Nuo klounados - iki egzistencinių dramų


2007-05-19
Nuo klounados - iki egzistencinių dramų

Gegužės 24-27 dienomis pakvies XVII tarptautinis lėlių teatrų festivalis “Šypsos lėlės ir vaikai”

Kauno lėlių teatro organizuojamo festivalio šiemetinė programa labai turtinga: 16 spektaklių (vaikams ir suaugusiesiems), tradicinis lėlių ir kaukių paradas Laisvės alėjoje, edukacinis renginys lėlių teatro profesionalams (Mareko Vaškielio videopaskaita “Tarp Rytų ir Vakarų. Šiuolaikinis pasaulio lėlių teatras”) ir pirmą kartą rengiami spektaklių aptarimai.

Pradės moksleiviai ir šeimininkai

Pirmąją festivalio dieną tradiciškai vaidins moksleivių lėlių teatrai. Šiemet susipažinsime su Molėtų kultūros centro vaikų lėlių teatru “Rudnosiukas” (“Lokys Matas ir jo batas”; autorė - Laima Grigelevičienė), Klaipėdos jaunimo centro vaidybos studija “Trepsė” (“Rudnosiuko istorijos”; autorė - Rima Svytytė) ir Kauno V.Kudirkos vidurinės mokyklos teatro studija (“Pančas ir Džiudi”; autorius - Darius Armanavičius). Pastarajame spektaklyje matysime, kaip viduriniosios kartos lėlininkui meistrui D.Armanavičiui sekasi perduoti lėlių teatro paslaptis savo vaikams Zigmantui ir Paulinai.

Tą pačią dieną pamatysime Kauno valstybinio lėlių teatro premjerą - Andriaus Žiurausko režisuotą spektaklį “Vilkas ir ožiukai” pagal dvylikametės Šarūnės Kepenytės pjesę. Šiuo spektakliu teatras dalyvauja ES programos “Kultūra 2000” projekte “Jaunasis amžius” (projekto organizatorius - Estijos valstybinis lėlių teatras). Visi projekte dalyvaujantys teatrai iš Suomijos, Danijos, Belgijos, Estijos ir Lietuvos gegužės 28 - birželio 3 dienomis susitiks Taline. Čia bus išleistas ir DVD, kuris įamžins, kaip teatrams sekėsi sukurti spektaklius pagal projekte dalyvavusių 6-21 metų amžiaus autorių pjeses.

Bus ir vaidinimas suaugusiesiems

Festivalyje Lietuvos lėlių teatrai vaidins per pastaruosius vienus metus sukurtus spektaklius. Tai iš dalies leidžia susidaryti įspūdį, kokia dabar mūsų lėlių teatro padėtis ir problemos. Festivalio šeimininkai parodys spektaklį “Mažasis Mukas” (režisierius Algimantas Stankevičius, dailininkas Vitalijus Mazūras), Panevėžio lėlių vežimo teatras - Nijolės Indriūnaitės spektaklį “Stebuklingi bateliai” (dailininkė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė), Vilniaus teatras “Lėlė” - “Daktarą Dolitlį” (režisierius Rimas Driežis, dailininkė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė), Klaipėdos lėlių teatras - Gintarės Radvilavičiūtės spektaklį “Po Betliejaus žvaigžde. Indų pasaka”. Iš festivalio svečių išsiskiria pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantis lėlių teatras iš Izraelio - Ofero Amramo trupė. Menininkas pats vaidina, šoka, režisuoja, kuria scenografiją, kostiumus, dėsto vaidybos mokykloje. Kaune bus parodytas spektaklis suaugusiesiems “Vienišo žmogaus istorija” (2006). Amerikos-Izraelio kultūros fondas už šį spektaklį O.Amramui įteikė “Perspektyvaus menininko” apdovanojimą. Spektaklyje be teksto, vien vaizdu pasakojama istorija, kaip vienišas vyras, gyvenantis mažame kambarėlyje, susikuria moterį-lėlę ir kaip sugriūva ligi tol veikėjo susigalvota tvarka... Sprendžiant iš matyto videofragmento, teatro gurmanų laukia estetiškai patrauklus reginys, grindžiamas minimalizmu, lėlių teatro ir šokio jungtimi.

Skirtingos valstybės, skirtingi spektakliai

Į teatro fantazijos ir humoro fiestą žiūrovus pakvies privatus belgų teatras “Vlinders&Co”. Ronio Albrechto (Ronny Aelbrecht) vaidinimas be žodžių “Utci Putci”, jungiantis objektų teatrą, šokį ir muziką, papasakos apie stebuklus, kuriuos patiria vienoje švaros įmonėje dirbantys vyras ir moteris. Danų trupė iš Tistedo miesto parodys nuotaikingą, kupiną netikėtų vaizdų, spalvotų šešėlių spektaklį pagal Luiso Kerolo kūrinį “Alisa stebuklų šalyje”. Gardino apskrities lėlių teatras vaidins Olego Žiugždos režisuotą ironišką sakmę “Nepaprastas žiedas” pagal Boriso Šergino pasaką apie tai, kaip sykį Vania ėjo į miestą pašalpos - 1 kapeikos, parsinešti, o pakeliui susitiko Gyvačių karaliaus dukterį. Latvijos valstybinis lėlių teatras parodys Vijos Bluzmos režisuotą latvių tautines vertybes teigiantį spektaklį “Stebuklinga dūdelė” (pagal Vilio Plūduonio poemą), kuriame skambės latvių liaudies dainos. Mytiščių lėlių teatras “Ognivo” atveš Jurijaus Fridmano sukurtą spektaklį “Žvaigždžių berniukas” (pagal Oskaro Vaildo pasaką). Šiame vizualiai išraiškingame reginyje žaidžiama Renesanso dailininkų darbais. Bialystoko lėlių teatras suvaidins spektaklį “Niekados šalis” (pjesės autorius ir režisierius Jacekas Malinovskis), pasakojantį apie pabėgusių iš namų vaikų Piterio ir Vendės kelionę į fantastišką Niekados šalį.

Miesto sode prie Kauno lėlių teatro publiką linksmins klounados ir žongliravimo meistras Jaris Siljamakis iš Suomijos, parodysiantis etiudų programą “Klounas Dodo”.

KD inf.