Įvažų remontas įžiebė aistras


2006-10-21
Saulius TVIRBUTAS
Įvažų remontas įžiebė aistras

Keliams į kiemus sutaupyta keli šimtai tūkstančių litų, tačiau kai kurie gyventojai piktinasi nekokybišku kelininkų darbu

Šiais metais suremontuota 401 kiemo įvaža. Kauno savivaldybės administracija iš numatytų lėšų sutaupė 365,7 tūkst. litų, todėl nuspręsta suremontuoti daugiau įvažų.

Miesto valdžia sulaukė ir skundų dėl prastai atliktų darbų. Tarnautojai pripažįsta, kad dėl didelių darbo apimčių ne visur sudarytos tikslios kelių dangos atnaujinimo sąmatos, todėl sunku užtikrinti darbų kokybę.

Pavyko sutaupyti

Pavasarį miesto Taryba remontuoti įvažoms iš biudžeto skyrė milijoną litų ir dar pritarė 5 mln. litų paskolai. Kaip sakė Savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Sadauskas, po rangovų konkursų iš visos sumos pavyko sutaupyti 365,7 tūkst. litų. „Kai kurias įvažas ir kiemus gyventojai suremontavo savo lėšomis, be to, seniūnijos buvo nurodžiusios netikslius objektų adresus, kurie vėliau, jų pačių siūlymu, buvo keičiami kitais. Pritarus miesto Tarybai, šias likusias lėšas panaudosime kitų įvažų remontui“, - sakė vyriausiasis specialistas.

Pasak A.Sadausko, daugiausia nesuremontuotų įvažų dar likę Dainavos, Gričiupio, Šilainių ir Centro seniūnijose. „Šiemet dar sutvarkysime labai duobėtą įvažą į J.Grušo vidurinės mokyklos baseiną iš Baltų prospekto“, - vylėsi jis. Už sutaupytas lėšas šiemet tikimasi sutvarkyti 45 įvažas, kurias planuota atnaujinti kitais metais.

2007-aisiais seniūnijos vėl pateiks susidėvėjusių įvažų sąrašus, tačiau dar nežinoma, kiek tam bus skirta lėšų.

Sulaukė ir skundų

Nors dauguma daugiabučių gyventojų patenkinti sutvarkytais keliais į kiemus, tačiau redakcija jau nuo vasaros sulaukia ir pasipiktinusių skaitytojų skambučių. Dažniausiai žmones skundžiasi, kad darbininkai užlopo ne visas duobes arba atsisako tvarkyti už kelių metrų esančią susidėvėjusią dangą.

Aukštųjų Šančių Medvėgalio gatvės 9, 13 ir 15-ojo namų gyventojai ne vieną mėnesį prašė Savivaldybės administracijos, kad būtų iki galo užbaigtas įvažos remontas. „Duobėtą kiemą ir dalį įvažos darbininkai sutvarkė, tačiau keliolika metrų ruožo, jungiančio su gatvele, paliko, - kalbėjo 13-ojo namo gyventojas Edvardas Liovkinas. – Kelininkai mums aiškino, kad jiems ta kelio dalis nepriklauso, esą tai automobilių stovėjimo aikštelė. Tačiau mašinos statomos tik pakraščiuose. Per šią gatvę važiuoja ne tik aplinkinių namų gyventojai, bet ir sunkvežimių vairuotojai, kurie veža prekes į parduotuvę“. Per šią įvažą automobiliai į Prancūzų gatvę važiuoja ir iš atokesnių kiemų, garažų.

„Džiaugiamės, kad pradėtos tvarkyti daugelį metų neprižiūrėtos gatvės, bet kodėl, pradėjus gerus darbus, negalima jų atlikti iki pabaigos“, - stebėjosi E.Liovkinas.

Pasak gyventojų, Savivaldybės administracijos tarnautojai daug kartų žadėjo ir apžiūrėti ginčytiną įvažos ruožą. „Tačiau nesulaukėme jokios reakcijos“, - teigė žmonės.

Kelios dešimtys gyventojų raštu kreipėsi ir į miesto merą prašydami užbaigti pradėtus darbus. „Per savo atkaklumą jau sulaukėme pažado artimiausiu metu išasfaltuoti nebaigtą tvarkyti įvažą“, - džiaugėsi E.Liovkinas.

Trūksta darbininkų

Savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys neneigė, kad dėl didelės darbų apimties nukenčia kokybė. „Turime labai daug remontuotinų įvažų, sunku visus darbus prižiūrėti, nors ir stengiamės, - pripažino Z.Girčys. – Daugelyje įvažų labai blogas dangos pagrindas ir dėl to kai kur suremontuoti ruožai greitai vėl pradeda irti, tačiau daugelyje kiemų keičiame nekokybišką gruntą“.

Pasak vedėjo pavaduotojo, gyventojų nepasitenkinimas kyla ir dėl netiksliai seniūnijose nurodytų darbų apimčių kai kurioms įvažoms. „Dėl to sudaromos netikslios sąmatos. Panaudojus visas numatytas lėšas konkrečiam objektui paaiškėja, kad dar likę nebaigtų darbų, o reikalauti iš rangovo atlikti juos už savo lėšas negalime“, - aiškino Z.Girčys.

Jis pastebi, kad vis mažiau įmonių nori dalyvauti smulkesnių darbų konkursuose. „Kelininkai turi daug užsakymų tvarkyti didžiąsias gatves, jiems ir ten jau trūksta specialistų, todėl tokie darbai kaip įvažų remontas jų nevilioja“, - kalbėjo tarnautojas.