Kariškių šaudmenų vagystės byla pajudėjo į priekį


2003-07-19
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Kariškių šaudmenų vagystės byla pajudėjo į priekį
Jungtinės kelių teisėsaugos tarnybų pajėgos šią savaitę sėkmingai narpliojo šaudmenų vagystės iš kariškių sandėlio kamuolį

Per šią savaitę Klaipėdoje ir Palangoje buvo sulaikyti penki vietos gyventojai, kurie įtariami bendrininkavę ar tiesiogiai dalyvavę skambiai pagarsėjusioje šaudmenų ir sprogmenų vagystėje iš Karinių jūrų pajėgų arsenalo Kairių kaime, Klaipėdos rajone. Iki vakar dienos ši operacija laikyta didžiausioje paslaptyje.

Po sulaikymų - sėkmingos kratos

Nusikaltimą tiria bendros Klaipėdos apygardos prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Kriminalinės policijos pajėgos. Įtariamuosius sulaikė į pagalbą iškviesti policijos greitojo reagavimo rinktinės “Aras” pareigūnai. Iki šiol pareigūnams nebuvo pavykę nustatyti ir sulaikyti nė vieno su byla susijusio įtariamojo.

Dar antradienį Palangoje buvo sulaikyti du Klaipėdos rajono gyventojai - 42 metų Vytautas Mažrimas ir 49 metų Olegas Strupeikis. Per kratas po šių sulaikymų pavyko rasti apie du tūkstančius įvairaus kalibro šovinių ir kelis neįvardytus šaunamuosius ginklus.

Didesniosios surastų šaudmenų dalies kalibras ir kiti parametrai atitinka tų šovinių kalibrą, kurie sausį buvo pavogti iš kariškių sandėlio, tačiau pareigūnai kol kas be ekspertų išvadų nesiryžta užtikrintai teigti, jog surasti būtent pavogtieji šoviniai. Be to, per kratas rasta ir tokių šovinių, kokių apvogtieji kariškiai ir neturėjo. Tai nusikaltimo tyrėjus skatina dar nuodugniau pasidomėti įtariamųjų veikla ir kelti naujas versijas.

Tarp įtariamųjų - ir buvęs policininkas

Trečiadienį po pietų Klaipėdoje buvo sulaikytas trečias įtariamasis - buvęs Klaipėdos miesto vyriausiojo policijos komisariato Ginkluotės poskyrio vyresnysis inspektorius 55 metų Jurijus Fedosejevas. Per jo sulaikymą pavyko surasti 6 sprogstamuosius paketus, analogiškus tiems, kurie dingo iš Kairių kaime įsikūrusio arsenalo. J.Fedosejevas vidaus reikalų sistemoje dirbo apie 26 metus ir į pensiją išėjo tik užpernai.

Užvakar buvo sulaikyti dar du Klaipėdos rajono gyventojai - 50 metų P.L. ir metais vyresnis J.V. Pareigūnų teigimu, ir po šių asmenų sulaikymo per kratas buvo aptikta įkalčių, kurie gali būti susiję su vagyste iš arsenalo. Šiųdviejų sulaikytųjų pavardes atsisakoma skelbti tol, kol teismas neskirs jiem suėmimo sankcijos. Tuo tarpu Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį leido mėnesiui suimti V.Mažrimą ir O.Strupeikį, o vakar buvo suimtas ir J.Fedosejevas.

Nusikaltimo tyrėjai pabrėžia, kad šaudmenų vagystės tyrimas į priekį pasistūmėjo tik dėl koordinuoto bendro anksčiau išvardytų tarnybų darbo. Pasak vieno pareigūno, jei atskiros tarnybos būtų dirbusios “tik pagal savo liniją”, vargu ar ši savaitė būtų buvusi tokia sėkminga.

Nė vienas iš įtariamųjų, pasak tyrėjų, nėra susijęs su jokiomis organizuotomis Klaipėdos krašto gaujomis. Neskaitant buvusio policininko, kiti asmenys “dirbo paprastais darbininkais, vairuotojais”.

Dalį grobio paliko miške

Vagystė iš Karinių jūrų pajėgų arsenalo įvykdyta dar šių metų sausio 21 d. Rytą budėjimą perėmusi sargyba pastebėjo, kad nuo sandėlių nuplėštos spynos, o teritoriją juosiančioje spygliuotoje tvoroje prakirpta skylė. Vagių naktį neužklupo budėję sargybiniai, nusikaltėlius “pramiegojo” ir tarnybiniai šunys.

Vagių laimikiu tapo 15 tūkst. “Kalašnikovo” automato šovinių, 1200 smulkesnio kalibro šovinių, 54 sprogstamieji paketai ir 15 signalinių raketų. Kariškiai savo nuostolius įvertino 10 tūkst. litų. Juodojoje rinkoje už šiuos šaudmenis būtų galima gauti gerokai didesnę sumą.

Kovo 8 d. netikėtai atsirado didesnioji pavogtų šaudmenų dalis. Jie aptikti numesti miške vos už kelių kilometrų nuo nusikaltimo vietos. Šaudmenis aptiko miške vaikščiojęs nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis vyriškis. Anksčiau dėžių su šoviniais ir sprogstamaisiais paketais greičiausiai nepavyko surasti tik dėl to, kad jas buvo užklojęs gausiai žiemą iškritęs sniegas.

Iš viso tuomet surasta apie 10 tūkst. įvairių šovinių ir 38 sprogstamieji paketai. Kodėl nusikaltėliai didesnę savo grobio dalį paliko miške ir vėliau nesugrįžo pasiimti, iki šiol nėra aišku. Įtikinamiausiai skamba versija, jog nusikaltėliai tikėjosi iš sandėlių pagrobti gerokai vertingesnių ginklų ir tik vėliau pastebėjo, kad dėžėse išsinešė vien šaudmenis, kurių galbūt net neplanavo vogti.

Net jei paaiškės, kad per šios savaitės kratas aptikti šoviniai išties buvo pavogti iš kariškių, vis vien dar bus nerasta ne mažiau nei 2 tūkst. šaudmenų.