Maniako aukos - patiklios senutės


2003-08-22
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Maniako aukos - patiklios senutės
Malonios išvaizdos paslaugus berniukas po kelių dienų virsdavo žudiku

Kauno apygardos prokuratūra pagaliau pateikė oficialią informaciją apie aštuoniolikmečio Vytauto Majausko parodymus, duotus jo aukų namuose.

Ką pasakoja antrasis įtariamasis - taip pat trims mėnesiams suimtas jo septyniolikos metų pusbrolis Robertas Tamarevičius - neskelbiama. Vadovaujamasi nuo gegužės 1-osios galiojančiu naujuoju Baudžiamojo proceso kodeksu, draudžiančiu skelbti duomenis apie nepilnamečius įtariamuosius.

Apie R.Tamarevičių tepasakyta tiek, kad jis dalyvavo ne visuose nusikaltimuose, kuriais įtariamas V.Majauskas. Be to, septyniolikmečio vaidmuo tebuvo antraeilis.

Ranka sudrebėjo tik kartą

Pasak tyrimui vadovaujančio Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Egidijaus Palaimos, V.Majauskas jau davė parodymus septynių iš aštuonių nusikaltimų, kuriais jis įtariamas, vietose.

Liko neaplankyti tik antrosios, vyriausiosios, jo aukos - 92-ejų metų Veronikos Baranauskienės namai Merkinėje, bažnyčios kaimynystėje. Kovo 17-osios rytą jos lavonas aptiktas namo rūsyje.

V.Majauskas įtariamas septyniais nužudymais bei vienu plėšimu - taip juridiškai įvertintas jo apsilankymas kovo 12-osios naktį pirmosios aukos - devyniasdešimtmetės alytiškės Veronikos V. namuose. Pastaroji - vienintelė iš V.Majauskui šiandien priskiriamų aukų, kuri liko gyva.

Birželio 12-osios įvykis Garliavoje, Beržų gatvėje, kai namo, į kurį brautasi, šeimininkė apsigynė kariniu švilpuku, kol kas su minėtais nusikaltimais nesiejamas.

Aukos matė įsibrovėlio veidą

Prokuroro duomenimis, alytiškė Veronika V. liko gyva, nes pakluso V.Majausko nurodymams nejudėti, gulėti ramiai.

Pabudo maniakui įsibrovus į jų namus ir kitos šešios jo aukos - aštuoniasdešimt trejų metų alytiškė Antanina Gruodytė (rasta nužudyta kovo 19-osios rytą), aštuoniasdešimt penktuosius ėjusi garliaviškė Bronė Valatkienė (aptikta nebegyva balandžio 24-ąją), aštuoniasdešimt vienerių metų alytiškė Marija Kuraitienė (rasta nužudyta gegužės 17-ąją), aštuoniasdešimt ketverių metų garliaviškė Veronika Žvaliauskienė (aptikta nebegyva gegužės 29-osios rytą), septyniasdešimt septynerių metų alytiškė Stasė Ludavičienė (nužudyta birželio 11-osios naktį) ir aštuoniasdešimt devynerių metų prieniškė Antanina Bakšienė (nužudyta liepos 8-osios naktį). Alytiškės A.Gruodytė bei S.Ludavičienė buvo kaimynės. Vos keli šimtai metrų skyrė ir garliaviškių B.Valatkienės bei V.Žvaliauskienės namus.

Lemtis sutikta prie kiemo vartelių

V.Majauskas pasakoja visas aukas nusižiūrėjęs panašiu būdu: nuvažiavęs į Alytų, Garliavą ar Prienus, eidavo per privačių namų kvartalą ir ieškodavo močiučių.

Kai kurias savo aukas jis pamatęs prie kiemo vartelių, kitas - kieme. Sustodavęs ir užkalbindavęs. Naudodavęs du būdus pokalbiui užmegzti: paklausdavo, kur gyvena koks nors žmogus išgalvota pavarde, arba paprašydavo atsigerti.

Prokuroras pripažįsta, kad gana vaikiška V.Majausko išvaizda nekėlė jokio įtarimo. Be to, jis gerai išmanė senų žmonių psichologiją. Nusižiūrėtas aukas pražudė jų patiklumas. Žodis po žodžio V.Majauskui pavykdavo išsiaiškinti, kad močiutė gyvena viena. Tai būdavo nesunku sužinoti pasiteiravus, kodėl jai niekas nepadeda ar net pasisiūlius ką nors panešti. Beveik visos senutės pradėdavo guostis, kad vaikai gyvena toli ir atvažiuoja ne taip dažnai, kaip norėtųsi.

Ne viena iš būsimų aukų įsileido aštuoniolikmetį ir į savo namus, nors matė jį pirmą kartą. (V.Majauskas tvirtina nė vienos iš savo aukų iki tol nepažinojęs.)

Kiek Alytaus, Garliavos ar Prienų močiučių pastaraisiais mėnesiais išvengė tragiško likimo, sunku pasakyti. Tačiau, tikint V.Majausko parodymais, visos jo aukos buvo atsitiktinės: tiesiog sutiko jį lemtingu momentu išėjusios kieman ar į gatvę.

Improvizuodavo vietoje

V.Majauskas teigia grįždavęs į būsimos aukos namus po kelių dienų. Atvažiuodavo iš vakaro ir laukdavo, kol sutems.

Apie dešimtą vakaro jau būdavo viskam pasirengęs. Judresnėse gatvelėse palankaus momento tekdavo laukti ilgiau.

Kaip patekti į nusižiūrėtą namą, spręsdavo vietoje: išimdavo nuošaliau esantį langą (tokiu būdu patekta į garliaviškės B.Valatkienės namus) arba užkopdavo lietvamzdžiu iki stoglangio (taip įsibrauta pas garliaviškę V.Žvaliauskienę).

Prokuroro duomenimis, visos nužudytosios pasmaugtos. Laidą šiam tikslui susirasdavo aukos namuose. Nupjaudavo jį nuo pirmo po ranka pasitaikiusio elektros prietaiso arba nukirpdavo replėmis. Vėliau laidą kur nors išmesdavo.

Kokiu transportu naudojosi žudikas, iš aukų namų išsinešdavęs visus rastus maisto produktus bei alkoholį, o kai kuriais atvejais - ir televizorių, kilimą ar paveikslą, prokuroras nekomentuoja. Motyvuojama tyrimo sumetimais.

Kiek užtruks šios rezonansinės bylos tyrimas, sunku prognozuoti. Pasak prokuroro, darbo joje - dar mažiausiai keliems mėnesiams. Vėliau viskas priklausys nuo to, kada bus gauti įvairių ekspertizių atsakymai.