Jaunimo ministrai aktyvina kovą su smurtu prieš jaunimą


2005-09-29
Jaunimo ministrai aktyvina kovą su smurtu prieš jaunimą

Šiomis dienomis Vengrijoje, Budapešte, vyksta 7-oji Europos šalių ministrų, atsakingų už jaunimo reikalus, konferencija “Žmogaus orumas ir socialinė sanglauda - jaunimo politikos atsakas į smurtą”.

Joje susirinkę 48 valstybių, kurios yra Europos Tarybos narės, ministrai sutarė stiprinti kovą su smurtu prieš jaunimą ir jaunimo smurtą ir nusprendė, kad jaunimo švietimas visais žmogaus teisių klausimais yra tinkamiausias smurto prevencijos metodas.

Ministrai ketina priimti deklaraciją, kuria prašys visas Europos Tarybos valstybes įtraukti į savo jaunimo politiką priemones bei švietimo ir mokymo programas, kurios padėtų sustiprinti jaunų žmonių įsipareigojimą mažinti smurtą kasdieniame gyvenime.

Ministrai deklaracijoje pabrėžia, jog smurtas - ne tik fizinis veiksmas, bet ir žodžiai, požiūris ir mąstymo būdas, ir šis reiškinys negali būti sustabdytas iš karto ir visiems laikams, tačiau jį galima sumažinti ir užkirsti jam kelią.

Kaip sakė konferencijoje Lietuvai atstovaujanti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, ir Lietuvoje, ir visoje Europoje jaunimas taip pat dažnai yra tiek aukos, tiek smurtautojo pusėje. Jaunimo politika yra pakankamai stiprus įrankis kovoje su smurtu. “Siekdami mažinti smurtą ir prievartą mes neturime užsimerkti ir ignoruoti bet kokios smurto apraiškos - ar tai būtų smurtas buityje, smurtas prieš vaikus, priešingos lyties atstovus ar smurtas tarp jaunimo, homofobija, ksenofobija ar kitokia netolerancijos išraiškos forma. Viena iš smurto paplitimo priežasčių yra ir ta, kad mes įvardydami bei smerkdami fizinio smurto rūšis, daugeliu atvejų nepakankamai dėmesio skiriame smurtui, kylančiam iš asmens požiūrio ar mąstymo būdo, klaidingų stereotipų vyravimo ir jų paplitimo”, - sako Vilija Blinkevičiūtė. Kovojant su prievarta ministrė ypač pabrėžė jaunimo nevyriausybinių organizacijų svarbą.

Kaip rodo moksleivių ir jaunimo tyrimai, 2004 m. atlikti Europoje, didžiausia smurto rūšis, kurią patiria jauni žmonės, - tyčiojimaisi, užgauliojimai, įžeidinėjimai, grasinimai ir kitokia moralinė prievarta, kuri neretai provokuoja reakcijas, atnešančias skaudžias pasekmes.

“Žodinis smurtas neabejotinai laikytinas dažniausiai pasireiškiančia smurto forma. Prievarta ar netolerancija, išreikšta žodžiu, deja yra pakankamai dažnas bet kokio tipo žmonių susibūrimo svečias. Ši smurto forma yra sunkiausiai identifikuojama kaip smurtas ir dėl to gana sunku su ja kovoti. Žodinis smurtas tarp jaunimo dažnai yra pirmoji smurtavimo apraiška, po kurios neretai seka fizinis ar kitoks smurtas”, - sakė Vilija Blinkevičiūtė.

Europos jaunimo ministrai sutarė, jog ypatingas dėmesys turi būti kreipiamas į jaunimo smurtą mokymo įstaigose, laisvalaikio praleidimo vietose ir šeimoje, nes tai yra erdvės, kur jauni žmonės praleidžia didžiąją dalį savo laiko. Todėl jaunimo politikoje turi būti numatomos priemonės smurto prevencijos skatinimui šiose vietose.

Konferencijos deklaracijoje pabrėžiama, jog reikia kurti smurto prevencijos strategijas, kurios remtųsi konkrečiais jaunimo politikos metodais, ypač neformaliu ugdymu. Taip pat, kadangi jauni žmonės yra potencialūs smurto prevencijos veikėjai, reikia ugdyti jų atsakomybės jausmą ir aktyviai skatinti jų aktyvumą ir bendradarbiavimą šioje srityje.

Taip pat pabrėžiama, kaip svarbu yra kiekvienoje valstybėje diegti gerą praktiką, kaip sumažinti smurtą žiniasklaidos produktuose, skirtuose vaikams ir jaunimui;

Ministrai ragina Europos Tarybą padaryti švietimą žmogaus teisių klausimais būtinu ir nuolatiniu ET Jaunimo ir sporto direktorato programos komponentu, skirti ypatingą dėmesį partnerystės tarp jaunimo ir nevyriausybinių bei vyriausybinių organizacijų ir institucijų vietos, nacionaliniu ir Europos lygmeniu plėtojimui bei jaunimo lyderių ir jaunimo darbuotojų mokymui, taip tobulinant jų gebėjimus mokyti kitus jaunus žmones apie smurto prevenciją, pasitelkiant mokymo programas.

Deklaracijoje Europos Taryba raginama skatinti jaunimo ir sporto sričių veikėjus veikti kartu diegiant tokius sporto idealus kaip abipusė pagarba, sąžiningas žaidimas, tolerancija ir komandinė dvasia tarp jaunimo, nes tai yra viena iš smurto kasdieniame gyvenime prevencijos priemonių.

Taip pat ministrai ragina Europos Tarybą aktyviai remti 2006 m. planuojamą Europos jaunimo kampaniją, skirtai įvairovei, žmogaus teisėms ir dalyvavimui. Kampanija vyks visose Europos Tarybos šalyse.