Įtartinos pažinties šleifas


2004-06-05
Stasys GUDAVIČIUS
Įtartinos pažinties šleifas

Teisėsaugos akiratyje atsidūręs Barklio pravarde žinomas verslininkas bendravo su pretendente į šalies vadovo postą V.Blinkevičiūte 

Viena kandidatės į prezidentus Vilijos Blinkevičiūtės pažinčių kiša pagalius į jos rinkimų kampanijos ratus. V.Blinkevičiūtė neneigia pažįstanti verslininką Gintą Jagėlą, kuris yra patekęs į teisėsaugos akiratį.

Tačiau kandidatė kategoriškai atsiriboja nuo įtarimų, kad ši pažintis yra itin artima, galinti ateityje neigiamai paveikti jos sprendimus, jeigu pavyktų laimėti Prezidento rinkimus.  

Mėgsta prabangų gyvenimą  

37 metų G.Jagėla viename specialiųjų tarnybų pareigūnų pranešimų yra įvardijamas kaip Mažeikiuose gerai žinomas verslininkas ir nusikalstamo pasaulio atstovas. Jo pravardė yra Barklis.

Įtariama, kad prieš kelerius metus iš Mažeikių į Vilnių persikėlęs G.Jagėla yra susijęs artimais ryšiais su Tauragės “Švininių” nusikalstama grupuote, kuri verčiasi kontrabanda, automobilių vagystėmis, užmaskuotai prievartauja turtą, per steigiamas įmones plauna nusikalstamu būdu įgytas lėšas.

Operatyvinių tarnybų duomenimis, G.Jagėla mėgsta prabangų gyvenimą, gerus automobilius, pasižymi sugebėjimu suvilioti turtingas vyresnio amžiaus moteris.

G.Jagėla buvo vedęs Laurą Milaševičiūtę, su ja susilaukęs netgi keturių vaikų. Tačiau prieš kurį laiką išsituokė.

Barklis oficialiai dirba uždarojoje akcinėje bendrovėje “Rekolas”, kuri yra registruota Mažeikiuose. Ši Rimvydo Butos vadovaujama įmonė verčiasi didmenine ir mažmenine prekyba naftos produktais. Tačiau “Rekolas” jau daugelį metų siejama su naftos produktų kontrabanda bei falsifikuotų produktų gamyba ir realizavimu. Jos atžvilgiu atlikta nemažai tyrimų, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba buvo iškėlusi kelias baudžiamąsias bylas, tačiau realių rezultatų nepasiekta.

Pagal turimą neoficialią informaciją, G.Jagėla “Rekole” dirba vadybininku, dažnai lankosi vienoje įmonei priklausančioje degalinėje Vilniuje, Ukmergės gatvėje. Tačiau įtariama, kad jo veikla susijusi tik su nešvaraus biznio organizavimu.

G.Jagėla nuo šių metų vasario pradžios įregistravo uždarąją akcinę bendrovę “Iversta”, pats valdo didžiąją dalį jos akcijų. Daugiau savo vardu registruotų įmonių “Barklis” neturi. “Dažniausiai prisišliedavo prie ko nors ir uždirbdavo investuodamas į nelegalų verslą”, - nurodoma operatyvinėje medžiagoje.

Tvirtinama, kad gyvendamas Mažeikiuose G.Jagėla bendradarbiavo su ten žinomais verslininkais Rimvydu Gaidjurgiu ir Eugenijumi Frenkeliu, kurie tuo metu turėjo firmą “Rogafas”.

Iniciatyvą susipažinti parodė pats

Prieš kelis mėnesius G.Jagėla susipažino su socialinės apsaugos ir darbo ministre V.Blinkevičiūte.

“Taip, pažįstu jį. Susipažinome kartu sportuodami “Olimpic Gym” klube Vilniuje”, - “Kauno dienai” prisipažino kandidatė į prezidentus.

Netekėjusi 44 metų V.Blinkevičiūtė tvirtino, kad susipažino su verslininku “ne savo iniciatyva” ir nežinojusi apie jo reputaciją. “Žinote, aš, kaip ministrė, pažįstu daug žmonių. Ne vienas prie manęs prieina, pakalbina. O dabar, kai esu kandidatė, tokių pažinčių dar daugiau”, - sakė ji. “Kai kurie vos ne peršasi”, - juokavo kandidatė, pridūrusi, jog kol kas jos širdis laisva.

V.Blinkevičiūtė kategoriškai paneigė, kad jos pažintis su G.Jagėla buvusi artimo, intymaus pobūdžio. “Jokiu būdu. Mes ir sporto klube, ir vėliau kelis kartus bendravome daugiau bendrojo pobūdžio temomis, kalbėjome apie gyvenimą, apie sportą, sveikatą, vaikus”, - teigė kandidatė. “Kartu niekada negyvenome. Mano bute lankosi tik mano giminės. O aš pati net nežinau, kur jis gyvena”, - pridūrė ministrė.

V.Blinkevičiūtė pripažino atsitiktinai vėl susitikusi su G.Jagėla, kai vieną pavasario savaitgalį ilsėjosi Druskininkuose, tuo tarpu pagal neoficialią informaciją jie ten nuvažiavo kartu. Bulvarinėje spaudoje buvo pasirodę pranešimų, esą socialinės apsaugos ministrė “pagaliau turi širdies draugą”, su kuriuo leido laiką Druskininkuose. Tačiau pati ministrė tokias prielaidas paneigė.

Nieko nekomentuoja

Pasak V.Blinkevičiūtės, naujasis pažįstamas G.Jagėla pats susirado jos mobiliojo telefono numerį ir kelis kartus skambino ministrei “tiesiog pasikalbėti”. Tačiau jokių prieštaringų užuominų ar prašymų, nepadorių pasiūlymų ji teigia negirdėjusi.

