Kauno rajono pareigūnas teismą laimėjo


2004-02-14
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Kauno rajono pareigūnas teismą laimėjo

Kauno apygardos administracinis teismas Kauno rajono kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėją Valerijų Makūną grąžino į darbą.

Iš šių pareigų pareiškėjas buvo atleistas rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, nes, eidamas valstybės tarnautojo pareigas Kauno rajono savivaldybės administracijoje ir būdamas rajono savivaldybės Tarybos nariu, pažeidė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 881 straipsnio reikalavimus.

Jis dalyvavo ir balsavo 2003 m. balandžio 10 d. Tarybos posėdyje, dėl to jame priimti sprendimai dėl mero rinkimų, mero pavaduotojo ir savivaldybės administracijos direktoriaus skyrimo esą buvo neteisėti, juos reikėjo teismine tvarka pašalinti.

Įsakyme dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo V.Makūnui ir atleidimo iš pareigų nurodytas konkretus pažeidimas - dalyvavimas su valstybės tarnyba nesuderinamoje veikloje.

V.Makūnas su tokia nuobauda nesutiko, jis kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą prašydamas panaikinti minėtą įsakymą bei įpareigoti Kauno rajono savivaldybės administraciją grąžinti jį į ankstesnes pareigas.

Teisėja Asta Urbonienė nustatė, jog Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius, paskirdamas V.Makūnui tarnybinę nuobaudą už Savivaldybės tarybų rinkimų įstatymo pažeidimus, viršijo savo įgaliojimus, kadangi Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo priežiūros funkcijos priskirtos Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Atsakovas teismui nepateikė objektyvių ir neginčijamų įrodymų, patvirtinančių svarbias priežastis, dėl kurių tarnybinė nuobauda nebuvo paskirta per vieną mėnesį nuo tarnybinio nusižengimo paaiškėjimo dienos.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes, teismo nuomone, pareiškėjas tarnybinio nusižengimo nepadarė ir iš valstybės tarnybos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pareigų atleistas neteisėtai. Todėl 2003 m. spalio 7 d. Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo V.Makūnui ir atleidimo iš pareigų teismas nusprendė panaikinti.

Kauno rajono savivaldybės administracija įpareigota grąžinti Valerijų Makūną į Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pareigas, priteisti V.Makūnui vidutinį dienos darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką.