Kitaminčiai Savivaldybėje nepageidaujami


2005-05-05
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Kitaminčiai Savivaldybėje nepageidaujami

Kauno meras liberalcentristas Arvydas Garbaravičius be jokių motyvų atleido iš darbo savo patarėją konservatorių Andrių Kupčinską, kuris prieš keletą dienų pasiūlė surengti referendumą dėl sporto arenos statybos Nemuno saloje

Mero patarėjui Andriui Kupčinskui vakarykštis atleidimas iš pareigų buvo netikėtumas. “Jo atleidimo galiu nekomentuoti. Tai mano pasirinkimas”, - teigė miesto meras Arvydas Garbaravičius “Kauno dienai”.

Šiandien vyksiančiame miesto Tarybos posėdyje A.Kupčinskas greičiausiai bus pašalintas ir iš Antikorupcijos komisijos pirmininko posto. Į darbotvarkę taip pat įtrauktas klausimas dėl Savivaldybės kontrolieriaus Gedimino Raudonio atleidimo iš darbo.

Savivaldybės kuluaruose kalbama, kad mero aplinkos žmonės šiose postuose nori matyti “savus specialistus”.

Jaučiama trintis

A.Kupčinskas vadovauja valdančiajai koalicijai priklausančiai Tėvynės sąjungos frakcijai. Pastaruoju metu tarp Kauno liberalcentristų ir konservatorių juntama trintis.

“Keista, kad klausimas dėl mano darbo Antikorupcijos komisijoje kilo po penktadienį surengtos spaudos konferencijos. Joje pasiūlėme dėl sporto rūmų surengti vietos referendumą. Iki tol nebuvo parengta jokio Tarybos sprendimo projekto. Jį gavau tik vakar. Pažeistos galiojančio reglamento procedūros”, - teigė A.Kupčinskas.

Po kelių valandų sužinojęs, kad neteko ir mero patarėjo posto, konservatorius buvo šokiruotas. “Logiška manyti, kad tai kerštas už referendumo idėją. Tenka tik apgailestauti, kad koalicijos partneriai negerbia kitų nuomonės”, - teigė buvęs patarėjas.

Kol kas Tėvynės sąjungos atstovai nekomentuoja kalbų apie galimą pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos. Partijos pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė teigė, kad Kauno liberalcentristų veiksmai ją šokiravo. “Susidarė nenormali situacija, todėl artimiausiu metu ketiname kalbėtis su Liberalų ir centro sąjungos vadovybe”, - teigė parlamentarė.

Tačiau vakar miesto Tarybos frakcijų seniūnų sueigoje nepasirodė nei A.Kupčinskas, nei jo pavaduotojas.

Kaltinimus vadina demagogija

“Kauno dienos” žiniomis, A.Kupčinską Antikorupcijos komisijos poste turėtų pakeisti liberalcentristas Stasys Žirgulis. Iš komisijos taip pat siūloma pašalinti Kanceliarijos vedėją konservatorių Valentiną Markevičių. Jo vietą turėtų užimti mero patarėjas Petras Lagunovas.

“Galiu tik apgailestauti dėl tokios liberalcentristų pozicijos. Kaltinimai, kad aš nieko neveikiau, - tai jau demagogija. Atvirkščiai, nuo praėjusių metų jaučiau, kad mūsų veiksmais nepatenkinti Savivaldybės administracijos vadovai. Prisiminkime ir tarnybinių automobilių ženklinimo istoriją. Jeigu jau vadovautumės tokia logika, galėtume pasiūlyti pakeisti Privatizavimo komisijos pirmininką”, - sakė A.Kupčinskas. Pastarajai komisijai vadovauja Kauno liberalcentristų lyderis Alvydas Banevičius.

Įsigali viena partija

Iki šiol liberalcentristai užėmė nemažai postų ne tik Savivaldybės administracijoje, bet įmonėse. Visi trys Savivaldybės administracijos vadovai - liberalcentristai. Šiai partijai taip pat priklauso mero ir vicemero postai. Paklaustas apie liberalcentristų dominavimą, A.Garbaravičius neslėpė susierzinimo.

“Viskas proporcinga rinkimų rezultatams. Galite paskaičiuoti”, - tikino meras. Jis kategoriškai neigė, kad A.Kupčinskas iš postų šalinamas, nes prabilo apie referendumo idėją.

“Yra oficialios išvados, kuriose teigiama, kad Antikorupcijos komisija blogai dirba”, - teigė Kauno vadovas. Tačiau jis neatsakė į klausimą, kodėl nekeičiami kitų Tarybos komitetų vadovai liberalcentristai, kurių veikla kelia dar daugiau abejonių.

