Naujieji metai ir vestuvės - kiekvieną naktį


2007-04-21
Naujieji metai ir vestuvės - kiekvieną naktį

Norint patekti į Sankt Peterburgo klubus dvynius, siūlančius tapti išgalvotos realybės veikėjais, vietas reikia užsisakyti prieš keletą savaičių

Viename madingiausių Sankt Peterburgo klubų galima kasvakar pasinerti į naujametės nakties šurmulį arba susituokti su akiratyje ką tik pasirodžiusiu simpatijos objektu.

Fontankos krantinės pastato rūsiuose įsikūrusiuose klubuose dvyniuose “Pūga 1” ir “Pūga 2” - ta pati virtuvė, interjeras, personalas, bet skirtingi vakaro scenarijai. Jų autoriai - trys buvę aktoriai.

Pasiūlė tapti zuike už 500 rublių

Užsisakyti vietas Sankt Peterburgo klube “Pūga 1” reikia prieš dvi savaites. Dar geriau - prieš tris. Prie “Pūgos 1”, įkurtos vieno Fontankos krantinės pastato rūsyje, durų žmonių apgultis tęsiasi ketvirti metai. Šios sėkmės priežastis - originalus klubo vakaro scenarijus. Čia kas vakarą kiaurus metus rengiamasi sutikti Naujuosius metus.

“Pūga” - tai karnavalas, žaidimas ar spektaklis, kuriame savo lankytojams siūlome dalyvauti”, - aiškino jaunutė klubo darbuotoja. Kas vakarą prieš darbo pradžią ji įlenda į balerinos sijonėlį, pasiūtą iš žalio tiulio ir apsiauna sidabru tviskančius bateliais. Kartais užsimauna ir kepurėlę su zuikio ausimis, keliančią prisiminimus apie vaikų darželio naujamečius karnavalus.

Taip ir turi būti. Bet kuri “Pūgos 1” interjero detalė privalo lankytoją priversti užmiršti už klubo durų likusį metų laiką ir sugrąžinti jį į Naujametę naktį - šventę, leidžiančią viską vertinti lengvai, su šampano burbuliukų prieskoniu. “Mes siūlome užmiršti visas problemas bent vienai nakčiai. Jums tereikia leisti sau atsipalaiduoti”, - kvietė “balerina”ir nedelsiant pasiūlė tapti zuike už 500 rublių (maždaug 50 litų). Tiek kainuoja medžiaginė, rankomis siūta kepurėlė. Lyg ir brangoka, pagalvojau. Dar pagalvosiu, pasakiau garsiai.

Naujametės nakties “Pūgoje 1” startas - kasdien 20 val. Finišas ištvermingiausiems - 6 val. ryto. Tikrai ne visi jo sulaukia, tačiau laisvas vietas nedelsiant užima belūkuriuojantieji nemažoje eilėje lauke. Atrodo, klubo darbuotojams netenka sukti galvos, kaip patekti namo, kol kanalų tiltai pakelti nakčiai.

Ekrane maivėsi animacinis Putinas

Ne didesnis nei 80 kv. m klubas primena maždaug prieš dešimtmetį Kaune veikusius barus “Pegasas” ir “Senas stalčius”. Dažytų plytų skliautas, mediniai stalai ir kėdės, ant kurių galima pasižymėti, kad čia buvai, metalinės pakylėlės, jokių rūbinių, vidutiniška ventiliacija ir pilna įvairiausios blizgančios naujametės atributikos, kurios, artėjant vidurnakčiui, dar pagausėja. Lankytojams išdalijami Senių Šalčių ir Snieguolių apsiaustai, šaltosios ugnelės, nutyla gyvai lig šiol grotas lengvas rokas, užgesinamos šviesos, pasigirsta autentiška šventinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalba. Tuo metu ekranuose maivosi animacinis Putinas. Klubo lankytojai daužiasi taurėmis, kuriose nebūtinai teliūskuoja šampanas, šūkčioja ir sveikina vienas kitą.

Visuotinę euforiją klubo publikai (tąnakt joje - nė vieno naujojo ruso, keletas vyresnių nei 30 metų kompanijų bei porelė gėjų) padeda pasiekti ne tik išgertas alkoholis, bet ir klubo personalas. “Naujųjų metų” minutėmis salėje padaugėja zuikių, klounų, kosmonautų ir kitokių karnavalo personažų, šūkčiojančių, šokčiojančių ar įveikiančių sprinterišką distanciją nuo vieno salės galo iki kito. Jei nesi pasinėręs į šį linksmybių kvaitulį, telieka nervingai kikenti. Tačiau juk kvaila būtų čia ateiti tik pasijuokti iš rimtai įsijautusiųjų į naujametę nuotaiką. Stalo keturiems rezervavimas darbo dienomis kainuoja 500 rublių (apie 50 litų), savaitgaliais - dvigubai brangiau. Už pusės litro bokalą alaus teks pakloti 20-22 litus, apie 8 litus - už kavos (tikros, o ne rusų mėgstamos tirpios) puodelį, 16 litų kainuos 50 ml martinio. Tiesa, taurėje rasite tik martinį, ledo atneš atskirai. Klasikinis rusų barmenų triukas čia, atrodo, nepopuliarus.

Už durų vedybų dokumentai negalios

Maistas klube - sotus, gardus ir Sankt Peterburgo mastais - vidutiniškai brangus. Lašiša, kepta ant grilio, su grietine, raudonaisiais ikrais ir bulvių koše - 27 litai, ėrienos kotletai - 60 Lt, karštieji patiekalai iš jautienos 20-25 Lt. Blynai su ikrais kainuoja 16, o su lašiša - 13 litų.

Jei nusibostų nesibaigianti naujametė euforija, galima pereiti į greta esančią “Pūgą 2”. Joje galima kad ir kasdien rengti vestuves. Ir vis su kita ar su kitu. Sidabru tviskančiais jaunųjų rūbais, žiedais ir vedybų dokumentais pasirūpina, žinoma, nenuilstantis klubo personalas. Tačiau pasibaigus šventinei puotai, rūbus teks nusivilkti, žiedus grąžinti, o vedybų dokumentai jau nebegalios.

Išlydėdamas augalotas apsaugininkas įdėmiai nužvelgs, ar neišsineši Naujųjų metų ar vedybų dekoracijų gabalėlio. Jei ne - pirmyn burti laimės pas Fontankos paukščiuką dagilį (rus. - čižik). Metus pinigėlį žemyn ir pataikius į metalinę paukščiuko figūrėlę, pakibusią prie krantinės sienelės netoli vandens, sako, išsipildo sugalvotas noras. Ir dar sako, kad vasaromis tuos pinigėlius išsigraibo jaunieji peterburgiečiai. Toje vietoje Fontankos gylis - vos iki kelių.