Kauno valdžioje - chaosas ir destrukcija


2006-11-03
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Kauno valdžioje - chaosas ir destrukcija

Iš koalicijos pasitraukę konservatoriai neatsisako politinio pasitikėjimo postų

Vakar posėdžiavęs Tėvynės sąjungos prezidiumas patvirtino Kauno konservatorių paskelbtą nuostatą - koalicija su liberalcentristais nutraukta, tačiau nei Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas, nei Kauno mero pirmasis pavaduotojas Antanas Balutis iš užimamų postų neatsistatydins.

Kauno valdžioje jau keletą savaičių tvyro chaosas, o klausimas, kas valdo miestą, skamba retoriškai. Liberalcentristų ir konservatorių rietenų savotišku įkaitu tapo ir sporto rūmų projektas.

Kritikuoja ir opozicija

Kauno miesto tarybos Liberalų ir centro frakcija vakar išplatino viešą paklausimą. Pasak frakcijos seniūno Gedimino Budniko, konservatoriai iki šiol oficialiai net neinformavo, kad nutraukė koalicinę sutartį.

“Apie tai skaitėme tik žiniasklaidoje. Taip pat norėtume sužinoti, ar tai reiškia, kad konservatoriai, kaip numatyta koalicinės sutarties nuostatuose, pasitraukia iš visų politinio pasitikėjimo postų miesto Taryboje ir Savivaldybės administracijoje?” - retoriškai klausiama G.Budniko pasirašytame frakcijos pareiškime.

Vakar buvo tikimasi, kad Tėvynės sąjungos prezidiumas ne tik patvirtins, jog Kauno konservatoriai traukiasi iš koalicijos, bet ir atšauks iš postų Savivaldybėje savo deleguotus žmones.

Konservatorius, nusprendusius pasitraukti iš koalicijos, tačiau neatsisakyti valdžios postų, kritikavo ir opozicijos atstovai.

Liberalų sąjūdžio atstovai ironizavo, kad pusiau nėščių moterų nebūna, todėl konservatoriai turėtų pasirinkti: arba jie koalicijoje, arba opozicijoje.

Socialdemokratų teigimu, pasakius A, reikia pasakyti ir B. “Net vaikai, susipykę smėlio dėžėje, susirenka žaislus ir išeina”, - praėjusią savaitę teigė miesto Tarybos narė socialdemokratė Antanina Medviedevienė.

Dangstosi frazėmis

Tėvynės sąjungos Kauno skyrių sueigos pirmininkas Andrius Kupčinskas vakar tikino, kad su liberalcentristais buvo pasirašyta ne sutartis, o susitarimas.

“Tai buvo gerų norų protokolas. Esame įsitikinę, kad šį susitarimą pažeidėme ne mes, o liberalcentristai. Ne mes turime ir trauktis iš postų. Mūsų deleguoti atstovai galėtų sėkmingai dirbti. Nemanome, kad iki rinkimų likus keliems mėnesiams verta veltis į naujos daugumos paieškas”, - paklaustas, kodėl nutraukę sutartį konservatoriai neatsisako postų, teigė A.Kupčinskas.

“Kauno dienos” žiniomis, ne visi miesto valdžioje esantys konservatoriai pritarė, kad būtų nutrauktas koalicinis susitarimas. Mero patarėjas Algirdas Avižienis dar prieš vakarykštį Tėvynės sąjungos posėdį išplatino pareiškimą, kad neketina atsisakyti užimamų pareigų.

Meras atostogauja

Kauno meras Arvydas Garbaravičius vakar netikėtai pasiėmė kelias dienas atostogų. “Tik nesiekite to su dabartiniais įvykiais”, - tikino miesto vadovas.

Miesto konservatorių pasitraukimą iš koalicijos meras pavadino “Vienos frakcijos rinkiminiu šou”. “Pusantrų metų jie švelniai trukdė dirbti, o dabar bando sukelti visišką chaosą”, - teigė A.Garbaravičius.

Tuo tarpu Liberalų ir centro frakcijos seniūnas G.Budnikas pripažino, kad miesto Taryboje valdančiosios daugumos nėra. “Tikiu, kad viskas baigsis gerai. Reikia visų partijų atstovams ramiai susėsti prie arbatos puodelio ir baigti rietenas”, - tikino politikas.

Neoficialiuose pokalbiuose teigiama, kad liberalcentristus gali palaikyti jaunalietuviai ir buvę liberaldemokratai. Krikščionys demokratai jau išreiškė savo paramą Savivaldybės administracijos direktoriui konservatoriui A.Keserauskui. Kitos frakcijos kol kas neapsisprendė.

Interpeliacija neišvengiama?

Trintis tarp liberalcentristų ir konservatorių išryškėjo, kai prieš keletą savaičių nesėkmingai bandyta nuversti Savivaldybės administracijos direktorių Arūną Keserauską.

Praėjusią savaitę jis išformavo mero iniciatyva sudarytą derybų grupę dėl Nemuno saloje planuojamų statyti sporto rūmų ir sudarė naują.

Miesto valdžioje chaosas apogėjų pasiekė, kai meras savo potvarkiu pabandė nušalinti A.Keserauską nuo sporto rūmų projekto. Savivaldybės kuluaruose kalbama, kad dabar niekas nežino, kas atsakingas už derybas su prancūzais. Neoficialiais duomenimis, abi derybų grupės rengia savo posėdžius.

Beveik nelieka abejonių, kad kitą savaitę vyksiančiame miesto Tarybos posėdyje liberalcentristai vėl bandys pareikšti nepasitikėjimą Savivaldybės administracijos direktoriumi. G.Budnikas tikino, kad kol kas apie tai nekalbėta.