Mokytojus į paskutinę pamoką atvežė traukinuku


2004-05-15
Jurgita ŠAKIENĖ
Mokytojus į paskutinę pamoką atvežė traukinuku
Šiemet Lietuvos bendrojo lavinimo vidurines mokyklas baigia apie pusšimtį tūkstančių abiturientų

Kai kurių Kauno vidurinių mokyklų abiturientai su pamokomis atsisveikinti ypač skuba. Paskutinio skambučio šventė jose buvo švęsta jau vakar, iki oficialios dvyliktokų mokslo metų pabaigos likus vienai dienai. Kitų mokyklų atstovai teigė, jog žada griežtai laikytis mokslo metų grafiko. Jos į paskutinę pamoką abiturientus pakvies pirmadienį.

Pasirūpino auklėtojų transportu

Vakar prie Kauno “Aukuro” vidurinės mokyklos būriavosi ne tik mokytojai, moksleiviai, bet ir praeiviai. Jų dėmesį prikaustė traukinukas, kuriuo į mokyklą buvo vežamos abiturientų auklėtojos. “Dar niekada nebandžiau tokios transporto priemonės”, - kvatojosi iš vagonėlio išlipusi prie “Aukuro” mokyklos durų pedagogė.

Šventiniais atributais buvo išpuoštas ne tik traukinukas, bet ir dvyliktokų klasės. Per paskutinę moksleivišką pamoką gėlių mokytojams, padėkos žodžių ir pamokymų prieš laukiantį egzaminų maratoną netrūko ir S.Nėries, Radvilėnų ir kai kuriose kitose Kauno vidurinėse mokyklose.

Vienose į šventinį sūkurį buvo įtraukti pirmokėliai, kurie ir simboliniam atsisveikinimui su mokykla kvietė varpeliu, kitose ši misija buvo patikėta vienuoliktokams.

Nuobaudos negresia

Vakar kai kuriose šventusiose mokyklose šnibždėtasi, jog paskutinis skambutis abiturientams suskambo ne pagal taisykles anksti ir jog už tai gresia nuobaudos mokyklos vadovams.

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas teigė, jog kiekviena mokykla šiai šventei pati gali parinkti dieną.

“Jei mokyklos bendruomenė sutinka, jog dvyliktokai mokslo metus baigtų anksčiau, - viskas gerai”, - sakė A.Bagdonas. Pasak jo, mokslo metų plano reikia laikytis, pavyzdžiui, trumpinti jį savaite nederėtų. Tačiau pirmasis egzaminas abiturientams - jau trečiadienį ir kai kurių mokyklų dvyliktokams likusi viena laisva diena bus tik į naudą.

Sodins rožes

Pilėnų vidurinės abiturientams paskutinis skambutis nuskambės poryt. “Visi vienbalsiai nutarėme, jog šventę reikia rengti paskutinę mokslo metų dieną”, - kalbėjo mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dalia Gaigalaitė.

Pirmadienį šios mokyklos 58 abiturientų auklėtojas anksti ryte prikels jų auklėtiniai. Kiekvienais metais vyriausiąsias klases kuruojantys pedagogai į mokyklą atvežami skirtingais būdais, pavyzdžiui, žirgais kinkyta karieta.

Išklausę pirmokų pamokos dvyliktokai tradiciškai sodins rožes. “Jau auga visas rožynas”, - džiaugėsi D.Gaigalaitė.

Įtemptas mėnuo

Jau trečiadienį 17 724 Lietuvos abiturientų laikys pirmąjį - valstybinį matematikos egzaminą. Kitiems išbandymų metas prasidės keliomis dienomis vėliau. Tarp jų nemažai bus tokių, kurie ateis laikyti egzamino po kelerių metų pertraukos.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija tęsis iki birželio 17 dienos. Neišlaikiusieji kurio nors egzamino turės progą jį perlaikyti birželio 18 - liepos 12 dienomis.