“Pokalbiai telefonu tikrai nebuvo kažkuo ypatingi”, - pastebėjo ji.

“Kauno dienai” pasiteiravusi V.Blinkevičiūtės, ar ji nesibaimina, jog į teisėsaugos akiratį patekusio asmens telefono pokalbiai gali būti pasiklausomi, atsakė: “Man nėra ko baimintis, nes jokių neteisėtų veiksmų su juo niekada neaptarinėjau”.

Kandidatė nežino, kaip jos reputacijai ir populiarumui per pirmalaikius Prezidento rinkimus atsilieps informacija apie pažintį su neigiamai vertinamu asmeniu. “Žinote, žmonės patys nuspręs ir pasirinks. Rinkimai yra rinkimai. Tai yra kova. Manau, kad jeigu nieko kito neigiamo prieš mane nerandama, tuomet į viešumą metama bet kas”, - kalbėjo V.Blinkevičiūtė, kelis kartus paprašiusi palinkėti jai stiprybės.

“Kauno diena” susisiekė ir su pačiu G.Jagėla. Jis atsiliepė savo mobiliuoju telefonu, tačiau atsisakė komentuoti bet kokią informaciją apie savo santykius su V.Blinkevičiūte, savo nelegalią veiklą ar ryšius su “Švininiais”.

Parėmė prieštaringai įvertinta firma

Operatyviniais duomenimis, Tauragės “Švininių” nusikalstama grupuotė pastaruoju metu ypač skverbiasi į Lietuvos politinį gyvenimą. Todėl neatmetama galimybė, kad “Švininių” grupuotės įtakoje esančios kompanijos parems V.Blinkevičiūtę arba Naująją sąjungą finansiškai ir vėliau bandys daryti įtaką priimamiems sprendimams.

V.Blinkevičiūtė pareiškė neigianti bet kokias abejones, jog ji galėtų būti finansuojama nešvariais pinigais arba ateityje jai galėtų būti daroma nusikaltėlių įtaka. Ji tvirtina visiškai pasitikinti savo komanda, kuri renka lėšas rinkimų kampanijai. “Tikiuosi, kad viskas bus skaidru ir nebus jokių nesusipratimų”, - kalbėjo kandidatė.

Preliminarioje V.Blinkevičiūtės finansinėje ataskaitoje apie rinkimų kampanijai surinktus ir panaudotus pinigus nurodoma, kad jai 40 tūkstančių litų paaukojo Lietuvos ir Norvegijos uždaroji akcinė bendrovė “Norvelita”. Ši Raseinių rajone registruota firma figūruoja Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymoje dėl neigiamų tendencijų privatizuojant Raseinių tvenkinius. Privatizavime dalyvavo įmonė “Raseinių žuvininkystė”. Tiek pastaroji įmonė, tiek “Norvelita”, VSD duomenimis, siejama su “Švininių” grupuotės lyderiu Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius.

Tauragės nusikalstamo pasaulio autoritetu tituluojamas A.Pukelis pareigūnams žinomas kaip dar 1991 metais sukurtos nusikalstamos grupuotės lyderis. Šios grupuotės pagrindą sudarė 11 asmenų, kurių dauguma išliko iki šiol. Pirminį kapitalą grupuotė sukaupė darydama bendro pobūdžio kriminalinius nusikaltimus - reketuodama verslininkus, vogdama.

“Švininių” grupuotė turi gerų ryšių su užsienyje veikiančiomis nusikalstamomis grupuotėmis.

Partijos kolega nufotografuotas su Guzu

Dar 1995 metais Lietuvoje kilo skandalas, kai spaudoje pasirodė slapta įrašytų A.Pukelio ir tuometinio Prezidento Algirdo Brazausko patarėjo valstybės ir teisės klausimais Rimo Andrikio pokalbių išklotinės. Jose užfiksuota, jog neva Švinius ketinęs R.Andrikį ir patį Prezidentą pasikviesti į svečius.

Prezidento A.Brazausko patarėjas netrukus atsistatydino. Dabar tai vienas žinomiausių šalies advokatų, beje, apkaltos metu gynęs Prezidentą Rolandą Paksą, kurio aplinka taip pat turėjo įtartinų ryšių.

Tais pačiais 1995-aisiais A.Pukelis ir dar 13 jo bendrų buvo apkaltinti reketu ir nusikalstamo susivienijimo organizavimu. Švinius ypač išgarsėjo po to, kai 2000 metų pabaigoje Vokietijos policininkai jo automobilyje rado daugiau kaip 270 tūkstančių Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (apie pusantro milijono litų).

Neatsirado dokumentų, įrodančių pinigų kilmę, buvo ieškoma žmonių, kurie paliudytų, jog juos paskolino. Skolintoju tapo Kauno “Daktarų” grupuotės vienas lyderių Vidmantas Gudzinskas, pravarde Guzas. Jis taip pat yra vieno politinio skandalo personažas. 2001 metais buvo paviešinta nuotrauka, kurioje užfiksuota, kaip iškylos metu jis geria alų su tuometiniu Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijos Seime seniūnu Gediminu Jakavoniu. Šis tuomet teigė, kad su Guzu nusifotografavo atsitiktinai, tačiau netrukus neteko frakcijos seniūno pareigų.

G.Jakavonis ir šiandien yra Seimo Naujosios sąjungos frakcijos narys, kandidatuoja į Europos Parlamentą. V.Blinkevičiūtė, kaip žinoma, yra Naujosios sąjungos laikinoji pirmininkė.