Įtarimai nedingo, nors tyrimas nutrauktas


2006-10-21
Violeta GUSTAITYTĖ
Įtarimai nedingo, nors tyrimas nutrauktas

Kyšininkavimu įtarta Kauno savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja baudžiamosios atsakomybės išvengė, bet posto vis vien gali netekti

Vakar Kauno apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo Savivaldybės Sveikatos skyriuje. Ikiteisminio tyrimo metu nebuvo surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtarimus dėl Sveikatos skyriaus vedėjos Dianos Kaunienės galimai neteisėtos veikos. Tačiau ji vis vien gali netekti savo posto, nes Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas abejoja, ar gali su tokia reputacija tarnautoja toliau dirbti.

Pritrūkus įrodymų ikiteisminis tyrimas dėl įtarimo kyšininkavimu nesibaigė kaltinamuoju aktu, tačiau dėl to įtarimai dėl D.Kaunienės galimai neteisėtos veikos neišsisklaidė nei prokuratūrai, nei Savivaldybės administracijai.

Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai teigė, kad apie ikiteisminio tyrimo metu nustatytas aplinkybes, kurios sudaro prielaidas įvairioms interpretacijoms apie neskaidrią Sveikatos skyriaus darbuotojų veiklą bei galimus korupcijos atvejus, informuota Savivaldybės administracija.

Kai Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai birželio mėnesį atliko kratas Sveikatos skyriaus vedėjos bei kituose skyriaus kabinetuose ir rado 2 tūkst. litų, kyšininkavimu įtarta D.Kaunienė Kauno miesto apylinkės teismo nutartimi trims mėnesiams neteko pareigų. Jai buvo paskirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

STT pareigūnai Sveikatos skyriuje pasirodė, kai buvo gautas vieno Kauno verslininko pareiškimas apie valstybinį reketą Savivaldybės Sveikatos skyriuje. Vieno reabilitacijos centro, dalyvaujančio Sveikatos skyriaus finansuojamame ir kontroliuojamame projekte, vadovas pareiškė, kad iš jo reikalauja vadinamojo “atkato” - tai yra dalytis gaunamomis lėšomis.

Tuomet D.Kaunienei pareikštas įtarimas dėl išreikalauto kyšio priėmimo, o vienai jos pavaldinių - dėl bendrininkavimo darant minėtą nusikaltimą. Specialiųjų tyrimų tarybos (STT) Kauno skyriuje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo Kauno savivaldybės administracijos Sveikatos skyriuje. Buvo planuojama, kad vasaros pabaigoje byla bus perduota ikiteisminį tyrimą kuruojančiam Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriui surašyti kaltinamąjį aktą. Tačiau ikiteisminis tyrimas buvo grąžintas papildyti, o pasibaigus laikino nušalinimo nuo pareigų Sveikatos skyriaus vedėjos D.Kaunienės trijų mėnesių terminui, ji grįžo į darbą. Tačiau tuoj pat paprašė išleisti eilinių atostogų, kurių dar nebuvo išnaudojusi.

Šiuo metu D.Kaunienė dar atostogauja ir į telefono skambučius neatsako.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas vakar teigė, kad tarsis su Savivaldybės Personalo skyriaus darbuotojais ir teisininkais, kaip tokiu atveju elgtis.

“Nors įrodymų pritrūko, bet kyšininkavimo faktas vis vien turbūt buvo, - sakė A.Keserauskas. - Galbūt mes atliksime vidinį tyrimą, nes jei ir nebuvo įrodyta nusikalstama veika, D.Kaunienė turbūt negerai pasielgė. Juk ji tarnautoja, ir aš nežinau, ar ji galės toliau dirbti. Tai bus galima pasakyti tik išsiaiškinus ar po vidinio tyrimo”.