Kaimynai nesirengia nuolaidžiauti favoritams


2004-06-12
Romas PODERYS
Kaimynai nesirengia nuolaidžiauti favoritams
Europos futbolo čempionato finaliniame turnyre Latvijos rinktinei atstovaus ir lietuvių kilmės žaidėjai

Šiandien Portugalijoje prasidedantis Europos futbolo čempionato finalinis turnyras intriguoja ne vien tuo, ar po katastrofos 2002 metų planetos pirmenybėse prancūzai nepraras ir Senojo kontinento karalių titulo.

Ne mažiau įdomu, ką “Euro 2004” varžybose pademonstruos mūsų kaimynai latviai, savo gretose turintys lietuvių kilmės žaidėjų ir sensacingai įsiveržę į elitinių komandų rikiuotę.

Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio Algimanto Liubinsko nuomone, šiame turnyre triumfuos techniškas, azartiškas futbolas, tačiau specialistas nesiryžo prognozuoti, kuri ekipa įkops į viršūnę.

Prognozuoja atkaklią kovą

Į 12-ojo Europos čempionato finalinį turnyrą nepatekusios Lietuvos rinktinės stratego A.Liubinsko teigimu, varžybos Portugalijoje bus ypač atkaklios ir įdomios, nes nėra ekipos, kurią galėtume pavadinti ryškia favorite ar neginčytina pretendente į auksą.

A grupėje žais Portugalija, Graikija, Ispanija ir Rusija, B - Prancūzija, Anglija, Šveicarija ir Kroatija, C - Švedija, Bulgarija, Danija ir Italija, D - Čekija, Latvija, Vokietija ir Olandija.

“Nesuklystume išvardiję mažiausiai aštuonias komandas, kurios pajėgios tapti čempionėmis. Visos šešiolika turnyro dalyvių turi išskirtinių privalumų, tačiau nestokoja ir problemų.

Kas yra kas, pamatysime grupėse įvykus pirmosioms rungtynėms”, - sakė “Kauno dienai” A.Liubinskas.

Pasak patyrusio specialisto, svarbu tai, kaip daugiau nei trijų savaičių maratonui bus pasirengę rinktinių lyderiai, neseniai baigę nacionalinių čempionatų ir Europos taurių turnyrų sezonus.

Be pagrindinių žaidėjų “šviežumo”, komandų pasirodymui įtakos turės ir klimato sąlygos, kurios bus labiau priimtinesnės pietiečiams - portugalams, ispanams, italams, iš dalies prancūzams.

“Karštis daug ką pakoreguos. Dėl jo jau šiomis dienomis kai kurios ekipos buvo atšaukusios treniruotes. Žaisti jėgos futbolą bus nelengva, todėl dominuos techniškas, dinamiškas stilius. Vadinasi, turnyras turėtų būti malonus akiai”, - svarstė pašnekovas.

Priekyje - prancūzai

Autoritetinga Londono lažybų kontora “William Hill” finalinio turnyro favorite laiko čempionės titulą ginsiančią Prancūzijos rinktinę. Jos galimybės vėl tapti Senojo žemyno čempione vertinamos santykiu 3:1.

Toliau rikiuojasi Italija (9:2), Portugalija (13:2) ir Anglija bei Ispanija (7:1). Mažiausiai galimybių laimėti pirmenybes, anot “William Hill”, turi Šveicarija (125:1) ir Latvija (250:1).

Vokietijos sporto leidinys SID apklausė visų šešiolikos “Euro 2004” rinktinių vyriausiuosius trenerius. Iš jų keturiolika pirmenybę teikia prancūzams.

“Man irgi imponuoja prancūzai. Taip pat - italai, juolab kad esu stažavęsis Milane. Portugalai, su kuriais neseniai žaidėme draugiškas rungtynes, turi galingas puolėjų ir saugų grandis, tačiau jiems tikrai kels rūpesčių gynėjai, galbūt vartininkai.

Ypatingą dėmesį skirsiu ispanams - mūsų rinktinės štabas rengiasi įrašyti visas jų rungtynes. Tai pravers, nes su jais žaisime 2006 metų pasaulio čempionato atrankos mačus.

Nenustumkime į šalį vokiečių, su kuriais kovojome vienoje “Euro 2004” atrankos grupėje. Jie blankiai žaidė paskutinius kontrolinius susitikimus, tačiau turėkime galvoje, kad šios šalies rinktinė, nepaisant permainingų pasirodymų kvalifikacijos varžybose, svarbiausiais momentais sugebėdavo susitelkti ir pirmiausiai komandinių veiksmų, žaidybinės disciplinos dėka pasiekdavo aukštų rezultatų”, - pastebėjo A.Liubinskas.