Keliaklupsčiauja prieš merą

Į šiandien vyksiančio Tarybos posėdžio darbotvarkę įtrauktas klausimas dėl Savivaldybės kontrolieriaus Gedimino Raudonio atleidimo iš darbo.

Jau keletą savaičių verda ginčai apie kontrolieriaus kadencijos pabaigą. Kontrolės komiteto pirmininkas Giedrius Donatas Ašmys įsitikinęs, kad jo kadencija baigiasi gegužės 4 dieną. Tačiau tam prieštarauja Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Noreikienė.

Praėjusią savaitę Kontrolės komitetui ji nusiuntė atsakymą, kuriame nurodoma, kad Savivaldybės kontrolieriaus kadencija baigiasi spalio 27-ąją.

Tačiau G.D.Ašmio vadovaujamas komitetas Vyriausybės atstovės išvadas linkęs ignoruoti. Negana to, politikai, jų net nelaukę, nutarė rengti sprendimo projektą. Miesto Tarybos nariams siūloma atleisti G.Raudonį iš pareigų, nes “gegužės 4 dieną baigiasi jo kadencija”.

G.D.Ašmys vakar nenoriai atsakinėjo į “Kauno dienos” klausimas. Paklaustas, kodėl nelaukė Vyriausybės atstovės R.Noreikienės išvadų, politikas neslėpė susierzinimo.

“Bet, mielasis, yra meras, kuris turi savo nuomonę. Yra Savivaldybės teisininkai. Tu čia mane tardai ir teisi. Tuo tarpu terminas nelaukia”, - tikino Kontrolės komiteto pirmininkas.

Pasidomėjus, koks terminas artėja, G.D.Ašmys nevaldė emocijų. “Pagal vieną versiją, jo kadencija baigiasi gegužės 4 dieną. Ko tada laukti? Jeigu ponia Noreikienė savo atsakymą būtų atsiuntusi vėliau, kas tada? Tai ne mano šeimos narė, kurią galėčiau paraginti”, - tikino politikas.

Politikų užmojai stebina

Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje R.Noreikienė neslėpė, kad miesto politikų veiksmai ją stebina. G.Raudonis Savivaldybės kontrolieriumi dirbti pradėjo 2000-ųjų gegužę, tačiau tuomet jis buvo politinio pasitikėjimo pareigūnas.

Vėliau keitėsi įstatymai ir Savivaldybės kontrolierius tapo valstybės tarnautoju. Pasak R.Noreikienės, pagal dabar galiojančius įstatymus, Savivaldybės kontrolieriaus kadencijos pradžia turėtų būti laikoma 2000-ųjų spalio 27 diena.

Be to, Seime jau svarstoma galimybė Savivaldybės kontrolierių kadenciją pratęsti iki savivaldybių tarybų rinkimų.

Kauno meras A.Garbaravičius, paklaustas, kodėl ignoruojamos Vyriausybės atstovės išvados, teigė, kad tai - teisininkų ginčai. Tačiau vakar jis patikino, kad klausimas dėl Savivaldybės kontrolieriaus bus išbrauktas iš Tarybos darbotvarkės.

Savivaldybės kuluaruose kalbama, kad liberalcentristai ketina atsitraukti neatsitiktinai. Pakeitę Antikorupcijos komisijos pirmininką, jie užsitrauktų konservatorių nemalonę. “Jeigu vyktų balsavimas dėl Savivaldybės kontrolieriaus, liberalcentristams gali pritrūkti balsų”, - teigė vienas politikas, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės.

Nevykdė užsakymų

Savivaldybės kontrolierius G.Raudonis vakar sakė, kad iki šiol nėra matęs parengto sprendimo projekto. “Mano kadencija baigiasi spalio 27 dieną. Politikų ketinimai stebina, nes kontrolieriaus tarnybos veiklos ataskaita patvirtinta vienbalsiai. Nesilaikau įsikibęs šios kėdės, tačiau politikai privalo pateikti aiškius motyvus”, - sakė G.Raudonis.

Jis nekomentavo pasigirdusių kalbų, kad mero aplinkai nepatiko kai kurie Savivaldybės kontrolieriaus atliekami tyrimai. Kai kurie Savivaldybės administracijos darbuotojai neslėpė, kad kontrolieriaus kėdėje norima matyti “lojalesnį žmogų”, kuris be jokių ginčų vykdytų politikų užsakymus.