Morali politika - kol kas tik vizija


2005-09-29
Morali politika - kol kas tik vizija

Politikai tvirtina, kad ir gyventojai turėtų jausti atsakomybę už renkamą valdžią

Valdžia pati atėmė iš žmonių pasitikėjimą politika, tačiau piliečiai turi suvokti, kad jie yra padėties šeimininkai, nuo kurių priklauso, kas valdys šalį.

Tokias ir panašias mintis išsakė vakar Seime vykusioje konferencijoje “Mūsų politika: moralės ir etikos veiksniai” dalyvavę politikai, akademikai, dvasininkai.

Kodeksas vis stringa

Konferencijoje aptarti moralios politikos kriterijai, politikos ir moralės sąveika, poveikis tikrovei, įstatymų priėmimui ir jų vykdymui.

Konferenciją surengė darbo grupė Politikų elgesio kodekso patvirtinimo įstatymo projektui tobulinti.

Parlamentarai jau keleri metai niekaip nesugeba pasitvirtinti vadinamojo politikų etikos kodekso.

Politikų elgesio kodekso projektą buvo parengęs dar praėjusios kadencijos Seimas, tačiau parlamentarai rugpjūtį po svarstymo jį grąžino tobulinti.

Stringa ir Politikų elgesio kodekso projektą tobulinančios darbo grupės darbas - nuo kovo mėnesio dirbantys parlamentarai iki šiol nėra sutarę dėl galutinio kodekso projekto varianto.

Vienadienių pastangų nepakaks

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas apgailestauja, kad morali politika tebėra tik vizijų lygio.

“Mes, deja, teturime tik moralios politikos vizijas. Šiandien politika ir moralė daugeliui žmonių vis dar yra priešingos sąvokos, mūsų užduotis, kad moralė ir politika vis labiau artėtų, tarp jų atsirastų vis daugiau sąlyčio taškų”, - Seime vakar, atidarydamas politikos moralės klausimams skirtą konferenciją, sakė Seimo Pirmininkas.

Visgi A.Paulauskas sakė tikįs, jog sąvoka “moralė” sugrįš į politikos žodyną.

“Tema apie moralės ir politikos santykį, tikiuosi, niekada nepraras savo aktualumo ir egzistuos tol, kol egzistuos politika ir ją kuriantys politikai. Kuriant moralią politiką mūsų laukia ilgas kelias, kuriame teks sutikti ne vieną kliūtį, atlaikyti ne vieną išbandymą”, - kalbėjo Seimo vadovas.

Seimo Pirmininko Artūro Paulausko nuomone, “pastarųjų metų įvykiai, sukrėtę Lietuvos politikos padangę, atvėrė daugybę moralinių smegduobių, kurias užpildyti reikės nevienadienių pastangų”.

Bažnyčia nenori likti nuošalyje

Konferenciją “Mūsų politika: moralės ir etikos veiksniai” surengė darbo grupė Seime, ruošianti politikų elgesio kodeksą, tad parlamento vadovas priminė, jog šio kodekso sukūrimui “vis pristinga politinės valios”.

Kaip tvirtino arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, nors korupcija ir ydingi įstatymai kelia visuomenės pasipiktinimą, tačiau ji turi žinoti, kad piliečiai patys atsakingi už tuos, kurie užima aukščiausius šalies postus: “Korupcija, abejotinų, vienadienių, ydingų įstatymų priėmimas ir nesiskaitymas su paprastais žmonėmis kelia teisėtą visuomenės pasipiktinimą, tačiau labai skaudu, kad žmonės neigiamai vertina Seimą ir Vyriausybę. Tai liudija apie pilietinio brandumo trūkumą, nes Lietuvos žmonės atsakingi, ką renka į aukščiausius postus”.

Anot jo, Bažnyčia dažnai kaltinama tuo, kad kišasi į politiką, tačiau “Bažnyčia negali likti abejinga matydama, kad politikai aiškiai nesilaiko moralės reikalavimų, egzistuoja atviras nesąžiningumas”.

Kas atėmė tikėjimą geresne ateitimi?

Pasak konferencijoje dalyvavusio Europos Parlamentaro nario Aloyzo Sakalo, “per pastarąjį dešimtmetį pasitikėjimas valdžia atimtas pačios valdžios valia”. Okupantų nemorali politika, jo akimis, visuomenės ne tik nežlugdė, bet užgrūdino, tačiau “savos valdžios nemorali politika atima iš žmogaus tikėjimą geresne ateitimi, atima patį norą gyventi”.

Anot jo, amoralumas prasideda tada, kai netikima mokslininkais ir specialistais, kai politikai įsitikinę, jog viską išmano daug geriau.

Filosofo Broniaus Genzelio manymu, situacija šalyje nesikeis tol, kol piliečiai neįsitikins, kad tik jie yra padėties šeimininkai, nebalsuos už asmenis, disponuojančius neaiškios kilmės kapitalu, kol Seimo nariai nesupras, kad parlamentas nėra akcinė bendrovė.

Visi konferencijos metu skaityti pranešimai išleisti atskiru leidiniu, kuris, anot, A. Paulausko, taps akmeniu politiniame bangolaužyje.

“Kas surinkta leidinyje, galima vertinti kaip dar vieną akmenį, kuriuo bus prailgintas audringos Lietuvos politikos bangolaužis, padėsiantis sulaužyti įsisiūbavusias politinių aistrų bangas”, - sakė Seimo Pirmininkas.

ELTA, KD inf.