Vokietijos futbolininkai aštuonis kartus žaidė Europos čempionatų finaliniuose turnyruose, iškovojo daugiausiai (15) pergalių bei tris kartus tapo Senojo žemyno čempionais.

Už latvius nestatytų nė lito

Lietuvos rinktinės strategas stebisi, kad skeptiškai vertinamos bulgarų galimybės. Pašnekovo nuomone, siurprizų gali pateikti danai, netgi šveicarai.

“Nė vieno lito nestatyčiau tik už latvius.

Būkime biedni, bet teisingi: netikiu, kad jiems pavyktų D grupėje aplenkti kurią nors ekipą”, - kategoriškai pareiškė A.Liubinskas.

Latviai - gerokai didesni optimistai.

Nacionalinės komandos puolėjas Andrejus Štolceris pabrėžė, kad Latvijos futbolas “netrypčioja vietoje ir tai patvirtina kelialapis į Portugaliją. O jaunimas, kuris eis mūsų pėdomis, jau dabar turi geresnes starto pozicijas nei mes praeityje. Privalome taip dirbti toliau. Manau, jog šiame turnyre tikrai nenuolaidžiausime favoritams ir negriūsime veidu į purvą”.

Gynėjas Olegas Blagonadeždinas iššaukiamai pridūrė: “Atimsime po tašką iš visų varžovų savo grupėje”.

Jo komandos draugas gynėjas Michailas Zemlinskis buvo santūresnis: “Pasistengsime, kad favoritai olandai, vokiečiai ar čekai mūsų aklinai neužgožtų”.

Latvijos rinktinę į Portugaliją atlydėjo net 42 sporto žurnalistai.

Palinkėjo sėkmės

Beje, Lietuvos ambasada Rygoje surengė išleistuves lietuvių kilmės Latvijos ekipos puolėjui Vitui Rimkui. Abu šio žaidėjo tėvai yra lietuviai.

Ambasadorius Osvaldas Čiukšys taip pat perskaitė Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) bei Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovų sveikinimo laiškus Latvijos futbolo rinktinei.

“Nepraraskite optimizmo, jeigu tektų patirti ir pralaimėjimo kartėlį. Mes manome, jog Latvijos nacionalinė rinktinė jau pelnė simbolinius medalius už meistrišką žaidimą ir atstovavimą Baltijos šalims Europoje”, - rašoma LFF prezidento Liutauro Varanavičiaus laiške.

V.Rimkaus palydose į Portugaliją dalyvavo ir Ventspilio “Ventspils” komandos, kurioje jis žaidžia, vyriausiasis treneris Saulius Širmelis, treneris Saulius Cekanavičius bei futbolininkai Deimantas Bička ir Igoris Stukalinas.

Latvijos rinktinėje yra dar du žaidėjai, kraujo ryšiais susiję su Lietuva - tai saugas Jurgis Pučinskis ir puolėjas Marijanas Paharis.

UEFA neliks skolinga

Už tai, kad nacionalinė rinktinė pateko į “Euro 2004” finalinį turnyrą, Latvijos futbolo federacija jau uždirbo 7,5 milijono Šveicarijos frankų (daugiau nei 17 milijonų litų).

Mūsų kaimynai gali papildyti savo biudžetą: už pergalę Portugalijoje kiekvienai ekipai bus pervedama po 1 milijoną frankų, lygiąsias - po 500 tūkstančių.

Jei įvyktų stebuklas ir Latvijos futbolininkai patektų į ketvirtfinalį, federacijos sąskaitoje papildomai atsirastų dar 3 milijonai frankų.

Čempionai gaus 10 milijonų Šveicarijos frankų čekį.

Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) paskelbė, kad “Euro 2004” turėtų atnešti 600 mln. eurų gryno pelno.

Iš čempionato tikimasi gauti 1,25 mlrd. Šveicarijos frankų (833 mln. eurų) pajamų, o išlaidos sieks 350 mln. frankų (233 mln. eurų).

Finansininkai mėgėjai, atsižvelgdami į kiekvienos rinktinės žaidėjo rinkos kainą, taip pat suskaičiavo, kiek vertos “Euro 2004” dalyvausiančių ekipų sudėtys.

Brangiausia - Prancūzijos komanda (160-170 milijonų eurų). Toliau rikiuojasi Olandija ir Anglija (po 120-130 milijonų), Italija (110-120 milijonų) bei Ispanija (100-110 milijonų).

Latvija - paskutinė (12,5 milijono). Iš žaidėjų geriausius kontraktus turi Maris Verpakovskis, M.Paharis, Jurijus Laizanas ir Aleksandras Kolynko.

Rusijos dienraštis “Izvestija” ironiškai pastebėjo, jog apie kitų latvių rinktinės futbolininkų pinigus išvis nėra ką kalbėti, tačiau toliaregiškai pridūrė: KOL KAS...