Paauglės dramos mįslė įminta


2006-10-18
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Paauglės dramos mįslė įminta

Teismui perduodama kraupiai pasibaigusios nepilnamečių orgijos byla

Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl nemažą rezonansą sukėlusio bandymo išžaginti vienos Dainavos vidurinės mokyklos devintokę. Prieš pernykštes Kalėdas ji buvo atvežta į Kauno medicinos universiteto klinikas (KMUK) sulaužytu stuburu bei dubens kaulais. 15-metei buvo diagnozuotas giluminis šokas, dėl kurio medikai leido policijai ją apklausti tik po savaitės.

Daugiau kaip 3 paras truko ir įtariamųjų šiuo nusikaltimu gaudynės. Praėjus beveik dešimčiai mėnesių, ši byla jau keliauja į teismą. Galutiniame jos variante įtarimas dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę pateiktas tik vienam asmeniui - tada dar 17-mečiui, tačiau, kol byla buvo tiriama, pilnametystės sulaukusiam aukos kvartalo kaimynui N.V.

Šiurpus kaimynų radinys

Kaip jau rašyta, dėl šio įvykio pernai prieš Kalėdas buvo suimti du Dainavos mikrorajono nepilnamečius terorizuojantys 17-mečiai. Ši drama įvyko vieno iš jų bute. Tąnakt į jį greitosios medikus iškvietė daugiaaukščio kaimynai, išgirdę laiptinėn iš vieno penktojo aukšto buto sklindančias dejones. Šio buto durys buvo praviros. Jo koridoriuje gulėjo išrengta nepažįstama mergina. Ji buvo tokios būklės, kad nesugebėjo atsakyti į užduodamus klausimus. Kaip spėta iš aptiktos aplinkos, čia vakarojusi kompanija jau buvo išsilaksčiusi.

Padedant kaimynams, išsiaiškinta, kad orgija šiame bute vyko jau nuo popietės. Kaip paaiškėjo tik atsiradus jo šeimininkei, ši tądien eilinį kartą buvo palikusi “laisvą plotą” savo 17-mečiam sūnui. Pastarojo bei kitų galimų šio vakarėlio dalyvių nerandant, o nukentėjusiajai tylint, ikiteisminį tyrimą nuspręsta pradėti dėl išžaginimo, padaryto bendrininkų grupėje. Pagrindine versija tapo, kad nelaimė įvyko 15-metei priešinantis. Kitas ne mažiau svarbus klausimas buvo, ar ji iššoko pati, ar buvo išmesta.

Medikų įsitikinimu, neįmanoma buvo tik viena - kad stuburo ir dubens kaulų lūžius patyrusi paauglė galėjo pati užlipti atgal į penktąjį aukštą.

Taškai sudėti tik aukai prabilus

Sulaikius įtariamuosius, šie buvo linkę tvirtinti, kad 15-metė iššoko pati, neva dėl jiems nesuprantamų priežasčių. Pastaraisiais netikėta jau vien todėl, kad paauglė buvo rasta be kelnaičių, o daugiabučio apačioje - vyriškos glaudės. Pirminiai sulaikytiesiems pateikti įtarimai buvo dėl išžaginimo, padaryto bendrininkų grupėje.

Šią pareigūnų prielaidą pirmiausiai paneigė medikai, o vėliau ir pati 15-metė. Nors dėl patirto šoko visų to vakaro detalių ji neprisiminė, tačiau kai kurias labai aiškiai. Svarbiausia jų buvo, kad kėslų išžaginti ją turėjo dvejais metais vyresnis šio vakarėlio svečias N.V.

15-metė pasakojo, kad atsisakius paklusti jo valiai, 17-metis ėmė grasinti, kad atsives kitame kambaryje likusius draugus. Šiam išėjus įvykdyti grasinimo, ji ir iššoko per balkoną.

Baigto ikiteisminio tyrimo duomenimis, kai kompanija apsižiūrėjo, 15-metė jau buvo apačioje. Netrukus ji atsinešta atgal į penktąjį aukštą. Teigiama, kad pasikėsinimu išžaginti šią 15-metę įtariamas 17-metis linkęs viską neigti. Tačiau jis nelabai sugeba paaiškinti, kodėl tąnakt kartu su kitais pabėgo iš šio vakarėlio, ir kodėl kelias dienas slapstėsi.

“Draugių” atsakomybė - tik moralinė

Po atsigavusios 15-metės parodymų nepilnametis buto šeimininkas iš suėmimo paleistas. Jam panaikintas ir ankstesnis įtarimas dėl nepilnametės išžaginimo bendrininkų grupėje. Šiandien šis 18-metis, kaip ir kiti vakarėlio, tąkart surengto jo bute, dalyviai, turi tik liudytojo statusą. Teigiama, kad liudytojų yra net keli.

Kaip jau rašyta, šioje istorijoje figūruoja ir dvi buvusios nukentėjusiosios bendraklasės. Joms pirmiausiai puolė skambinti iš KMUK medikų apie nelaimę sužinoję 15-metės tėvai. Kitaip ir negalėjo būti: jų žiniomis, paauglės turėjo vakaroti kartu. Tačiau pastarosios buvo linkusios teigti, kad išsiskyrė su drauge apie pusę dešimtos, o ir vakarojusios su ja visai kitame Partizanų gatvės name su visai kita trijų asmenų kompanija. Tiesa, jos negalėjo pasakyti, kodėl draugė ten pasiliko, tačiau bandė įpiršti versiją, kad kai jos grįžo po 15-os minučių, buto durų jau niekas neatidarė.

Nors nustatyta, kad paauglės melavo, daugiau niekam jokių įtarimų šioje byloje nepateikta.

Artėja teisybės triumfas?

Pasak pareigūnų, šiandien svarbiausia, kad nukentėjusioji, kurios patirtos traumos įvardytos kaip sunkus sveikatos sutrikdymas, šiandien vėl vaikšto.

Praėjusius mokslo metus 15-metė užbaigė jau mokymosi namuose sąlygomis, tačiau nuo bendramokslių neatsiliko, o šiemet rugsėjo 1-ąją vėl pradėjo kartu su jais lankyti mokyklą. Kaip dienraščiui teigė šios mokyklos vadovai, paauglės tėvų prašymu, apsimelavusios jos “draugės” perkeltos į kitą klasę.

Jau 2 kartus už vagystes teistam N.V. gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Ikiteisminį tyrimą kuravusios Kauno miesto apylinkės prokurorės duomenimis, teismo jis laukia jau paleistas iš suėmimo.