Nemokamas gydymas iš savos kišenės


2004-03-31
Violeta GUSTAITYTĖ
Nemokamas gydymas iš savos kišenės

Dainavos poliklinikos dienos stacionare besigydantiems ligoniams tenka patiems pirkti vaistus, nes nei jų, nei čia teikiamų stacionarinio gydymo paslaugų valstybė kol kas nefinansuoja 

Sveikatos apsaugos ministerija ragina asmens sveikatos priežiūros įstaigas diegti naujas ir progresyvias paslaugų teikimo formas. Viena tokių - dienos stacionarai, į kuriuos ligoniai ateina rytais, guli palatose, gydomi, jiems atliekamos reikalingos procedūros, o vakarais grįžta į namus. Tokių dienos stacionarų nemažai yra ligoninėse, tačiau poliklinikos jais pasigirti negali. Tik vienoje Kauno poliklinikoje - Dainavos - veikia dienos stacionaras, tačiau iki šiol nėra numatytas stacionarų poliklinikose finansavimas ir gydymo įstaigai tenka jį išlaikyti savo lėšomis.  

Trūksta vietų  

Pastaraisiais metais daugumoje šalies ligoninių buvo sumažintas lovų skaičius, ligoniai stacionaruose gydomi trumpiau. O ir pakliūti į ligoninę ne taip paprasta. Medikai raginami daugiau ligonių gydyti ambulatoriškai, o jei reikia - nukreipti juos į dienos stacionarus. Valstybei ligonių gydymas dienos stacionaruose ar ambulatoriškai kainuoja pigiau nei ligoninėse. Tačiau poliklinikose įkurtų stacionarų teikiamų medicinos paslaugų kol kas, kaip minėta, ligonių kasos neapmoka.

Dainavos poliklinikoje pirmasis dienos stacionaras - nervų ligų buvo įkurtas prieš dešimt metų ir veikia iki šiol. Šiuo metu poliklinikoje yra terapinio profilio (kardiologijos ir neurologijos), vaikų, moterų konsultacijos dienos stacionarai.

“Norinčiųjų gydytis dienos stacionaruose daug, susidaro net eilės, tačiau visų priimti negalime, nes turime palyginti nedaug vietų: kardiologijos - penkios vietos, neurologijos - trys. Moterų konsultacijos dienos stacionare - trys gulimos vietos, bet pacienčių per dieną čia būna daugiau, nes ne visoms būtina gulėti, kai kurioms atliekamos įvairios procedūros. Vaikų į stacionarą per dieną galime priimti 10-13, dažniausiai sergančius kvėpavimo ligomis”, - teigė Dainavos poliklinikos direktoriaus pavaduotoja antrinei asmens sveikatos priežiūrai Roma Žilinskienė.

Ji tvirtina, kad poliklinikos dienos stacionare kartais būna ligonių, kurie turėtų būti gydomi ligoninėje. “Buvo ne vienas atvejis, kai žmonės dėl įvairių asmeninių priežasčių negalėjo gulti į ligoninę ir prašė gydyti dienos stacionare. Tokiais atvejais mes net gal šiek tiek rizikuojame - juk gydome ūmų kraujotakos nepakankamumą, suleidžiame vaistus, o po to ligonį išleidžiame į namus. Bet ką daryti, kai ligonis kategoriškai atsisako gulti į ligoninę?” - klausė R.Žilinskienė.  

Palatos poliklinikoje  

Jelizaveta Kirina Dainavos poliklinikoje dienos stacionare buvo gydoma jau ne kartą.

“Aš patyriau mikroinsultą, trinka kraujotaka, tirpsta ranka, koja, vos paeinu, - savo negalavimus vardijo J.Kirina. - Į ligoninę gulti negaliu - nėra kur anūko palikti. O dienos stacionare labai gerai - vaistus sulašina, gydytoja su sesute prižiūri, visas reikalingas procedūras atlieka. Pasigydžiusi dienos stacionare bent du tris mėnesius jaučiuosi neblogai, galiu vaikščioti. Tačiau čia gydantis niekas nekompensuoja vaistų, o savaitei man jų reikia beveik už šimtą litų. Man tai dideli pinigai”.

R.Žilinskienė sakė, jog Jelizaveta Kirina į dienos stacionarą priimama gydytis du kartus per metus. “Ji norėtų ir dažniau, tačiau mūsų galimybės ribotos: ligonių daug, o vietų mažai”, - sakė direktoriaus pavaduotoja.

Terapinis (kardiologijos ir neurologijos) stacionaras įsikūręs šeštajame poliklinikos aukšte. Dviejose palatose visos lovos nuolat užimtos. Pirmą dieną čia besigydanti pensininkė Milda Palionienė tvirtino, jog čia geriau nei ligoninėje, nes kasdien gali grįžti namo.

“Išeinančius namo ligonius visada perspėju, kad neitų į “Maximą” ir jokias prekybos bazes, esančias netoli poliklinikos, nes jiems būtina grįžus pagulėti. Juk šis gydymas, kurį ligoniai gauna pas mus, paskaičiuotas stacionaro sąlygoms: į veną ir raumenis leidžiam vaistus, vitaminus, taikomos fizioterapijos procedūros, atliekami tyrimai, konsultuoja specialistai. Į veną lašinamais vaistais praplečiamos kraujagyslės, truputį apsunkinamas širdies darbas, todėl ligonius visada perspėju, kad namuose pasijutę blogiau, tuoj pat kviestų greitąją ir važiuotų į ligoninę. Tačiau dar nieko blogo niekam nebuvo nutikę”, - pasakojo R.Žilinskienė.

Janė Marcinkevičienė sakė serganti daug metų, prieš septynerius metus buvo dispanserizuota dėl smegenų kraujotakos nepakankamumo. “Jai šis gydymas dienos stacionare labai reikalingas, ir nutarėm, kad du kartus per metus - pavasarį ir rudenį - pas mus gydysis”, - tvirtino R.Žilinskienė.  

Ne visi patenkinti  

Arūnas Mileškevičius serga hipertonine liga. Teko palaukti eilėje, kol pakliuvo į dienos stacionarą. “Kai mano sveikata pablogėjo, o vietų dienos stacionare nebuvo, savo kabinetą užleido direktoriaus pavaduotoja. Gulėjau ant ten esančio minkštasuolio, kol sulašėjo vaistai. Vietų dienos stacionare tikrai trūksta”, - sakė A.Mileškevičius.

“Patekau kaip į rojų. Daug geriau jaučiuosi, o ir kasdien namo grįžti galiu”, - sakė pirmą kartą dienos stacionare gydoma septyniasdešimt penkerių metų Marija Pempienė.

Į dienos stacionarą patenka ir tie ligoniai, kurių nepriėmė ligoninė. “Pas mus buvo gydomas pacientas, kurį du kartus vežė į ligoninę, bet jo ten neguldė”, - sakė R.Žilinskienė.

Tačiau ne visi ligoniai būna patenkinti, kai juos nukreipia gydytis į dienos stacionarą. Jie labiau norėtų gulėti ligoninėje.

Pensininkė Jadvyga Petrauskienė poliklinikos dienos stacionare buvo gydoma po galvos traumos. “Jeigu aš ligonė, tai kiekvieną rytą kas nors iš šeimos narių mane turi nuvežti į polikliniką, o vakare parvežti namo. Būdama dienos stacionare nuo pietų jau galvodavau ir nervindavausi, ar namiškiai galės laiku išeiti iš darbo ir mane parvežti. Juk ne visi ligoniai turi artimuosius, kurie juos galėtų kasdien vežioti. Poliklinikų dienos stacionarai ligoninių nepakeis, nors valdininkai ir mažina lovų skaičių jose”, - tvirtino J.Petrauskienė.  

Laukia atsakymo iš ministerijos  

Dainavos poliklinikos vadovai norėtų įkurti daugiau vietų ir visą vieno pastato aukštą skirti dienos stacionarui. Tačiau tai priklausys nuo to, ar bus šios paslaugos finansuojamos.

“Dabar visos dienos stacionaro išlaidos apmokamos iš poliklinikos lėšų. Be to, ligoniams reikia patiems nusipirkti vaistus, bet tikimės, kad Sveikatos apsaugos ministerija patvirtins įkainius ir bus skirtas finansavimas”, - sakė R.Žilinskienė.

Dainavos poliklinikos direktorius (vyr. gydytojas) Giedrius Andziukevičius - vienas iš dienos centrų kūrimo poliklinikose iniciatorių, narys iniciatyvinės grupės, į kurią įeina Vilniaus ir kitų sveikatos priežiūros įstaigų atstovai. Grupė pateikė Sveikatos apsaugos ministerijai savo skaičiavimus, kokie turėtų būti dienos stacionarų gydymo paslaugų įkainiai, ir prašo skirti finansavimą.