Net ir gripo vakcina gali lemti rinkimų baigtį


2004-10-21
Dainoras LUKAS
Net ir gripo vakcina gali lemti rinkimų baigtį

JAV ambasadorius teigia, jog ir po prezidento rinkimų jo šalyje santykiai su Lietuva nesikeis

JAV ambasadorius Lietuvoje Styvenas Malas itin domisi rinkimais tiek Lietuvoje, tiek savo gimtinėje. “Mane tai visada traukia”, - sakė diplomatas, jau atidavęs savo balsą JAV prezidento rinkimuose, o dabar laukiantis, kuo pasibaigs intriga renkant Lietuvos parlamentą.

Žada visi politikai

- JAV prezidento rinkimai - jau čia pat. Sakote, kad jau balsavote. O už kurį kandidatą?

- Tai diplomatinė paslaptis, negaliu jos atskleisti (juokiasi). Balsavau paštu praėjusią savaitę. Visada labai domiuosi rinkimais, man tai - jaudinantis dalykas. Kuris kandidatas turi daugiau galimybių? Vieną dieną tyrimai rodo, kad laimi senatorius Džonas Keris, kitą dieną - kad pirmauja prezidentas Džordžas Bušas. Bet vienintelė tikra apklausa įvyks tada, kai žmonės iš tikrųjų balsuos rinkimų dieną. Manau, abu kandidatai turi panašų požiūrį į Lietuvą, ir palaikys dabartinius gerus santykius su jūsų šalimi.

- Kuo skiriasi šie kandidatai? Kuris yra labiau populistas, norėdamas pritraukti rinkėjus?

- Oho, sunkus klausimas. Aš nežinau. Manau, kad abu daug žada - kaip ir Lietuvoje (juokiasi). Abu kandidatai įsitikinę, kad savo programą galės realizuoti. Rinkėjai, padedami žiniasklaidos, turės pasirinkti vieną ir reikalauti, kad programa būtų įgyvendinta.

Vizų režimo prezidentas nepanaikins

- Kandidatas Dž.Keris užsiminė, kad mėgintų panaikinti vizų režimą Rytų europiečiams. Vėliau apie tokią galimybę prabilo ir Jūsų valdžios institucijos. Kokia tikroji situacija?

- Reikalavimai, kad būtų panaikintos vizos, yra specifiniai. Norint tikėtis bevizio režimo, reikia, kad daugiau nei 97 proc. dėl vizos besikreipiančių lietuvių ją gautų. Dabartinis rodiklis - tik apie 70 proc. Lietuviai patys gali pagerinti šį skaičių, jei padaugės legaliai JAV dirbančių žmonių. Tada lietuviai galės tikėtis keliauti į JAV be vizų.

- Ar tai reiškia, kad prezidentas neturi jokios įtakos šiam procesui?

- Mes lietuvių pageidavimą vertiname labai rimtai. Aš labai noriu ir tikiuosi, kad ateis laikas, kai jūs galėsite keliauti į JAV be vizų. Bet tai ilgas procesas, nesvarbu, kas bus prezidentas.

- Grįžkime į Lietuvą. Kaip manote, kur yra Darbo partijos sėkmės paslaptis?

- Darbo partija labai nauja, ir V.Uspaskichas dirbo daug ją kurdamas. Tai, ką jis kalba, yra labai populiaru ir patinka rinkėjams. Tačiau būti Vyriausybėje ar opozicijoje - visiškai skirtingi dalykai. Esant Vyriausybėje, tenka didžiulė atsakomybė, reikia užtikrinti, kad būtų vykdomi pažadai. Mes pamatysime, kaip viskas bus. Truputį palaukime, kol paaiškės, ar Darbo partija bus Vyriausybėje. Jei taip atsitiks, jiems teks didelis iššūkis.

- Kuo skiriasi rinkimų kampanijos JAV ir Lietuvoje? Ar pastebėjote ką nors neįprasto mūsų šalyje?

- Buvau JAV prieš dvi savaites. Kampanijos labai panašios. Jos aistringos, partijos labai stengiasi, lenktyniauja sumanumu. Kiekvienas kandidatas nori įrodyti, kad jis yra geriausias. Skirtumas tik piniguose. JAV rinkimams išleidžiama šimtai milijonų dolerių. Tai yra per daug.

Norinčiųjų išvykti į Ameriką apstu

- Rugpjūtį JAV ambasada pradėjo skenuoti lietuvių, besikreipiančių dėl vizos, pirštų atspaudus. Ar vis dar jaučiate nepasitenkinimą dėl šios naujovės?

- Mes negavome skundų. Tai nesudėtinga procedūra, trunkanti kelias sekundes. Ji reikalinga, kad būtų galima įrodyti, jog JAV sieną kirtęs asmuo yra tas pats, kuris prašė vizos. Tai padidina mūsų visų saugumą.

- Paskelbta kasmetinė žaliosios kortelės loterija. Ar lietuviai vis dar trokšta išvykti į Ameriką?

