Olimpiados sostinėje plevėsuos ir Kauno vėliava


2004-08-10
Olimpiados sostinėje plevėsuos ir Kauno vėliava

Atėnų žaidynėse sportiškiausiam šalies miestui atstovaus patyrę ir jauni atletai

Kaunas jau išlydėjo savo sportininkus į Atėnų olimpiadą.

Vakar miesto Rotušėje Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vyriausiajam treneriui Aleksui Stanislovaičiui meras Arvydas Garbaravičius įteikė Kauno vėliavą - žaidynėse atletai gins ne tik savo šalies, bet ir gimtojo miesto garbę.

Graikijos sostinėje Kauną reprezentuos septynių sporto šakų atstovai - lengvaatlečiai, irkluotojas, buriuotojas, graikų-romėnų ir dziudo imtynių meistrai, plaukikai bei krepšininkai.

Vyresniesiems - jaunimo linkėjimai

Kauno rotušėje olimpiečių buvo gerokai mažiau nei išlydinčiųjų. Kai kurie sportininkai šiuo metu treniruojasi užsienyje.

Krepšininkai, tik sekmadienio vakarą grįžę iš turnė po Europą, vakar vakare jau turėjo rinktis į pratybas Vilniuje.

Į palydas atvyko tik 5 iš 18 Kauno olimpiečių.

Tai - lengvaatletės Rita Ramanauskaitė ir Inga Juodeškienė, graikų-romėnų imtynių meistrai Mindaugas Mizgaitis ir Mindaugas Ežerskis, dziudo imtynininkas Albertas Techovas.

Vyresniuosius kolegas į Atėnus atvyko palydėti ir būsimieji olimpiečiai, kurie praėjusią savaitę dalyvavo tarptautinėje vaikų olimpiadoje Klyvlende (JAV).

“Jūs ir mums suteikiate olimpinę viltį”, - sakė jaunoji plaukikė Erika Bespalko, Klyvlende iškovojusi sidabro medalį.

Ieties metikė Rita Ramanauskaitė skatino jaunimą nesustoti pusiaukelėje: “Aš turėjau savo idealą - dabar žinomą trenerę Birutę Kalėdienę, o jūs galite sekti mūsų, vyresniųjų, pėdomis”.

Į žaidynes - su nauju talismanu

33 metų R.Ramanauskaitei Atėnų olimpiada bus trečioji per jos karjerą. Neseniai vykęs Lietuvos čempionatas, kuriame patyrusi ieties metikė įrankį nusviedė toliau nei 62 metrus, parodė, kad ji yra pasiekusi gerą sportinę formą.

“Atrodo, visas pasirengimas vyko pagal planą, sportinė forma nebloga. Iki starto Atėnuose, tikiuosi, ji bus dar geresnė. Svarbiausia, nėra jokių traumų, todėl reikia susitvarkyti tik pačiai su savimi, sutramdyti psichologinį jaudulį”, - sakė sportininkė.

R.Ramanauskaitė tikisi, jog Atėnuose jai padės ir Atlantos bei Sidnėjaus olimpiadose sukaupta patirtis, nors prognozuoti būsimus rezultatus ir beprasmiška: “Ietis - dviejų metrų, ją metant visko gali atsitikti”.

Lengvaatletė į Graikiją vešis ir naują talismaną. Kokį - nenorėjo atskleisti.

Tikisi pasiekti maratono finišą

Ilgų nuotolių bėgikė Inga Juodeškienė taip pat turi olimpinės patirties. Tačiau Sidnėjuje ji bėgo 5000 metrų, o Atėnuose išbandys pačią sunkiausią - maratono - distanciją. Trijų vaikų mama neslėpė, kad didžiausias jos troškimas olimpiadoje - įveikti olimpinę trasą iki finišo ir užimti kuo aukštesnę vietą.

“Olimpinių žaidynių istorija prasidėjo nuo maratono, todėl man didelė garbė startuoti būtent šioje rungtyje. Tačiau maratone reikia įveikti 42 kilometrus ir labai sunku prognozuoti, kaip seksis tai padaryti. Viliuosi, kad man pravers Sidnėjaus žaidynių patirtis ir ištvermė, kuri, metams bėgant, tik didėja”, - kalbėjo 32 metų I.Juodeškienė.

