Netradicinė pedagogika sunkiai skinasi kelią


2004-06-01
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Netradicinė pedagogika sunkiai skinasi kelią

“Norime, jog mūsų vaikai turėtų galimybę mokytis pagal Š.Suzuki metodiką, jie nebūtų blaškomi po kitas mokyklas. Su pedagogais irgi turi būti skaitomasi”, - taip kalbėjo vakar kartu su savo vaikais, “Vėtrungės” pradinės mokyklos mokinukais, prie Savivaldybės susirinkę tėvai. Jie teigė nesulaukiantys Kauno valdžios palaikymo, kad S.Suzuki klasėms būtų skiriama pakankamai patalpų. Tėvai būgštauja, jog gali būti užkirstas kelias šio ugdymo tęstinumui ir plėtrai.

Pagal japonų kompozitoriaus ir filosofo Šiniči Suzuki metodiką “Vėtrungės” pradinėje mokykloje ugdomi 65 vaikai, iš viso trečdalis mokinių. Šio mokymo tikslas - kuo ankstyvesniame amžiuje pastebėti vaiko talentus ir juos puoselėti, mokyti ne tik muzikos, bet ir šokio, dailės, aktorinio meistriškumo ir kitų meninių disciplinų. Pasak “Vėtrungės” mokyklos direktoriaus pavaduotojos, atsakingos už Š.Suzuki klasių veiklą, Dėjos Aukštkalnytės, šios klasės yra visiškai integruotos į mokyklą - jos nėra privačios. Su vaikais dirba specialiai tam pasirengę pedagogai, o bendrieji dalykai dėstomi pagal tradicinę programą. Vyriausiems suzukiečiams šiuo metu yra aštuoneri metai. Į ugdymą aktyviai integruojami mokinių tėvai.

Š.Suzuki metodu ugdomi mažieji (mamos į pamokėles pradeda vežioti dar neturinčiuosius nė metų) pasirodo respublikiniuose ir miesto renginiuose. Yra išleistos 4 kompaktinės plokštelės, kuriose įrašyti jų atliekami kūriniai.

Pedagogės teigimu, “Vėtrungės” administracija gavo apie 30 prašymų kitais mokslo metais priimti vaikus į Suzuki pirmąją ir priešmokyklinę klases. “Šie vaikai į tas klases nebetilps, nes tiek mokyklos direktorė, tiek Savivaldybės administracija atsisako skirti papildomų patalpų”, - sakė D.Aukštkalnytė.

“Savo dukrą į “Vėtrungės” mokyklos Š.Suzuki klasę vežioju net iš Lampėdžių, - pasakojo antrokės mama Violeta Šeškienė. - Š.Suzuki mokymo metodika labai įdomi, vaikų lavinimu esame patenkinti. Nesuprantame, kodėl Švietimo ir ugdymo skyriaus vadovai nenori suteikti šioms netradicinio ugdymo klasėms savarankiškos mokyklos statuso”. Jauna pedagogė Jolanta Kapcevičiūtė prie Savivaldybės buvo atsivedusi būrelį muzikuojančių vaikų, kurie, norėdami atkreipti miesto valdžios dėmesį, surengė koncertą. Pedagogė sakė, jog muzikinis lavinimas vaikams patinka, jau pradinėse klasėse jie išmoksta groti keliais instrumentais.

Tėvai savo lėšomis suremontavo klases, todėl keltis į kitą mokyklą, jei tai bus siūloma, pedagogai ir vaikai nenorėtų. Su tėvais ir mokytojais išėjęs pasikalbėti Savivaldybės vicemeras Kazimieras Kuzminskas paaiškino, jog Š.Suzuki klasėms suteikti savarankiškos mokyklos statusą kol kas nėra juridinio pagrindo - Švietimo ir mokslo ministerija nėra patvirtinusi tokio netradicinio mokymo programos.

Pasak Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono, priešmokyklines klases šio metodo propaguotojams siūloma steigti “Tuko” darželyje-mokykloje, bet tėvai su tuo nenori sutikti. “Svarstome galimybę padėti sukomplektuoti ir pirmąją suzukiečių klasę. Matome, jog tėvai patenkinti tokiu netradiciniu mokymu, tad nenorime jų ir mokytojų iniciatyvos žlugdyti, - sakė A.Bagdonas. - Ieškosime išeities, kad būtų patenkintos abi pusės - nuo kitų mokslo metų “Vėtrungės” mokykloje viena pirmoji klasė būtų tradicinė, kita - dirbanti Š.Suzuki metodu”.

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas sakė, jog dabar šiuo metodu pedagogams leidžiama dirbti gera valia, nors ir nėra įstatyminės bazės.