Neringa laukia gero oro ir poilsiautojų


2006-05-29
Saulius TVIRBUTAS
Neringa laukia gero oro ir poilsiautojų

Savaitgalį Nidoje surengtas spalvingas vasaros sezono atidarymas, bet vietiniai gyventojai poilsiautojų antplūdžio tikisi tik po mėnesio

Šeštadienį koncertu ir fejerverku Nidoje iškilmingai atidarytas poilsio sezonas. Dėl vėsoko oro nesulaukta labai daug žmonių, nors kavinės pavakare jau nebuvo tuščios, o ant Parnidžio kopos, miestelio centre vaikštinėjo būriai atvažiavusiųjų iš kitų šalies miestų ir užsieniečių, kai kuriuose viešbučiuose šeštadienio nakčiai netgi nebuvo vietų. Visgi neringiškiai sakė, kad aukso mėnesiai jiems dar prieš akis - liepą ir rugpjūtį.

Trūksta darbuotojų

Neteko sutikti nė vieno neringiškio, kuris skustųsi poilsiautojų stoka vidurvasarį. Gegužės mėnesį dauguma atvyksta tik savaitgaliais, šiek tiek daugiau - birželį, tačiau tada dar gali visai nesunkiai rasti nakvynę. Kas kita - likusią vasaros dalį. „Šiam laikotarpiui geriau kuo anksčiau užsisakyti vietas, - kalbėjo Ilona Alseikienė. - Dauguma mano klientų yra nuolatiniai ir dar pavasarį rezervuoja vietas, o užsieniečiai jau išvykdami pasako tikslią datą, kada atvyks kitais metais“.

Privatūs nuomotojai teigė, kad didesni poilsio namai jiems nėra baisūs konkurentai, be to, daugelis jų didžiąją dalį patalpų pavertė kotedžais ir pardavė. Dauguma Neringos viešbučių yra jaukių vilų tipo. Juose kainos sezono metu siekia nuo 200 iki 400 litų už parą.

Neringos meras Vigantas Giedraitis teigė, kad pagrindinė poilsio namų ir kavinių problema – darbuotojų trūkumas. Miestelio centre esančioje skelbimų lentoje siūloma dirbti kambarių tvarkytojomis, padavėjais, virėjais.

Kainos išliks tokios pačios

Pramogų, kambarių, kavinių kainos išliks tokios pačios, kaip ir pernai. Sočiau papietauti kainuoja iki 50 litų. Pavyzdžiui, kepsniai kainuoja nuo 18 iki 30 ir daugiau litų, už pilstomo alaus bokalą paklosite tiek, kiek ir kitų didmiesčių restoranuose, – 5 litus.

„Nakvynės kainos niekur nesikeičia jau trejus metus, - sako I.Alseikienė. - Kambarys su patogumais, atskiru įėjimu šeimai parai kainuos 130 – 150 litų“. Atskiras butas, kuriame gali apsigyventi iki šešių žmonių, birželį kainuos 150 – 180 litų, liepą ir rugpjūtį – iki 300 litų. „Neretai butus nuomojasi dvi susikooperavusios šeimos“, - sako Renata. Daug Nidos, Juodkrantės, Preilos, Pervalkos žmonių užleidžia visus savo namus poilsiautojams ir patys apsigyvena kiemų pašiūrėse.

Nidiškė Joana prisipažino, kad šis verslas nėra lengvas. „Norint pritraukti poilsiautojus, po sezono kartais investuoju ne vieną tūkstantį litų į patalpų remontą, o viso mano namo įrengimas ir pritaikymas turizmui kainavo 30 tūkst. litų“, - pasakojo ji. Pasak Joanos, daugelis gyventojų per vasarą užsidirba tik tiek, kad gali atiduoti per žiemą susikaupusias skolas už šildymą, vandenį, elektrą. „Pas mus komunaliniai mokesčiai vieni brangiausių šalyje“, - sakė moteris. Kai kurie, kalbintieji minėjo, kad per mėnesį už šilumą sumoka apie 600 litų. Už kubinį metrą vandens tenka mokėti apie 5 litus. Kaina būtų dar dvigubai didesnė, jei ne Savivaldybės dotacijos.

Galima apsistoti ir prie Parnidžio kopos esančiame kempinge. Čia už palapinę reikia mokėti 10 litų, už penkiavietę ir didesnę – 20 litų. Automobilio statymas kainuoja 10 litų, dar reikia mokėti 15 litų ekologinį mokestį ir tiek pat renkama iš kiekvieno asmens.

Siūloma plaukti ir važinėti

Nidoje daug nuomotojų siūlo už 6 litus valandą pavažinėti dviračiu. Meras žada, kad iki liepos pabaigos bus atnaujinti ir nutiesti nauji takai ir dviratininkai asfaltuotu keliu galės nuvažiuoti iki Klaipėdos. „Tačiau po to nelemtojo Smiltynės gaisro dabar baisoka, kad važiuojantieji per miškus nenumestų cigaretės ir vėl neištiktų panaši katastrofa“, - būgštauja V.Giedraitis. Šiek tiek pavažiavus nuo kelto, ugnies nusiaubti miškai dabar šiurpina juodais stagarais.

