Naujos taisyklės ES oro uostuose


2006-11-03
Naujos taisyklės ES oro uostuose

Siekdama apsaugoti keleivius nuo skystųjų sprogmenų grėsmės Europos Sąjunga (ES) patvirtino naujas saugumo taisykles

Naujosios taisyklės įsigalioja nuo ateinančio pirmadienio visuose ES ir Norvegijos, Islandijos bei Šveicarijos oro uostuose ir yra taikomos visiems keleiviams, vykstantiems iš ES į visus paskirties oro uostus.

Padidinto dėmesio zonoje - skysčiai

Saugumo patikros vietose bus tikrinami skysčiai, taip pat įsitikinama, ar keleivis pats bei savo rankiniame bagaže neturi kitų draudžiamų daiktų. Naujosios taisyklės neriboja skysčių kiekio, įsigyto už įlaipinimo talonų tikrinimo vietų esančiose parduotuvėse ar ES vežėjo orlaivyje.

Pasikeitė ir skysčių pakavimo tvarka. Rankiniame bagaže leidžiama turėti tik nedidelius kiekius skysčių. Skysčiai turi būti atskiruose, ne didesniuose nei 100 mililitrų, induose. Šiuos indus būtina įdėti į vieną permatomą ir užsegamą plastikinį, ne didesnį nei 1 litro, krepšelį; vienas krepšelis - vienam keleiviui.

Teks nusivilkti švarkus

Kad oro uoste patikros darbuotojams būtų lengviau aptikti skysčius, privalu pateikti visus turimus skysčius saugumo patikros vietose. Taip pat reikia nusivilkti švarką ir paltą, išimti iš rankinio bagažo nešiojamuosius kompiuterius ir kitus didelius elektroninius prietaisus, nes jie bus tikrinami atskirai.

Skysčiais laikomi: vanduo ir kiti gėrimai, sriubos bei sirupai; kremai, losjonai ir aliejai; kvepalai; purškiamieji skysčiai; geliai, taip pat plaukų ir dušo geliai; hermetiškų indų turinys, taip pat skutimosi putos, kitos putos ir dezodorantai; pastos, taip pat dantų pasta; skystųjų ir kietųjų medžiagų mišiniai; blakstienų dažai; visos panašios konsistencijos medžiagos.

Nedraudžiama susidėti skysčius į registruojamą bagažą (naujosios taisyklės taikomos tikrinant tik rankinį bagažą), vežtis rankiniame bagaže kelionės metu skirtus vartoti vaistus ir dietinius gaminius, taip pat maistą kūdikiams (gali būti paprašyta įrodyti, kad minėtieji gaminiai keleiviui yra būtini) arba įsigyti gėrimų ir parfumerijos ES oro uosto už įlaipinimo talonų tikrinimo vietų esančiose parduotuvėse ar ES vežėjo orlaivyje.

Jei minėtieji daiktai parduodami specialiame hermetiškame krepšelyje, negalima jo atplėšti iki patikros; kitaip krepšelyje esantys daiktai gali būti konfiskuoti patikros vietoje. Jei ES oro uoste keleivis perlipa į kitą orlaivį, negalima atplėšti krepšelio iki patikros šiame oro uoste arba paskutiniame perlaipinimo oro uoste.

Nedraudžiamų skysčių kiekis laikomas papildomuoju prie minėtųjų užsegamo krepšelio kiekių.

Susirūpinta po išpuolių

Iškilus kokioms nors abejonėms, prieš kelionę reikia kreiptis į vežėjo ar kelionės agentą.

Keleivių saugumu oro uostuose susirūpinta po teroro aktų 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją JAV, kai įsirėžus teroristų lėktuvams į pastatus žuvo tūkstančiai žmonių. Į lėktuvą įnešamų skysčių kiekį nuspręsta riboti šiemet po to, kai Didžiosios Britanijos saugumo tarnybos užkirto kelią teroro išpuoliams, kurių metu teroristai ketino lėktuvuose detonuoti skystus sprogmenis.

BNS, KD inf.