Lietuviai mėgsta svarbiausiąjį savo nacionalinį patiekalą


2003-05-24
Lietuviai mėgsta svarbiausiąjį savo nacionalinį patiekalą
Per metus kiekvienas mūsų šalies gyventojas suvalgo 60 kilogramų duonos, ir nėra besiskundžiančių, kad ji pabosta

Vargu ar būtų lengva įvardyti kitą tautą, kurios mitybos tradicijose tokią svarbią vietą užima juoda duona. Daugumos pasaulio šalių gyventojai valgo baltą duoną, o juodos duonos nėra nei matę, nei ragavę.

Lietuviai nepralenkiami ir pagal duonos gaminių suvartojimą trijose Baltijos šalyse. Paskaičiuota, jog vienas Lietuvos gyventojas per metus suvalgo apie 60 kg duonos gaminių.

Kauniečiai baltą duoną mėgsta labiau nei vilniečiai

Kaune įsikūrusios duonos kepyklos “Fazer Gardėsis” užsakymu Lietuvoje pirmą kartą atlikti išsamūs duonos rinkos tyrimai. Tyrimų rezultatai patvirtino - lietuviai labai vertina juodą duoną ir suvartoja jos iš tiesų daug.

Net 72,2 procento lietuvaičių juodą duoną valgo kasdien. Antrąją vietą pagal suvartojimo kiekį užima batonas. Juo kasdien smaguriauja 62 procentai lietuvių. Trečioje vietoje liko balta duona, kurią kasdien valgo 54 procentai Lietuvos gyventojų, tačiau būtent balta duona sudaro 58 procentus duonos pardavimų prekybos centruose.

Taigi, nors balta duonelė nėra toks populiarus kasdienis maistas, matyt, ji greičiau suvalgoma nei juodos duonos kepalas. Kauniečiai baltą duoną mėgsta labiau nei vilniečiai. Pastarieji labiau vertina juodą duoną bei batoną. Mažesnes nei 400 Lt pajamas gaunantys gyventojai dažniau perka juodą ir baltą duoną, tuo tarpu batoną vienodai dažnai perka tiek iki 400 Lt, tiek didesnes pajamas gaunantys žmonės.

Labiau patinka vyrams

Duonos rinkos tyrimai atskleidė, jog vyrai suvalgo daugiau duonos gaminių nei moterys, ypač jie mėgsta batoną. Kasdien bent po vieną batono riekę suvalgo net 77 procentai vyrų ir tik 58 proc. moterų.

Batoną vienodai dažnai valgo tiek jauni, tiek vyresnio amžiaus žmonės, o štai juodą duoną labiau mėgsta vyresni - 46-70 metų žmonės. Net 85,2 procento šio amžiaus žmonių juodą duoną valgo kasdien. “Mums šiek tiek netikėta tyrimų išvada buvo ta, jog moterys “Gardėsio” populiarią “Palangos” duoną valgo gerokai dažniau nei vyrai. Gal reikėtų sukurti “duona vyrams”, - juokavo “Fazer Gardėsis” generalinis direktorius Paulius Kibiša.

Jaunesnieji renkasi suraikytą

Daugelis dar prisimena, kokią nuostabą kėlė parduotuvių lentynose pasirodžiusi suraikyta duona. Šiandien tai jau kasdienybė.

Tyrimai parodė, jog baltos duonos kepaliukas bus greičiau nupirktas, jei jis bus supjaustytas, o štai juodą duoną lietuviai labiau mėgsta pjaustyti patys, nes dažniau perka vientisą juodos duonos kepalą.

Suraikytus duonos gaminius labiau vertina ir dažniau perka jaunesni - 20-45 metų amžiaus žmonės. Vyresnieji, matyt, labiau įpratę pirkti neraikytą duoną.

Duoną valgyti sveika

Duona - puikus kompleksinių angliavandenių šaltinis. “Valgydami juodą duoną, ypač praturtintą sėklomis, sėlenomis, grūdais, gauname daugybę mūsų sveikatai reikalingų medžiagų - skaidulų, B grupės vitaminų, folio rūgšties, geležies, magnio, cinko”, - teigia gydytoja dietologė Edita Gavelienė. Balta duona ir batonas ypač tinka vaikams, kol keičiasi jų dantys, ir jautresnę virškinimo sistemą turintiems žmonėms. Kasdien reikėtų suvalgyti iki 300 gramų duonos. Mažiausiai pusė šio kiekio turėtų būti juoda duona.

100 gramų batono yra apie 280 kilokalorijų, baltoje duonoje - apie 250 kcal, juodoje duonoje su grūdais - apie 210 kcal, naminėje duonoje - apie 220 kcal.