Į Atėnus bėgikė vešis naują talismaną - drambliuką, kurį jai, kaip laimę nešantį simbolį, padovanojo draugai. O didžiausi Ingos sirgaliai bus trys jos vaikai.

Atranką įveikė stipriausieji

Lietuvos olimpinėje rinktinėje, be R.Ramanauskaitės ir I.Juodeškienės, Kaunui taip pat atstovaus sprinterė Agnė Egert ir maratono bėgikas Mindaugas Pukštas.

“Visi sportininkai, kurie įveikė aukštus olimpinės atrankos barjerus, jau nusipelnė gerų žodžių. Išskyrus vilniečius disko metiką Virgilijų Alekną ir daugiakovininkę Austrą Skujytę, kitų mūsų lengvaatlečių galimybės užimti prizines vietas yra nedidelės. Manau, būtų puiku, jei jie Atėnuose patektų į finalus ir pakartotų ar net pagerintų savo asmeninius šio sezono rekordus.

Pavyzdžiui, Rita Ramanauskaitė: rezultatas, kurį ji neseniai pasiekė Lietuvos čempionate, jai žaidynėse tikrai garantuotų aukštą vietą. Agnė Egert irgi sėkmingai užbaigė pasirengimo etapą, iškovojusi tris pergales Baltijos šalių mače”, - svarstė A.Stanislovaitis.

Pirmasis startuos plaukikas

Dėl olimpinių apdovanojimų kovos net septyni Kauno plaukikai - Rolandas Gimbutis, Vytautas Janušaitis, Rimvydas Šalčius, Saulius Binevičius, Aurimas Valaitis, Edvinas Dautartas ir Emilis Vaitkaitis.

“Tai liudija plaukimo populiarumą mūsų mieste, trenerių profesionalumą bei pačių sportininkų ryžtą. Ir aš, ir mano kolegos būtume patenkinti, jei mūsų auklėtiniai Atėnuose pademonstruotų visą savo meistriškumą, pasiektų Lietuvos rekordų lygio rezultatus”, - sakė Kauno plaukimo mokyklos direktorius, R.Gimbučio ir S.Binevičiaus treneris Šarūnas Mažutaitis.

Beje, V.Janušaitis tikriausiai bus pirmasis Lietuvos sportininkas, startuosiantis žaidynėse. Patikslinus olimpiados tvarkaraštį, jis jėgas išmėgins rugpjūčio 14 dieną, 10 valandą ryto.

Du Mindaugus - Mizgaitį ir Ežerskį - į nacionalinę olimpinę rinktinę delegavo Kauno graikų-romėnų imtynių treneris Vidas Paleckis.

“Atranka į žaidynes - nelengvas išbandymas, tačiau reikia aukšto galutinio rezultato, vainikuojančio visą darbą. Jei kuris nors iš mano vaikinų patektų į šešetuką, būtų labai gerai. Sunkiau bus Mindaugui Ežerskiui, nes jo svorio kategorijoje didesnė konkurencija. Vis dėlto jie abu - ambicingi kovotojai. Palinkėsiu jiems palankių burtų”, - teigė “Kauno dienai” V.Paleckis.

Krepšinio lyderiai subrendo “Žalgiryje”

Kauno garbę Atėnuose taip pat gins irkluotojas Kęstutis Keblys (jis startuos dviviete valtimi su klaipėdiečiu Einaru Šiaudvyčiu), buriuotojas Giedrius Gužys bei krepšininkai Vidas Ginevičius ir Šarūnas Jasikevičius.

Krepšinio rinktinės nariai Donatas Slanina, Saulius Štombergas, Dainius Šalenga, Eurelijus Žukauskas ir Mindaugas Žukauskas, savo karjerą pradėję Šiauliuose, Klaipėdoje bei Vilniuje, iš dalies irgi laikomi kauniečiais, nes, atstovaudami pajėgiausiai šalies komandai “Žalgiris”, kaip sportininkai subrendo būtent Kaune.

“Manau, jog mūsų miestas ir ateityje išliks sportiškiausiu miestu ir didžiausia olimpiečių kalve”, - tvirtino Kauno savivaldybės kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas.