Merai paraginti prieš Rugsėjo 1-ąją paremti nepasiturinčias šeimas


2003-08-22
Dainoras LUKAS
Merai paraginti prieš Rugsėjo 1-ąją paremti nepasiturinčias šeimas
Kauno savivaldybė tam skyrė per 50 tūkstančių litų

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė prašo šalies merų prieš mokslo metų pradžią paremti nepasiturinčias šeimas bei aplankyti visas socialinės rizikos šeimas ir padėti joms išleisti vaikus į mokyklą. Kauno savivaldybės paramos sulauks daugiau kaip trys šimtai šeimų.

Vyriausybė padės skurdžiausiems

Pasak ministrės, Rugsėjo 1-osios su nerimu laukia nepasiturinčios, skurdžiai gyvenančios šeimos, kurioms neretai pritrūksta lėšų mokslo metų pradžiai nupirkti savo vaikams reikalingiausias mokymosi priemones, pratybų sąsiuvinius, sportinę aprangą - tai dažnai net lemia apsisprendimą neleisti vaiko į mokyklą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, pernai 47-ios iš 60 savivaldybių pačios skyrė lėšų, surado rėmėjų ar organizavo labdaros akcijas skurdžiai gyvenančių šeimų vaikams paremti. Paramą kanceliarinėmis priemonėmis, vadovėliais, mokomąja literatūra, sporto apranga bei kitos pagalbos gavo daugiau kaip 20 tūkst. mokyklinio amžiaus vaikų. Vidutiniškai vienam mokiniui buvo skirta paramos už 40 litų. Vyriausybė iš rezervo fondo trečiadienį labiausiai nepasiturinčių šeimų vaikams pasirengti mokyklai skyrė 200 tūkst. litų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šias lėšas paskirstys savivaldybėms, atsižvelgdama į kiekvienoje savivaldybėje mažas pajamas turinčių šeimų moksleivių, kurie gauna nemokamą maitinimą, skaičių. Šios lėšos savivaldybėse prioritetine tvarka turės būti skiriamos skurdžiausiai gyvenančioms šeimoms.

Atsižvelgiant į tai, ministrė paprašė merų, kad probleminių šeimų priežiūra nebūtų vien tik formali ir savivaldybės administracijos socialinės paramos, švietimo skyrių bei vaiko teisių apsaugos tarnybų, seniūnijų darbuotojai apsilankytų socialinės rizikos šeimose, įvertintų vaikų pasirengimą mokslo metų pradžiai ir, esant reikalui, informuotų savivaldybės administraciją apie tai, kokios paramos reikia tokių šeimų vaikams.

Parama Kaune - 50 litų

Kauno miesto meras Arvydas Garbaravičius teigė, kad Savivaldybė kasmet prieš mokslo metų pradžią sunkiai besiverčiančioms šeimoms skiria materialinę pagalbą. “Ir šiemet tai padarėme be jokių raginimų ar akcijų. Tai iš anksto buvo numatyta Savivaldybės biudžete”, - teigė meras.

Socialinių reikalų skyriaus Ekonomikos ir finansų poskyrio vyr. specialistė Laima Ašeriškienė informavo, kad jau nuo šiandien bus mokami pinigai socialiai remtinoms daugiavaikėms šeimoms. “Joms skirta 38750 litų. Jie teks 321 šeimai, 750 vaikų, t.y. kiekvienam mokyklinio amžiaus vaikui - po 50 litų. Kitą savaitę apsvarstysime pavienius prašymus ir bus skirta dar 12500 litų”, - sakė L.Ašeriškienė.

A.Brazauskas išdalijo savo algą

Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko liepos ir rugpjūčio atlyginimai vėl išdalyti gausioms šeimoms. Po 1000 litų skirta vilnietei Aldonai Žiupsnienei, kurios dukra, nukentėjusi 1991 metais, po ilgo gydymo mirė, o sūnus - invalidas, Janinai Gromovienei iš Ventos, turinčiai 3 dukteris, viena iš jų - invalidė, serganti galvos onkologine liga, po 6 vaikus auginantiems Gražinai ir Vidmantui Metrikams iš Naujosios Akmenės ir našlei Rimai Andriušienei iš Šilalės rajono, Nijolės ir Petro Stankevičių šeimai iš Kazlų Rūdos, turintiems 8 vaikus, tauragiškiams Reginai ir Bronislavui Mačerniams, auginantiems 5 vaikus, iš jų dvynukai nuo gimimo serga cerebriniu paralyžiumi, ir Eugenijos ir Rimanto Vaitkevičių šeimai, gyvenančiai Šiauliuose ir auginančiai 7 vaikus. Skirdamas pinigus šiai šeimai, A.Brazauskas reagavo į TV reportažą apie sunkią jos padėtį, rengiant vaikus Rugsėjo 1-ajai.