J.Borisovas slaptą dokumentą vadina žaidimėliais


2003-11-03
Dainoras LUKAS
J.Borisovas slaptą dokumentą vadina žaidimėliais

“Aviabaltika” vėl kaltinama prekyba su šalimi, kuri remia terorizmą 

“Visiška nesąmonė”, - vakar “Kauno dienai” sakė Jurijus Borisovas, susipažinęs su Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma. Joje minimi kompanijos “Aviabaltika” verslo ryšiai su Sudanu. Jais pažeidžiamas Europos Sąjungos embargo režimas ginkluotės ir jos komponentų tiekimo šiai šaliai.  

Minimi trys holdingo darbuotojai  

Išviešintoje pažymoje tvirtinama, kad J.Borisovas šių metų kovo mėnesį suaktyvino prekybinius santykius su Sudanu. Teigiama, kad šių metų gegužės 22 dieną Sudane registruotos kompanijos “Helilift” atstovas ir “Aviabaltika” darbuotojas Gintautas Barauskas Maskvoje pasirašė sutartį dėl karinės paskirties sraigtasparnių detalių tiekimo Sudano Respublikos gynybos ministerijai.

Tvirtinama, kad “Aviabaltikos” holdingo padalinys Rusijoje sraigtasparnių remonto gamykla “Spark” pasirašė sutartį su “Helilift”, o ši - su Sudano gynybos ministerija. Taip pat pažymima, kad “Aviabaltika” mėgino organizuoti prekybą su Iraku, kai šį dar valdė Sadamas Huseinas.  

Siūlo klausti advokato

- Ar skaitėte Valstybės saugumo departamento pažymą?  

- Tą, kuri išviešinta? Taip, skaičiau.

- Kaip vertinate apie jūsų kompaniją pateiktą informaciją? 

 

- Visiška nesąmonė (rus. - “čiuš sabačje”).

- O “Aviabaltika” turi verslo kontaktų su Sudano kompanija “Helilift”? 

 

- Pradėjote provokacinius klausimus. Juos siunčiu savo advokatui. Jis ir sprendžia, ar atsakyti į klausimus, ar ne. Į tokius klausimus neatsakinėsiu.

- Bet jūsų vertinimas svarbus.

 

- Dar kartą sakau - tai nesąmonė. Kito žmogaus kliedesių aš nekomentuosiu. Tai būtų paties savęs negerbimas.

- Kaip manote, kodėl tik dabar viešai paskelbta apie jūsų kompanijos ryšius su Sudanu? 

 

- O kas paskelbta? Ten visiška nesąmonė.

- Pernai jūs sakėte, kad šmeižto kampaniją prieš “Aviabaltiką” suorganizavo Prezidento Valdo Adamkaus patarėjas gynybos klausimais Darius Kalibatas ir kita aviacijos kompanija “Helisota”. Koks būtų dabar atsakymas, kas nori jums pakenkti? 

 

- Tas žmogus, kuris šią pažymą rašė. Nori išlikti pareigose, todėl rengia tokius žaidimėlius. Tai viskas.

- Bet taip ir nepasakėte, ar turite verslo ryšių su kompanija “Helilift”? 

 

- Neatsakinėsiu. Jei norite daugiau informacijos, kreipkitės į mano advokatą.  

Komercijos direktorius atsisakė komentuoti  

VSD pažymoje minimas ir “Aviabaltikos” komercijos direktorius Viktoras Brazaitis. Teigiama, kad jis kontroliavo sutarties tarp Sudano ir Rusijos gamyklos “Spark”, kuri priklauso “Aviabaltikos” holdingui, pasirašymą.

“VSD pažymą dabar kaip tik skaitau, dar ne viską perskaičiau. Visais klausimais kreipkitės į J.Borisovą. Kad ir ką pasakyčiau, viskas bus iškraipyta, todėl nebendrausiu. Skambinkite mūsų prezidentui, niekuo pagelbėti negaliu”, - sakė V.Brazaitis.  

Anksčiau sugebėjo apeiti įstatymus  

Valstybės saugumo departamentas anksčiau yra paskelbęs, kad “Aviabaltika” dar 2001-ųjų metų vasarą į Sudaną, kuriam taikomas minėtas embargas, eksportavo sraigtasparnį Mi-8T, nelaukdama Ūkio ministerijos įgaliotų ekspertų grupės sprendimo dėl eksporto licencijos išdavimo.

Taip pat pernai sausį Sudanui pardavė antrą tokį patį sraigtasparnį ir sraigtasparnio Mi-8 atsargines dalis. Vėliau sudaryta speciali Seimo komisija nustatė, kad “Aviabaltika” tuo metu galiojusių Lietuvos įstatymų nepažeidė, tačiau toks eksportas prieštaravo Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų Sudanui taikomoms sankcijoms.