Naują pramogą Nidos poilsiautojams siūlys verslininkai Gražina ir Manfredas Vageneriai. Jie įsigijo ir patys įrengė šiaudiniu stogu dengtą autobusą, kurio vidus ir išorė panašūs į tradicinį žvejų namą. „Norėjome kokios nors išskirtinės Nidos atrakcijos, - sakė M.Vageneris. – Šiuo autobusu vežiosime į kopas, po Nidos miestelį, o mano žmona pasakos apie žymiausias vietas lietuvių, rusų, vokiečių ir anglų kalbomis. Jei turistai pageidaus, vežiuosime ir po kitas Neringos vietas“.

Uoste poilsiautojų jau laukia apie dešimt jachtų, katerių. Valanda plaukiojimo jais kainuoja 15 litų, vaikams – 5 litai. Vieno laivo kapitonas Sigitas Atkočaitis sezono atidarymo dieną dar nesulaukė klientų. „Matyt, orai atbaido pramogautojus“, - svarstė vyras. Jis sakė, kad sezono metu sulaukia daug norinčiųjų nuplaukti iki Mingės, kopų, Nemuno žiočių. „Šiuo verslu užsiimu penkeri metai, bet dabar konkurencija auga“, - kalbėjo S.Atkočaitis. Jis pats prižiūri laivą, jį remontuoja. „Dar dvidešimt procentų uždarbio atiduodu savininkui“, - pasakojo jūrininkas.

Pirmąją sezono dieną netrūko lankytojų buvusio žvejo Jono Šato užeigoje. Čia pat rūkomi karšiai, sterkai, ešeriai, unguriai. „Trisdešimt metų žvejojau, o kai prieš penkioliką metų išėjau į pensiją, pradėjau žuvimi prekiauti, įkūriau alaus barą“, - sako vyras. Jį filmavo Argentinos televizija, rašė vokiečių spauda. Šviežias karšis čia kainuoja nuo 6 iki 15 litų, panašiai prašo už sterkus, o už ungurius – 100 litų. Panašios kainos ir pas kitus žvejus.

Daug užsieniečių

Šį savaitgalį Neringoje sutikome nemažai užsieniečių. Tiesa, dabar dauguma, keliaujantys per visą šalį, čia užsuka tik dviem ar trims paroms. Tradiciškai beveik pusė jų yra vokiečiai. „Čia nuostabus kraštas, - sakė Ana Šulc. – Atvažiavome čia jau trečią kartą ir pabūsime savaitę. Mėgaujamės gamta, ramybe, o ir kainos čia bene tris kartus mažesnės nei pas mus“. Sutikome ir pagyvenusią porą iš Šiaurės Airijos. „Apie Lietuvą sužinojome iš vieno jūsų išeivio“, - sakė Ronaldsas ir Paulina Tompsonai. Nidos turizmo informacijos centro darbuotojai minėjo, kad daugėja turistų iš Italijos, Japonijos, Prancūzijos, Ispanijos, netgi Naujosios Zelandijos, JAV, Australijos. Neringą atranda ir baltarusiai.

Meras V.Giedraitis minėjo, kad daug turistų trumpam atvyksta iš kruizinių laivų. „Gaila, kad Nacionalinio parko direkcija neleidžia padidinti automobilių stovėjimo aikštelių, dažnai autobusai jau netelpa aikštelėje prie Parnidžio kopos“, - teigė jis. Savivaldybė šį rudenį ketina atnaujinti kelią į šią kopą, taip pat skirs 75 tūkst. litų Anatolijaus uragano sugriauto saulės laikrodžio atstatymui. Beje, vokiečių grupelė spėliojo, kodėl jis nemeta šešėlio. „Gal tai ne laikrodis, o vien meno kūrinys“, - kalbėjo jie.

Meras džiaugėsi, kad Neringoje jau įdiegtas plačiajuostis bevielis interneto ryšys, pradėtas vandentiekio renovavimo projektas, bus pastatyti nuotekų valymo, geležies šalinimo įrenginiai. „Šie darbai kitais metais kurortą darys dar patrauklesnį“, - įsitikinęs jis.

Atidarymo šventėje – kauniečių pergalė

Šeštadienį vidurdienį atidarymo šventėje paplūdimyje buvo surengtos paplūdimio tinklinio varžybos Neringos vasaros taurei laimėti. Kauniečiams atstovavo senjorų komanda. Jie nugalėjo kitas dvi komandas – jungtinę rinktinę iš Klaipėdos ir Gargždų bei Neringos ekipą. Vienas iš kauniečių komandos narių, Kauno apskrities ligoninės dienos chirurgijos skyriaus vedėjas Jonas Andriuškevičius, sakė, kad nors varžovai buvo jaunesni, bet nugalėjo patirtis.

Savaitgalį Neringoje vyko daug kultūros renginių, tarptautinė burlenčių regata „Neil Pryde Cup“. Atidarymo šventę vainikavo koncertas „Disko ritmu“. Be lietuvių atlikėjų vakare ant scenos užlipo garsi prancūzų disko grupė „Gibson Brothers“. Skambant jų dainoms, dangų vidurnaktį nušvietė fejerverkai.