Meras kratosi atsakomybės


2004-08-10
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Meras kratosi atsakomybės

Miesto vadovas “Kauno dienai” aiškino vizito į Klyvlendą aplinkybes

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų sugrįžusį Kauno merą Arvydą Garbaravičių užklupo kaltinimų lavina.

Po “Kauno dienos” rašinio apie miesto valdininkų turnė į Klyvlendą, šia istorija susidomėjo ir kai kurie Seimo nariai. Jie ketina kreiptis į atitinkamas institucijas ir išsiaiškinti, ar miesto vadovai nepažeidė viešųjų ir privačių interesų.

Kauno meras vakar sutiko atsakyti į “Kauno dienos” klausimus.

- Kas sudarinėjo ir tvirtino oficialios delegacijos, vykusios į Klyvlendą, sąrašą?

- Jį sudarinėjo Kūno kultūros ir sporto skyrius. Turiu oficialų dokumentą. Kol kas man sunku pasakyti, su kuo jis buvo derintas. Užsienio ryšių skyrius derino tik mano ir Savivaldybės administracijos direktoriaus Giedriaus Buinevičiaus komandiruotę.

- Savivaldybės direktorius buvo ir delegacijos vadovas. Kodėl jo komandiruotė buvo įforminta atskirai?

- Buvo Klyvlendo merės kvietimas. Ji mane pasikvietė asmeniškai.Vykome pirmą kartą ir šį vizitą galime laikyti istoriniu. Pirmą kartą mūsų vaikai dalyvavo Tarptautinėse vaikų žaidynėse. Dėl šių priežasčių vyko ir Giedrius Buinevičius. Jis ir buvo delegacijos vadovas.

- Kaip į šią jaunųjų sportininkų delegaciją pateko Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Algirdas Vyšniauskas?

- Tai jau turėtų paaiškinti Savivaldybės administracija. Į Klyvlendą vyko keturių rungčių jaunieji sportininkai. Kiekvienos sporto šakos atstovams skyrėme po du trenerius - vienas rūpinosi treniruotėmis, o kitas organizaciniais reikalais. Reikia nepamiršti, kad į Klyvlendą važiavo vaikai. Juos nuolat reikėjo prižiūrėti. Net pačios kelionės į varžybų vietą kėlė nemažai papildomų rūpesčių.

- Tačiau tarp 8 trenerių buvo ir du valdininkai?

- Jau parašiau raštą Savivaldybės administracijai, kad ištirtų, kas surengė kelionę valdininkams. Kai turėsiu atsakymą, tada ir galėsiu komentuoti. Taip pat reikia nepamiršti, kad žaidynėms buvo skirta padidinta apsauga. Pas jaunuosius sportininkus galėjo patekti tik treneriai. Tuo tarpu akredituoti asmenys pateko tik į atidarymo ir uždarymo iškilmes.

- Ir vis dėlto - Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojui buvo išrašyta oficiali komandiruotė?

- Ji bus atšaukta.

- Ar tiesa, kad vienas valdininkas į delegacijos sudėtį buvo įtrauktas todėl, kad rado rėmėjų?

- Jau girdėjau šias kalbas ir skaičiau apie tai laikraščiuose, tačiau daugiau nieko nežinau. Galiu pasakyti tik tiek, kad tai tikrai ne statybos kompanija. Rėmėjas - medicina užsiimantis verslininkas.

- Jeigu paaiškėtų, kad rėmėjus surado Savivaldybės valdininkas, vykęs į Klyvlendą, ar tai nebūtų privačių ir viešųjų interesų konfliktas?

- Istorija yra truputi kitokia. Ponas Vyšniauskas atvedė pas mane Klyvlendo lietuvių bendruomenės atstovus. Valdininkas taip pat rūpinosi, kad vaikai išvyktų į šias žaidynes. Tai buvo jo idėja. Žinoma, aš jai pritariau. Po šio mūsų susitikimo su Klyvlendo atstovais visi tolesni sprendimai priimti miesto Taryboje. Politikai patvirtino mano komandiruotę. Rotušėje vyko jaunųjų sportininkų palydos. Viską darėme oficialiai.

- Išskyrus tai, kad Savivaldybės valdininkas buvo nurodytas kaip treneris?

- Jūs akcentuojate ne tuos dalykus. Mūsų jaunieji sportininkai iškovojo medalius. Mes atstovavome Lietuvai. Žaidynėse plevėsavo ne tik mūsų šalies, bet ir Kauno vėliava. Apie tai rašė viso pasaulio laikraščiai ir televizijos. Esmė, kad tai buvo dovana vaikams. Jie pirmą kartą išvažiavo į tokias varžybas.

- Tačiau jūs neatsakėte į klausimą. Niekas nekvestionuoja vaikų kelionės. Ar, jūsų nuomone, į delegaciją buvo įtraukta ne per daug valdininkų?

-...Mano nuomone, per daug.