Maljorkoje kaunietei teko bėgti nuo prostitučių


2007-05-19
Darius SĖLENIS
Maljorkoje kaunietei teko bėgti nuo prostitučių

Didžiausioje Ispanijos saloje nuosavame restorane dirbanti lietuvė nemėgsta nekultūringai besielgiančių vokiečių

Dvidešimtmetė kaunietė Agnė Kenulytė įsitikinusi, kad sėkmingai gyventi ir gerai uždirbti lietuviai gali ne tik Airijoje arba Didžiojoje Britanijoje. Po pusmečio, praleisto Lietuvoje, mergina su savo mama netrukus vėl skris į Maljorką.

Tačiau didžiausioje Balearų salynų saloje A.Kenulytė visų pirma apsilankys ne dėl maudynių, šilto oro, pasivažinėjimų vandens motociklais ar naktinių klubų.

“Važiuoju sunkiai dirbti, - sako kaunietė ir šyptelėja. - Sau ir savo bosei - mamai.”

Liepė pasididinti krūtis

Jau septynerius metus Maljorkoje gyvenanti Agnės mama 44 metų Jolanta Brodesser užsiima automobilių verslu ir vienoje audringiausių bei vokiečių turistų labiausiai lankomų gatvių Schinken strashe turi nuosavą greitojo maitinimo restoraną “Antalia Kebab”.

“Toje salos dalyje labai daug vokiečių, o jie mėgsta turkišką maistą”, - mamos apsisprendimą įrengti turkų restoraną aiškino A.Kenulytė.

Mėgstanti automobilius ir beveik septynerius metus jais prekiaujanti J.Brodesser turkišką restoraną atidarė prieš ketverius metus, o netrukus saloje žada atverti ir savo įkurtos firminių itališkų drabužių parduotuvės duris.

Prieš ketverius metus mamos kvietimu Agnė paliko gimtąjį Kauną ir atskrido į saulėtąją Maljorką.

Iš pradžių garsiausiame Maljorkos klube “Titos” dirbusi barmene patraukli mergina netrukus sulaukė direktoriaus pasiūlymo: “Tu galėtum būti puikia gogo šokėja, išgarsėti kaip daugelis čia šokančių merginų. Tačiau turėtum pasididinti krūtinę”.

“Nežinau, kas bus po 20 ar 30 metų, tačiau esu kategoriškai nusistačiusi prieš plastines operacijas. Kol esu jauna, džiaugiuosi natūralumu, - kaunietė nepasidavė vilionėms ir nors su arbatpinigiais “Titos” uždirbdavo apie 2000 eurų per mėnesį, pradėjo dirbti pas mamą. - Tačiau su direktoriumi likome geri draugai, dažnai lankausi šiame klube, esu gavusi VIP kliento kortelę.”

Abejotinos kokybės kebabai

“Pasiilgau dukters”, - prisipažino J.Brodesser, paklausta, kodėl nebaigusią mokyklos dukrą pasikvietė į Ispaniją. Moteris Maljorkoje buvo ištekėjusi už vokiečio, bet netrukus išsiskyrė. Šiuo metu netoli salos sostinės Palmos ramiame Kala Radžiados rajone ji gyvena su dukra.

Turistų pamėgtoje Maljorkoje užsiimti verslu, įsitikinusi J.Brodesser, nėra lengva, bet įmanoma: tam reikia ir pinigų, ir pažinčių. Moteriai restoraną padėjo atidaryti pažįstamas turkas, vokiečiai.

Kebabai, lamadžiunai ir kitokie turkiški patiekalai tarp jaunų ir vyresnių vokiečių labai populiarūs. Aišku, dažnai užgeriant alumi.

Agnė tik už galvos griebiasi kalbėdama apie kai kuriuos Lietuvoje gaminamus kebabus. Pasak jos, daugelyje vietų skrudinama jau ne šviežia mėsa: ilgiau nei dieną kebabams skirtos mėsos laikyti negalima.

“Mes neparduotą mėsą iškart išmetame. Jau atpažįstu, kuri mėsa šviežia, kuri - ne”, - Agnė sako, kad šviežia kebabams skirta mėsa dažniausiai yra šviesesnio atspalvio.

Geria daugiau už lietuvius

Kasdien nuo 12 iki 4 valandos dirbdama “Antalia Kebab” Agnė pakeitė nuomonę apie vokiečius. Mergina piktokai blyksteli akimis: “Jie - įžūlūs ir besielgiantys chamiškai.”

