Partijų monopolis pažeidžia Konstituciją


2007-02-10
Stasys GUDAVIČIUS
Partijų monopolis pažeidžia Konstituciją

Konstitucinis Teismas nustatė, kad dabartinė rinkimų tvarka, neleidžianti kelti savo kandidatūrų į savivaldybių tarybas pavieniams piliečiams arba jų grupėms, prieštarauja Pagrindiniam šalies įstatymui

Pavieniai piliečiai arba jų grupės galės kelti savo kandidatūras į savivaldybių tarybas tik po ketverių metų.

Vakar Konstitucinis Teismas (KT) nurodė, kad nėra galimybių įgyvendinti šią kandidatų kėlimo tvarką jau per šių metų vasario 25 dieną įvyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus, todėl jie negali būti atšaukti ar perkelti.

Iki šiol nenorėję leisti ne partijų keliamiems kandidatams dalyvauti savivaldos rinkimuose politikai suskubo sveikinti tokį KT sprendimą, žadėjo iki 2011 metais įvyksiančių kitų savivaldos rinkimų atitinkamai pataisyti įstatymus.

Turės nustatyti reikalavimus

Vakar paskelbtame nutarime KT nurodė, kad Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme nustatyta proporcinė kandidatų kėlimo sistema yra galima, tačiau ne tokia siaura, kokia galioja šiuo metu.

“Būtina užtikrinti, kad pasirinkus vien proporcinę savivaldybių tarybų rinkimų sistemą teritorinių bendruomenių nariai turėtų galimybę būti renkami į savivaldybės tarybą būdami įtraukti ir į kitokius - ne tik politinių partijų - sąrašus”, - tvirtinama nutarime.

Tai reiškia, pasak KT, kad vietinės valdžios rinkimuose kandidatus turi būti leidžiama kelti ne tik partijoms, bet įvairiems pilietiniams susivienijimams, veikiantiems nuolat arba susibūrusiems tik tiems rinkimams.

“Įstatymu turi būti nustatyti reikalavimai, kuriuos turi atitikti tokie ne partijų sudaryti kandidatų sąrašai, taip pat, kiek asmenų turi būti įrašyta į tokį sąrašą, ar kas nors jį turi paremti, kad jis būtų registruojamas savivaldybių tarybų rinkimams, laiką, kada toks sąrašas turi būti pateiktas registruoti, kaip tai turi būti padaryta”, - rašoma KT nutarime.

Užkirto kelią interpretacijoms

Savo nutarimu KT iškart užkirto kelią galimai interpretacijai, kad artėjantys savivaldybių tarybų rinkimai, kuriuose kandidatus galėjo kelti tik partijos, bus neteisėti. “Nors šiuo nutarimu ir yra pripažįstama, kad iki šiol galiojusi kandidatų į savivaldybių tarybas iškėlimo tvarka prieštarauja Konstitucijai, nėra teisinio pagrindo konstatuoti, kad tai iš esmės paneigia kitus iš Konstitucijos kylančius demokratinių rinkimų rengimo reikalavimus, neleidžia demokratiškai sudaryti savivaldos institucijų ar deramai įgyvendinti savivaldos teisės”, - pažymima nutarime.

Pasak KT, nustatęs dabar galiojančią kandidatų kėlimo tvarką Seimas nėra visiškai paneigęs pačios demokratinės rinkimų sistemos, tik “yra nuo jos nukrypęs”.

“Vadinasi, nėra ir teisinio pagrindo teigti, kad Lietuvos teritorinių vienetų gyventojai apskritai neturi galimybės vasario 25 dieną paskirtuose savivaldybių tarybų rinkimuose pasinaudoti savo rinkimų teise ir kad šie rinkimai nebus laisvi ir demokratiški”, - nurodė Teismas.

Pabrėžta, kad vasario 25 dieną turintys įvykti savivaldos rinkimai yra visiškai priartėję, beveik visos pasirengimo jiems stadijos jau yra pasibaigusios - kandidatai iškelti, sąrašai ir rinkimų komisijos sudarytos, vyksta rinkimų agitacija. Todėl jeigu jie būtų atšaukti, atidėti ar kitaip stabdomi vien dėl to, kad paskelbtuoju KT nutarimu kandidatų iškėlimo tvarka pripažinta prieštaraujančia Konstitucijai, “neabejotinai būtų padaryta didesnė žala rinkėjų lūkesčiams, taip pat ne tik vietos savivaldos, bet ir visos valdžios sistemos stabilumui, negu tai, kad ne partijų keliamiems kandidatams negalint būti renkamais į savivaldą”.

Dėl to KT įspėjo nekelti klausimo dėl įvyksiančių rinkimų rezultatų kvestionavimo vien todėl, kad kandidatai šiuose rinkimuose iškelti “ne iš esmės pažeidus, bet tik nukrypus nuo demokratinės savivaldos rinkimų organizavimo sistemos”.

