Krikštas betoninėje duobėje


2004-10-15
Jurgita ŠAKIENĖ
Krikštas betoninėje duobėje

Aukštųjų mokyklų pirmakursiams ir šiais metais teko ištverti varginančią šventinimo ceremoniją

Vienai dienai daugelio pirmakursių širdys buvo beveik nustojusios plakti. Prisiklausę įvairiausių gandų apie krikštynų papročius ir vis labiau tobulėjančius kliūčių ruožus, kai kurie visai spjovė į švente vadinamą būtinybę. Ne vienas pasiryžęs ją įveikti gyvas bent akimirkai tikrai pasigailėjo nelikęs “barake” ar šiltuose tėvų namuose.

Gimnastės triukai

Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) pirmakursiams ši diena - pirmoji po jų akademiško krikšto. Vakar šios aukštosios mokyklos naujokai buvo nuvežti į užmiestį ir grįžo jau tikri “fuksai”. Pasigaminę vėliavą, vienas ant kito palaipioję statydami žmonių piramidę, į kalną paridenę padangas ir visaip kitaip išbandyti studentai nebuvo palikti likimo valiai.

Davusieji priesaiką buvo pavalgydinti dešrelėmis. Kitaip tik patys organizatoriai - studentų atstovybės nariai būtų turėję ploti naktiniame klube “Los Patrankos” pasirodžiusioms grupėms “Biplan”, “Age”, oro akrobatei, gimnastei.

Grūdinosi stotelėse

Kauno medicinos universiteto (KMU) pirmakursiai tą lemiamą dieną buvo išpuošti baltais chalatais. “Kad aiškiau matytųsi kraujas, kurį jie mums tikriausiai ketina nuleisti”, - juokavo būsimieji medikai.

Užduotys, kurias atlikę jie turės teisę vadintis nebe “nuliais”, o garbiais “fuksais”, šventės dalyvių laukė stotelėse. Jose, pavyzdžiui, reikėjo nušokti į maišą ir apeiti aplink medį. Tačiau daugiausiai pirmakursių jėgų pareikalavo kelionė nuo stotelės iki stotelės.

“Nežmoniškai pavargom. Kodėl nelaukėm troleibuso? Nežinojom, kuris tinka, o ir kaip mes atrodom? Dar kokia bobulė pradėtų bambėti”, - vos atgaudami kvapą pasakojo studentai. Drąsesnieji bandė naudotis viešojo transporto paslaugomis.

Už visas kančias tampant “fuksais” pirmakursiams KMU Studentų atstovybė atlygino linksmybėmis “Los Patrankose” su grupe “Skamp”.

Šliaužė su šypsena

Kauno technologijos universiteto (KTU) pradedantiesiems ramybė taip pat buvo sudrumsta. Ekonomikos ir vadybos fakulteto pirmakursiai krikštą gavo S.Raštikio puskarininkių mokykloje, kurią prieš kelerius baigė fakulteto prodekanas asistentas Andrius Guzavičius.

Jis su šypsena stebėjo vieną kliūtį po kitos įveikiančius studentus ir apgailestavo, jog kai čia mokėsi, šis NATO standartus atitinkantis kliūčių ruožas dar nebuvo įrengtas.

Tuo tarpu itin lietingą dieną būsimuosius “fuksus” prižiūrėję fakulteto studentų atstovybės nariai negailėjo sarkastiškų paskatinimų. “Kur jūsų šypsenos? Greičiau greičiau! Tu jau būtum nušauta!” - šaukė šliaužiančioms merginoms. Kai kurios jų į kareivišką “treniruotę” išsirengė su aukštakulniais bateliais. Į jų keiksmus, nesisekant įveikti vienos ar kitos iš keliolikos rungčių, po lietsargiais stovintys žiūrovai atsakydavo juoku.

“Aiškiai į “Los Patrankas” išsiruošusios”, - nusprendė negailestingi “egzekucijos” stebėtojai.

Palaikė jėga ir pinigais

Tuo tarpu patys pirmakursiai buvo itin draugiški. Vaikinai nesugebančias nuo laipynės nulipti merginas čiupdavo į glėbį ir nukeldavo. Kai kurie džentelmenai savo paslaugas pasiūlė ir betoninėje duobėje. Jie pirmakurses į dviejų metrų gylio duobę ir įkeldavo, ir iškeldavo.

KTU Informatikos fakulteto pirmakursiai sulaukė paties Ministro Pirmininko A.Brazausko užuojautos, palaiminimo ir, kaip jau rašėme, tūkstančio litų alui iš jo kišenės. Į Laisvės alėją studentai atpėdino jau po didžiųjų išbandymų, kurie buvo surengti Studentų miestelyje ir Ąžuolyne.

Desertui KTU pirmakursių “Los Patrankose” laukė bemiegė naktis, dar truputis užduočių ir grupė “Biplan”.