT sistemoje, būtų galima pritaikyti kitų Vakarų Europos šalių patirtį. “Pavyzdžiui, Airijoje įstatymai leidžia areštuoti turtą, kuris, kaip įtariama, įsigytas iš neskaidrios veiklos. Sukurta speciali tarnyba, kuri turi teisę areštuoti turtą”, - aiškino V.Bulovas.

Delsiama skirti nuobaudas

Nors tyrimo išvados pateiktos jau praėjusią savaitę, tačiau iki šiol nenubaustas nė vienas tyrime minimas pareigūnas. Ledai turėtų pajudėti vasario 9 dieną, kai, neoficialiomis žiniomis, į darbą grįš VSAT vadas generolas A.Songaila. “Kol ponas Songaila gydosi, mes negalime priimti sprendimo. Kai jis pasirodys darbe, jį supažindinsime su kaltinimais. O rinktinių vadus galėtų keisti tik VSAT vadovas”, - kodėl iki šiol nenubaustas nė vienas pareigūnas, aiškino vidaus reikalų ministras.

Šiuo metu VSAT vado pareigas laikinai einantis pulkininkas Vaclovas Zabarauskas ryžtingų veiksmų, anot ministro, nesiima, nes turi būti nubausti visi tyrime minimi pareigūnai. “Yra viena išvada, kurioje minimi trys asmenys. Mes nenorime jos skaidyti”, - aiškino V.Bulovas.

Tarnybinę etiką pažeidusių pareigūnų gali nepavykti atleisti iš pareigų, nes Valstybės sienos apsaugos tarnybos įstatyme tarp atleidimo priežasčių tarnybinis nusižengimas neminimas. Žemesnio rango pareigūnams gresia pastabos ar papeikimai. “Jie vykdė įsakymus, todėl už minimus veiksmus negali būti baudžiami”, - pripažino V.Bulovas. Tačiau jis pastebi, kad tyrime minimi žemesnio rango pareigūnai privalėjo apie, jų manymu, neteisėtus vadų įsakymus pranešti VSAT vadovybei. “Jie to nepadarė, o už tai gresia atsakomybė”, - aiškino V.Bulovas.

Plačiau tyrimo išvados nekomentuojamos, tačiau V.Bulovas užsimena, kad kai kurie faktai leidžia įtarti ir korupcinius ryšius. Generalinė prokuratūra jau pradėjo ikiteisminį tyrimą, vidaus reikalų ministerijos inspektoriaus tyrimo išvadas prokuratūrai ketinama perduoti po to, kai susikompromitavusiems VSAT sistemos pareigūnams bus skirtos tarnybinės nuobaudos. “Prokurorai turės nuspręsti, ar galima kai kuriuos rinktinių vadų veiksmus vadinti korupciniais, tačiau tokių požymių esama”, - pripažino V.Bulovas.

Domisi korupciniais ryšiais

Nors kilus vadinamajam Prezidentūros skandalui pradėta viešai abejoti dėl A.Songailos galimybių toliau vadovauti VSAT, VSAT vado pavaduotojas pulkininkas Zenonas Zymančius pabrėžė, kad vidinio imuniteto tarnybos pasieniečių korupcijos faktais aktyviai domėjosi visą laiką, ne tik skandalo metu.

“Mes atliekame daugybę operatyvinių tyrimų, taip pat ir apie tuos žmones, kurie buvo paminėti ir VSD operatyvinėje pažymoje. Mūsų duomenys ir mūsų pradėtas darbas beveik visiškai sutapo su VSD pažyma”, - teigė Z.Zymančius.

Jo žodžiais, dalis į akiratį patekusių pareigūnų VSAT jau nedirba, šešių - pažemintos pareigos, dėl kitų atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Kaip informavo Z.Zymančius, iš viso per 2003 metus iš VSAT už įvairius pažeidimus drausmine tvarka atleisti 42 pareigūnai. Dar 18 išėjo iš darbo savo noru dėl neigiamų motyvų.

Praėjusiais metais, tarnybai suaktyvinus žvalgybinį darbą, buvo sulaikyti 47 piktnaudžiavimu tarnyba ir kitais nusikaltimais įtariami pasieniečiai.

Dar 48 pasieniečiams dėl dalyvavimo įvairioje neteisėtoje veikloje operatyvininkai pateikė įtarimus.

VSAT teigimu, sėkmingiausia praėjusiais metais tapo Biržų užkardoje klestėjusios organizuotos nusikalstamos sistemos išaiškinimo operacija.

Pasieniečių operatyvininkai nustatė, kad kai kurie šios užkardos pasieniečiai ir buvę jų kolegos padėdavo Moldovos piliečiams su suklastotais pasais per Latviją ir Estiją patekti į Švediją.