Parke bus šviesiau


2004-09-30
Dainoras LUKAS
Parke bus šviesiau

Ąžuolyne bus pastatytas 61 naujas šviestuvas ir jų stulpai, atnaujinti kabeliai

Kauno miesto gatvių apšvietimo tinklų modernizavimo projektas pradėtas įgyvendinti 2001-ųjų rugpjūtį, gavus 10 mln. litų paskolą iš Pasaulio banko. Kauno savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjo Algirdo Vaitiekūno teigimu, bus apšviestas ne tik pagrindinis Ąžuolyno takas, bet ir kai kurie šalutiniai takeliai bei aikštelės. Apšviesti visą Ąžuolyną kainuos 160 tūkst. litų.

“Suteikdamas paskolą Pasaulio bankas pageidavo, kad Kaune būtų apšviestos kelios visam miestui svarbios viešosios vietos. Ąžuolyno šviestuvai buvo apgailėtinos būklės, sudaužyti ir visiškai nusidėvėję, statyti net prieš 35 metus, tad Ąžuolynas skendėjo tamsoje. Nauji belgų firmos šviestuvai yra mechaniškai tvirtesni, todėl chuliganai jų taip lengvai nenuniokos”, - teigia A.Vaitiekūnas.

Pirmasis darbų etapas bus baigtas šių metų gruodžio pradžioje, darbų bus atlikta už 1,6 mln. litų. Šiais metais Pasaulio banko paskolos taip pat leis apšviesti Draugystės ir Ramybės parkus, bei pagrindinius laiptus.

“Kaunas iš tiesų taps šviesesnis, nes iki gruodžio bus arba jau yra apšviestos tos gatvės, kuriose šviestuvų iki šiol nebuvo. Iš viso atnaujinsime 83 proc. Kauno gatvėse esančių šviestuvų”, - sakė darbus Ąžuolyne apžiūrėjęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

Iki gruodžio pradžios mieste bus įrengta 600 naujų šviestuvų, kai kur nutiesti nauji elektros kabeliai ir oro linijos, jau įrengtos 26 elektros apšvietimo valdymo bei apskaitos spintos. Darbus atlieka konkursą laimėjusi AB “Lietuvos automatika”.

Antrajame etape planuojama atnaujinti likusius šviestuvus ir įrengti automatinę gatvių apšvietimo reguliavimo sistemą. Tokia sistema leistų apšvietimo galią reguliuoti priklausomai nuo paros laiko ir sutaupyti lėšų. Gruodžio mėnesį Kaune lankysis Pasaulio banko atstovai, kurie vertins atliktus darbus ir lėšų panaudojimą.

Vakar merui važiuojant iš parko, jo automobilį sustabdė kelios moterys, čia atėjusios su mažais vaikais. Jos A.Garbaravičiui skundėsi, kad Ąžuolyne nėra vaikų žaidimų aikštelės, smėlio dėžės. “Meras pažadėjo, kad ir tai bus padaryta. Mes pažado neužmiršim”, - sakė Bronė Petkauskienė. Moteris taip pat stebėjosi, kodėl meras specialiai į parką atvyko šviestuvų apžiūrėti. “Negi jis neturi rimtesnio darbo?” - replikavo ji.