“Mano vyras niekada nebus vokietis! - Agnė kategoriška. Darbo nebijanti mergina ir priima užsakymus, ir atneša kebabus, ir kartais restorane sutvarko tualetus. - Jie vemia, nekultūringi, kojas užsikelia ant stalų, kabinėjasi, negerbia darbuotojų, siaučia 24 valandas per parą. Dar nemačiau tokių žmonių. Įdomu tai, kad namie jie vaidina angeliukus. Sako, kad lietuviai daug geria: patikėkite, kad lietuvių gėrimas, palyginti su vokiečių, - tik žiedeliai. Šie atskrenda švieži, kvepiantys, o grįžta - nupiepę.”

Numigę po kelias valandas, neatsistebėjo vokiečiais mergina, jie iškart čiumpa butelį. Apie 6 ryto vandenyje ar paplūdimyje kas dešimt metrų apgirtę mylisi. Žmonės fotografuoja, o jie nekreipia dėmesio, kai kurie mielai pozuoja.

“Padauginęs alkoholio vienas iškrito iš antro aukšto ir užsimušė. Buvo ir daugiau nemalonių įvykių, - pasakojo Agnė. - Kartais su įžūliais ir girtais klientais pasielgiu net šiurkščiai, todėl mama mane ramina.”

“Baisu, - šyptelėjusi dukrai pritarė mama. Moteris neslėpė, kad vargu ar dar rinktųsi vyrą užsienietį. - Skiriasi temperamentas, kultūra. Įpratau būti viena. Turiu savo verslą, daug planų, tad gal dabar vyras man trukdytų? Geriau turėti artimą draugą.”

Skausmingos skyrybos su armėnu

Maljorkoje egzistuoja mafija, kuri veikia ne agresyviai, bet subtiliau. Viena su kita mafijos grupuotės kovoja ekonominiais būdais.

“Ne, jie nežudo, nesišaudo ir nesprogdina, - šypteli Agnė. - Viena grupuotė pasiekė, kad išjungtų šviesą ir labai ilgai negalėtų dirbti kai kurie klubai, priklausantys jų konkurentei - Korsači grupuotei. Šie, matyt, atsakys kitomis ekonominėmis sankcijomis.”

Ekonomiškai nenaudingas buvo vokiečių pralaimėjimas pasaulio futbolo čempionato pusfinalyje. Apmaudžiai pralaimėję italams vokiečiai iš viešbučio niekur nekišo nosies arba liūdni ir pikti palikdavo barus.

Šiuo metu neturinti širdies draugo mergina mano, kad lietuviams vyrams trūksta ryžtingumo ir dėmesingumo moterims.

“Turėjau už save galva mažesnį draugą ispaną, - maljorkietį prisiminė 176 cm ūgio kaunietė. - Bet man nepatinka pernelyg aistringas ispanų temperamentas, jų paviršutiniškumas.”

Didesnius jausmus merginai kėlė kitas draugas - Vokietijoje gyvenęs armėnas. Tačiau pažintį su armėnu Agnė prisimena skaudžiai: jis buvo nuostabus, dėmesingas, dovanojo įvairių niekučių. Kartą mylimai kaunietei diskotekoje armėnas išlankstė iš popieriaus gėlę ir norėjo, kad ji nevažiuotų namo, o pasiliktų su draugėmis atsisveikinimo vakarėlyje.

“Draugai yra draugai, su jais geriau nesiskirti”, - klube Agnei sakė mylimasis.

“Mus išskyrė atstumas”, - atsiduso A.Kenulytė.  

Peris Hilton nesužavėjo  

Agnė abejingai prisimena Maljorkoje matytas žvaigždes. Putojantį vyną “Rich” reklamavusi Peris Hilton jai sudarė kvailokos ir paviršutiniškos moters įspūdį.

“Nors gal tai jos įvaizdis?” - svarstė A.Kenulytė. Tuomet daug merginų ir Peris linksminosi klube “Titos”.

Maljorkoje ji matė ir Holivudo žvaigždę Maiklą Daglasą, kuris buvo pakviestas dalyvauti vokiečių žaidime-realybės šou “Ieškant Maiklo Daglaso”. Beje, į aktoriaus ieškojusios merginos vaidmenį pretendavo ir Agnė, tačiau ją nurungė jos draugė vokietė, kuri klaidžiojo po miestą, stebėjo užuominas, ženklus ir ieškojo M.Daglaso.