Savo nutarimu KT įpareigojo Seimą artėjant kitiems savivaldybių tarybų rinkimams pakeisti įstatymą taip, kad būtų sudarytos galimybės ne vien partijoms, bet ir pavieniams asmenims arba jų grupėms kelti savo kandidatūras. Kiti savivaldybių tarybų rinkimai įvyks po ketverių metų - 2011-aisiais.

Norėjo aiškumo

Bylos dėl kandidatų kėlimo savivaldybių rinkimuose tvarkos KT ėmėsi po to, kai praėjusią savaitę į jį kreipėsi Vyriausiasis administracinis teismas, išnagrinėjęs teisininko Petro Ragausko skundą dėl jo neįregistravimo nepartiniu kandidatu į Vilniaus miesto tarybą.

P.Ragauskas tvirtino esąs patenkintas paskelbtu KT nutarimu. “Labai džiaugiuosi, kad pasitikėjau Teismo išmintimi. Ne veltui tai dariau. Sprendimas nestabdyti šių rinkimų man ypač svarbus, nes jausčiau tam tikrą kartėlį viduje, jei būtų sustoję rinkimai”, - “Kauno dienai” sakė P.Ragauskas.

Jis teigė siekęs būtent tokio rezultato, koks ir yra paskelbtas. “Aš iš esmės nėjau į rinkimus, aš ėjau į Teismą, kad būtų pagaliau aiškumas dėl to, kas gali kelti kandidatus savivaldos rinkimuose. Esu įsitikinęs, jog tai ypač svarbu pilietinės visuomenės vystymuisi ir brandai, kad žmonės galėtų neskaldydami savo bendruomenių, nesusipriešindami savo bendruomenėse dalyvauti rinkimuose”, - kalbėjo P.Ragauskas.

Į Vyriausiąjį administracinį teismą analogišku klausimu kreipėsi ir vilniečių grupė “Už konstitucines gyventojų teises”. KT pirmininkas Egidijus Kūris vakar pranešė, kad jis nebuvo prijungtas prie tik ką apsvarstytos bylos, nes tai lemtų “kur kas ilgesnį teisinį nagrinėjimą”. Tuo tarpu KT norėjo kuo greičiau paskelbti išvadą, ar ginčijama Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostata neprieštarauja Konstitucijai.

Komentuodamas pastarąjį KT nutarimą vilniečių grupės atstovas Liudvikas Ragauskis apgailestavo, kad nepartiniams per šiuos rinkimus dar nebus galima pretenduoti į vietos valdžią. Jis prognozavo, kad tokios asociacijos, kaip “Už konstitucines gyventojų teises”, “ateityje užims esminę poziciją savivaldoje ir partijos realiai neturės įtakos miestų ar rajonų valdymui”.

Ragins kolegas nevilkinti pataisų

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas ypač patenkintas KT nurodymu parlamentui su rinkimų tvarka susijusius įstatymus taisyti likus pakankamam laikotarpiui iki pačių rinkimų, o ne paskutinėmis savaitėmis, kaip pasitaikydavo iki šiol. “Pakanka prisiminti pastarąjį atvejį, kai Savivaldybių rinkimų įstatymas buvo kardinaliai taisomas likus mažiau kaip porai mėnesių iki pačių rinkimų. Tai neleistina. Todėl labai gerai, kad Teismas atkreipė į tai dėmesį”, - “Kauno dienai” sakė J.Sabatauskas.

Jis žada raginti parlamentarus jau šį kovą susirinkus į pavasario sesiją pradėti pasirengimą ne tik Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisoms, kurios turėtų būti priimtos vėliausiai 2010 metų viduryje, bet ir būtinoms Seimo bei Prezidento rinkimų įstatymų pataisoms. “Seimo rinkimai vyks jau kitų metų rudenį, Prezidento - 2009-ųjų gegužę. Todėl reikia jau iki kitų metų pavasario apsispręsti, kokias pataisas šiuose įstatymuose mums derėtų priimti”, - pabrėžė J.Sabatauskas.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis, komentuodamas naujausią KT nutarimą, apgailestavo, kad parlamentarai nepriėmė dar praėjusią vasarą pateiktų pataisų, kurios leistų savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauti ne partijų keliamiems kandidatams. “Dabar pamatėme, kad padaryta klaida, į kurią pirštu dūrė Teismas”, - tvirtino E.Masiulis.

Seimo Pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius sveikino KT sprendimą, draudžiantį atšaukti ar perkelti vasario 25 dieną įvyksiančius savivaldos rinkimus: “Jeigu būtų priešingai, būtų padaryta nepalyginamai didesnė žala demokratijai, negu tai, kad rinkimai vyksta pagal iki šiol galiojusią sistemą.”