- Kasmet sulaukiame kelių šimtų skambučių dėl šios loterijos. Man gaila, bet viena mano mėgstama ambasados darbuotoja taip pat dalyvavo joje ir laimėjo! Liūdna, nes ji išvyko į JAV.

- Kodėl žaliosios kortelės laimėtojai dėl vizos dokumentų turi vykti į ambasadą Varšuvoje? Kodėl tai negalima padaryti Vilniuje?

- Ambasadoje Vilniuje neturime tiek darbuotojų, kad galėtume tvarkyti imigracinių vizų dokumentus. Tai reikalauja daug žmonių ir darbo. Latviai taip pat važiuoja į Varšuvą, o estai - į Helsinkį.

- Aplankėte keletą Lietuvos miestų provincijoje. Ar pastebėjote, kokie didžiuliai skirtumai tarp Vilniaus ir kitų regionų? Kaip manote, kodėl taip atsitiko?

- Kiekvienas miestas turi savo ypatumų. Vilnius - didelis miestas, kuriame gyvena daugianacionalinė bendruomenė. Vilnius taip pat yra kultūros ir verslo sostinė. Tačiau kiti miestai turi savo pliusų. Kaunas gali didžiuotis buvęs laikinąja sostine, mieste daug akademinių įstaigų.

Kai užsienio investuotojai ateina į naują šalį, pirmiausia jie investuoja didžiuosiuose miestuose. Nes čia lengvesnis bendravimas su verslo, valdžios struktūromis, politikais. Vėliau investicijos keliauja ir į kitus miestus. Tai tik laiko klausimas.

Valdžia lietuvių bažnyčios negelbės

- Neseniai radau vienos apklausos rezultatus, kuriuose teigiama, kad tarp Baltijos šalių geriausią įvaizdį JAV turi Lietuvoje. Su kuo tai galima susieti?

- Mačiau šiuos rezultatus. Galbūt tai lemia faktas, jog lietuviai turi didžiausią bendruomenę JAV. Juk lietuvių ten yra net milijonas. Todėl lietuviai labiau supranta amerikiečius. Daug lemia ir asmeniniai santykiai bei giminystės ryšiai su gyvenančiaisiais JAV.

- Lietuvių bendruomenė Bostone praranda bažnyčią dėl parapijos skolų. Ar JAV valdžia tokioje situacijoje gali kuo nors padėti?

- Girdėjau apie tai, kai buvau Amerikoje. Bostono lietuviai tuo labai susirūpinę, tai buvo jų susitikimų, lietuvių kalbos mokymosi vieta. Bet mūsų šalyje valstybė griežtai atskirta nuo religijos. Vyriausybė tikrai niekuo negali padėti. Tikiuosi, kad lietuviams pavyks rasti išeitį.

- Lietuviai įsitikinę, kad JAV - klestinčios gerovės šalis. Tačiau Jūsų šalyje šiemet pritrūko vakcinos nuo gripo. Prezidentas Dž.V.Bušas net paragino nesiskiepyti tiems, kuriems tai nėra būtina. Apie tai kalbėta net pretendentų debatuose. Kaip tai galėjo atsitikti?

- Taip įvyko. JAV - didžiulė rinka. Farmacijos kompanijos kasmet bando atspėti, kiek vakcinų reikės. Tačiau dažnai pasiūlytos vakcinos kaina būna per didelė. Šiemet rasta pigesnės vakcinos Didžiosios Britanijos kompanijoje. Jau buvo pasirašytas kontraktas dėl jos tiekimo į JAV, ji pradėta gabenti, bet gautas perspėjimas, kad vakcina buvo užkrėsta bakterijomis. Todėl niekas negalėjo garantuoti, kad vakcina bus saugi. Nuspręsta jos nepriimti. Kaip pasakė Dž.V.Bušas, dabar liko vienintelė išeitis - skiepyti tik tuos, kuriems labiausiai reikia - kūdikius, vyresnio amžiaus, ligotus asmenis. Dž.V.Bušas dėl to buvo labai kritikuojamas. Taip, ir ši aplinkybė gali turėti įtakos rinkimų baigčiai.

Lažybas pralaimėjo

- Noriu paklausti apie krepšinį. Kaip jautėtės, kai JAV rinktinė pralaimėjo lietuviams olimpiadoje?

- Aš to niekada nepamiršiu, niekada. Susirinkome “Forum Palace” žiūrėti rungtynių, atėjo keli šimtai lietuvių draugų. Po rungtynių lietuviai džiūgavo, tai - didžiulis Lietuvos sporto pasiekimas. Aišku, po to mes laimėjome, bet aš labai norėjau, kad lietuviai ir amerikiečiai susitiktų mače dėl aukso medalių.

- Jei šis mačas būtų pasibaigęs kitaip, būtumėt turėjęs šansą išgerti Valdo Adamkaus dovanoto lietuviško alaus...

- Tą dieną šiaip ar taip buvo daug alaus. V.Adamkaus atstovai vis tiek jo atnešė, nors aš ir pralaimėjau lažybas. Į mano namus taip pat buvo atgabenta nemažai butelių. Kurį alų labiausiai mėgstu? Negaliu to pasakyti (juokiasi).