Liudytojų versijos kokaino byloje


2005-05-05
Tomas JARUSEVIČIUS
Liudytojų versijos kokaino byloje

Trims iš keturių įtariamų kvaišalų kontrabandininkų atsisakius duoti parodymus, pereita prie liudytojų

Vakar Kauno apygardos teisme į teisiamųjų suolus jau antrą kartą sėdo su “daktarais” siejami keturi vyriškiai, kaltinami narkotikų kontrabanda iš Pietų Amerikos per Europą į Lietuvą.

Užvakar vykusiame pirmajame teismo posėdyje didžiajai daliai teisiamųjų pareiškus norą kalbėti tik po liudytojų, vakar buvo išklausyti pastarųjų parodymai.

Operacija pavyko

Nusikaltimo organizavimu kaltinamas Kauno “daktarų” grupuotei priskiriamas 47 metų Egidijus Abarius, pravarde Goga, ir trys jo bendrininkai byloje laikomi narkotikų kurjeriais: 43-ejų Česlovas Stanevičius, 52 metų Liudas Kleinauskas bei metais jaunesnis Antanas Kucavičius. Pastarasis vienintelis iš teisiamųjų ketverto nuosprendžio laukia už grotų.

Vakarykščiame, antrajame teismo posėdyje liudiję muitinės kriminalistai pasakojo apie praėjusių metų kovo 20-osios įvykius.

Pareigūnai teigė gavę iš savo vadovybės informaciją, kad iš Lenkijos atvyksta automobilis “BMW 520”, kuriame gali būti gabenamos narkotinės medžiagos.

Pasak liudytojų, operacijos metu, dalyvaujant Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnams, pavyko greitai aptikti slėptuvę, kurioje rasta daugiau nei dvylika kilogramų kokaino. Pastarąją transporto priemonę vairavo A.Kucavičius, vykęs kartu su žmona Romualda Kucavičiene.

Pareigūnai prisiminė, jog, apžiūrėjus automobilio vidų ir neaptikus nieko įtartino, jie įdėmiai apžiūrėjo bagažinę.

Būtent joje, išmontavus automobilio dujų įrangą, buvo pastebėtas šviežiai nudažytas nedidelis kėbulo plotas. Išgręžę skylę, pareigūnai pamatė byrančius baltos spalvos miltelius.

Iškart po to, išardžius minėtą automobilio dalį, metalinės sijos ertmėje aptiktos paslėptos 22 pakuotės su narkotikais.

Pakeitė parodymus

Teisėsaugininkams, turėjusiems duomenų, kad sulaikyti narkotikai gali būti tik dalis visos kontrabandinės siuntos, keliavusios iš Vokietijos, netrukus pavyko sulaikyti dar vieną tokios pačios markės automobilį su slėptuve.

Pastarąjį vairavusiam šilutiškiui Kęstučiui Auškalniui teko dieną praleisti VSD Kauno apygardos skyriuje.

Tąkart pradėto ikiteisminio tyrimo parodymuose liudytoju laikytas 43 metų vyriškis viskuo apkaltino savo bičiulį L.Kleinauską.

Tačiau vakarykščiame teismo posėdyje visus anksčiau duotus parodymus liudytojas kategoriškai paneigė, sakydamas, jog į užsienį vyko pirkti automobilių.

“Veždami mane iš muitinės į Kauną saugumiečiai liepė visą bėdą suversti L.Kleinauskui, nes jam vis tiek jau galas, o mane už tokius parodymus žadėjo paleisti”,- dėstė savo pasikeitusios versijos priežastis liudytojas.

Vyriškis skundėsi, jog laukdamas tik vakare įvyksiančios prokuroro apklausos, ištisą dieną turėjo praleisti nelaisvėje, tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, jis net nebuvo sulaikytas.

“Mes jo sulaikę nebuvome, bet jis niekur nenorėjo išeiti, todėl ir praleido dieną mūsų patalpose”,- teisinosi vėliau liudijęs VSD Kauno apygardos skyriaus vyresnysis inspektorius.

Pareigūnas pripažino teismui, kad liudytojo statusą turėjusį vyriškį laikė įtariamu narkotikų kurjeriu, tačiau paneigė pastarojo teiginius, esą šis buvo įkalbinėjamas meluoti apklausą vykdžiusiam prokurorui.

Kritika saugumiečiams

Visų keturių kaltinamųjų advokatai rado ne vieną dingstį įžvelgti saugumiečio darbe daugiau “kabliukų”. Pareigūnas prasitarė, kad teismui pateikti ne visi telefono pokalbiai, kurie buvo slapta užfiksuoti tarp kaltinamųjų.

Liudytojas sakė, jog skambučių buvę labai daug, juolab kad kai kurie kaltinamieji, jo teigimu, turėjo net po penkis mobiliuosius telefonus, todėl didelė dalis pokalbių buvo visiškai nereikšmingi ir nesusiję su šia baudžiamąja byla.

Dėl tokios priežasties visi nesvarbūs įrašai buvo ištrinti.

Tuo tarpu gynėjai pareiškė, kad galima manyti, jog būtent tarp nepateiktų pokalbių slypėjo kitokios įvykių versijos, nei teigiama byloje. Be to, viena advokatė pastebėjo, kad nevalia naikinti operatyvinės medžiagos be teisėjo leidimo.

VSD Kauno apygardos skyriaus vyresnysis inspektorius atkirto, kad per savo darbo praktiką niekada neturėjęs jokių netikėtumų dėl tokių veiksmų.

Pasak liudytojo, visų užfiksuotų pokalbių buvę tiek daug, kad juos net sunku būtų išsaugoti.

2003-iųjų gegužės 14 dieną pradėtam operatyviniam tyrimui beveik metus vadovavęs pareigūnas liudydamas teismui dėstė iš telefono pokalbių supratęs, jog kontrabandą organizuoja E.Abarius, kuris buvo atsakingas už visus finansinius reikalus.

Anot liudytojo, lėktuvų skrydžiams, viešbučiams bei kitoms išlaidoms pinigų duodavo pats vadeiva.

Kauno apygardos teismas numato šiandien toliau tęsti narkotikų kontrabanda kaltinamo ketverto bylos nagrinėjimą.