Kauno apskrities VMI gyventojams jau grąžino puspenkto milijono litų


2006-04-06
Kauno apskrities VMI gyventojams jau grąžino puspenkto milijono litų

Kauno apskrities VMI duomenimis, iki balandžio 5 dienos pajamų mokesčio permoką (už sumokėtas draudimo įmokas, pirktus kompiuterius ir/ar interneto prieigą, sumokėtas kredito būstui įsigyti palūkanas ir pan.) jau gavo per 7 tūkstančiai gyventojų, jiems grąžinta puspenkto milijono litų. Šiemet pajamas jau deklaravo 28 tūkstančiai gyventojų, iš jų apie 61 procentas - elektroniniu paštu.

Šiais metais gyventojams, pretenduojantiems susigrąžinti dalį per 2005 metus sumokėto pajamų mokesčio, pinigai pradėti grąžinti beveik trimis mėnesiais anksčiau negu pernai. Iš dalies tai paspartino paankstintas terminas trečiosioms šalims ir mokestį išskaičiuojantiems asmenims pateikti duomenis VMI - tai jie turėjo padaryti iki vasario 15 dienos.

Siekiant gyventojus paskatinti deklaruoti pajamas anksčiau, šiais metais balandžio 3-8 dienomis organizuota Atvirų durų savaitė. Kauno miesto bei rajono gyventojai kviečiami atvykti į Europos pr. 105, trečiąjį korpusą. Čia, pagal europietiškus standartus įrengtoje salėje, gyventojus aptarnauja 24 specialistai, todėl informaciją gausite nedelsiant ir pajamas galėsite deklaruoti greitai. Deklaruoti pajamas galite ir A.Juozapavičiaus pr. 57 (tiek Europos pr. 105, tiek ir A.Juozapavičiaus pr. 57 balandžio 3-7 dienomis dirbama nuo 8 iki 19 valandos, o balandžio 8 dieną, šeštadienį, - nuo 9 iki 15 valandos). Atvirų durų savaitės metu gyventojai konsultuojami, kam reikia deklaruoti pajamas. Taip pat specialistai padeda užpildyti deklaracijas, todėl reikėtų atsinešti deklaravimui reikalingus dokumentus, o tie, kurie neturi duomenų apie pajamas ir išlaidas, pateikę asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, galės jas sužinoti. Atvirų durų savaitės metu gyventojai taip pat kviečiami į VMI rengiamus seminarus kurie vyksta nuo 10 iki 11.30 val. Kaune, Europos pr. 105, trečiojo korpuso salėje, ir A.Juozapavičiaus pr. 57 salėje, bei visuose apskrities teritoriniuose skyriuose.

Jeigu gyventojas naudojasi bankų elektroninės bankininkystės paslaugomis, deklaruoti pajamas jis gali ne tik bet kuriuo paros metu, bet net ir nebūdamas Lietuvoje. Kaip deklaruoti pajamas, pateikiama informacija VMI interneto svetainėje. Ši galimybė yra sudaryta VMI Elektroninės deklaravimo sistemos (EDS) vartotojams - prisijungus prie sistemos bei naujame skyrelyje “Informacija vartotojams”, “Pažymos”. Kaip deklaruoti pajamas, pateikiama informacija VMI interneto svetainėje (www.vmi.lt ).

Kauno miesto bei rajono gyventojai, neturintys galimybės pasinaudoti elektroninės bankininkystės paslaugomis, arba asmenys, norintys teikti deklaracijas už kitus gyventojus (pagal įgaliojimus), gali pasirašyti sutartį dėl naudojimosi elektroninio deklaravimo sistema (Europos pr. 105, III korpuse,103 kabinete, arba aptarnavimo salėje, prie 12 ir 24 langelių).

Nuo balandžio 1 dienos informaciją apie gyventojo per 2005 metus iš trečiųjų asmenų gautas pajamas ir patirtas išlaidas bei konsultacijas gyventojų pajamų deklaravimo ir deklaracijų pildymo klausimais telefonu 1882 teikia veiklą pradėjęs Mokesčių informacijos centras.

Tikimasi, jog galimybė gyventojams gauti informaciją apie savo pajamas ir išlaidas gerokai paskatins elektroninį deklaravimą, sumažins gyventojų klaidų skaičių deklaracijose ir paspartins visą deklaravimo procesą, nes daugiausiai klaidų padaroma nurodant neteisingas pajamas.

Primename, kad gyventojai elektroninę deklaraciją taip pat gali atsiųsti elektroniniu paštu adresu deklaracija@vmi.lt ar perduoti tiesiogiai apskrities VMI aptarnavimo padalinio darbuotojui kompiuterinėje duomenų laikmenoje (diskelyje arba kompaktinėje plokštelėje).

Mokesčių mokėtojo elektroniniu būdu pateikta mokesčio deklaracija turi tokią pat juridinę galią kaip ir mokesčių mokėtojo pasirašyta. Pateikus mokesčio deklaraciją elektroniniu būdu, šios deklaracijos popieriuje teikti nereikia.

Taip pat primename, kad Kaune, “Senukų prekybos centre”, Draugystės g. 8k, nuo 9 iki 18 val. galite gauti deklaracijų blankų, pasikonsultuoti, kaip jas užpildyti, ir užpildytas įmesti į specialiai tam skirtas dėžes.