Savo vilą salos turtuolių rajone Valdemoso turi ir dažnai lankosi “Backstreet boys”, taip pat Klaudija Šifer, vokiečių muzikos garsenybės.

“Maljorkoje labai gražu. Galima dirbti ir ramiai gyventi. Sala nenusivyliau. Man patinka verslas, puikiai save realizuoju, ypač prekiaudama mašinomis”, - kalbėjo J.Brodesser.  

Paryčiui kariauja su tarakonais  

Į trijų kambarių kotedžą su dviem vonios kambariais, terasomis bei kiemeliu 5-6 valandą po darbo su mama grįžtanti mergina vos velka kojas. Tačiau ne iškart krenta į lovą, o pasisveikina su baltu katinu Miciu, šunimi, Sibiro haskiu Sinde ir išgaudo didelius tarakonus.

“Fui, tai patys šlykščiausi gyviai, - raukosi A.Kenulytė. - Maljorkoje jų labai daug, juos labai sunku išnaikinti. Todėl namuose su mama trypdami didelius gyvius šokame baletą. Ir tik po to einame miegoti.”

Po 6 valandų miego Agnė lekia į paplūdimį kitoje gatvės pusėje, po to - į darbą. Bet kada galinti nukeliauti ilsėtis į bet kokį pasaulio kraštą mergina tikino, kad dabar jos tikslas - ne keliauti, o uždirbti.

“Dirbame sau, o pailsėti gera ir Lietuvoje, - gimtojoje šalyje kaunietė praleidžia po pusmetį. - Čia - draugai, pažįstami, seneliai. Svajoju Maljorkoje atdaryti savo grožio saloną.”

“Kai žiūriu nuotraukas - gražu, bet dirbdama salos grožio neįvertinu, - šypteli kaunietė. Po to pripažįsta, kad Maljorkoje įgijo pasitikėjimo, pasikeitė vertybės. - Tačiau per sunkius darbus, ypač sezono pabaigoje, spalį, tampu irzlesnė. Tai pastebėjo ir mano treneris.”

Kaune intensyviai sportuojanti mergina stengiasi padailinti savo figūrą, nes per pusmetį Maljorkoje dėl dažnai vartojamų kaloringų jūros gėrybių ji priaugo 10 kilogramų.  

Pabėgimas nuo juodaodžių  

Ateitis? Agnė pripažįsta, kad atstumas, pasikeitęs požiūris į gyvenimą, išskyrė su keliais draugais. Tačiau ji nežino, ar liks gyventi Ispanijos saloje. Merginos mama mano, kad po 10-15 metų, matyt, jos grįš į Lietuvą.

Prisiminusi vieną Maljorkoje patirtą nemalonų nuotykį Agnė šypsosi: “Tačiau tuomet buvo baisu.”

Tą vakarą ji ir kelios draugės austrės iš vienos diskotekos pėsčiomis nutarė nueiti į kitą. Merginos ėjo pro gatvelę, kurioje stoviniuoja daugybė abejotinos reputacijos, stambaus sudėjimo juodaodžių prostitučių.

“Vyrus jos atakuoja labai aktyviai, maigo, čiumpa už visų kūno vietų tol, kol jie sutinka pasinaudoti jų paslaugomis. Tačiau išgėrusius vyrus jos labai dažnai apgauna ir apvagia, - pasakojo vokiškai, rusiškai, angliškai ir ispaniškai kalbėti mokanti A.Kenulytė. - Todėl nusprendėme padėti dviem juodaodžių apsuptiems vaikinams.”

Du jauni vokiečiai išgirdo perspėjimą, bet prostitutės suprato, kodėl klientai atsisakė jų paslaugų.

“Panos - lekiame! - perspėjo drauges Agnė ir aukštakulniais avinčios, šventinėmis suknelėmis vilkinčios merginos ėmė bėgti, nes būrys juodaodžių prostitučių pasileido merginų link. - Pirmą kartą ten patyriau tokį stresą, nes juodaodės labai stiprios, neretai sumuša ir vyrus. Naktis, tuščia gatvė ir pritrenkiantis vaizdas: nuo keliolikos juodaodžių bėgančios kelios blondinės.”

Prostitutės merginų nepavijo. Paskutinę akimirką merginas išgelbėjo vieno klubo apsaugininkas: atidarė duris ir besikeikiant ant kulnų lipusioms juodaodėms bėgles įleido į vidų.