Nebebus Lietuvos teisės universiteto


2004-10-15
Jurgita ŠAKIENĖ
Nebebus Lietuvos teisės universiteto

Ši aukštoji mokykla jau ketvirtą kartą keičia savo pavadinimą

Lietuvos teisės universitetas (LTU) vadinsis teisininko ir pedagogo Mykolo Riomerio universitetu. Tai bus jau ketvirtasis šios aukštosios mokyklos pavadinimas. 1990 metais įkurta Lietuvos policijos akademija buvo pervadyta Lietuvos teisės akademija, o 2000-aisiais tapo Lietuvos teisės universitetu.

Naują universiteto statutą ir pavadinimą dar turi tvirtinti Seimas. Pasak universiteto ryšių su visuomene centro direktorės Valentinos Jakimavičienės, sprendimą nebesivadinti teisės universitetu LTU senatas jau priėmė. To priežastis - mokykloje atsirado nemažai neteisinių studijų krypčių. Greta Teisės fakulteto sparčiai vystosi šiuo metu didžiausias Valstybinio valdymo fakultetas.

Jame - viešojo administravimo bei politikos krypties studijų programos: teisė ir valdymas, mokesčių, savivaldos institucijų, elektroninės valdžios, Europos Sąjungos politikos administravimas, veiklos auditas ir kitos. Naujomis studijų programomis pasipildė ir Socialinio darbo fakulteto veikla.

M.Riomeris yra vadinamas Lietuvos konstitucinės teisės mokslo tėvu. 2005 metais bus minimas jo 125-erių metų jubiliejus. Universitete yra ir M.Riomerio vardo auditorija.

Tarpukario metais M.Riomeris dirbo apygardos teismo, Vyriausiojo tribunolo teisėju, vėliau paskirtas valstybės tarybos nariu. Jis atstovavo Lietuvai Hagos tarptautiniame teisingumo tribunole, šiam nagrinėjant bylą dėl Klaipėdos krašto Statuto interpretavimo. Tą bylą Lietuva laimėjo.

M.Riomeris pirmasis Lietuvoje studentams skaitė konstitucinės teisės paskaitas.

LTU studijuoja beveik 15 tūkst. studentų. Jo dviejų krypčių - teisės ir viešojo administravimo - studijų programos turi tarptautinę akreditaciją.