Ištikimiausias kelionių palydovas


2005-07-05
Daiva VALEVIČIENĖ
Ištikimiausias kelionių palydovas

Patogus lagaminas, kurio nereikia nešti ilgais oro ouostų koridoriais, nukonkuravo kelioninius krepšius

Savotiškai lengva buvo gyventi deficito laikais - kartą įgytas lagaminas tarnavo dešimtmečius, o ir pasiskolinti jį atrodė visai padoru. Dabar, susirengus į kelionę lėktuvu, prieš tai būtinai tenka pakloti kelis šimtus litų už patogų kelioninį bagažą. Retai begalima išvysti keliautoją šalia visos rietuvės krepšių krepšelių.

Pakako vieno karto

“Mes dažniausiai keliaujame automobiliu. Taip keliaujant daug nedidelių nešulių yra patogiau nei keli didžiuliai lagaminai. Juos nešti sunku, o vežti galima tik labai lygiu paviršiumi”, - sako ponas Vytautas. Šįsyk šeima nutarė skristi į Tunisą, todėl ir susitikome lagaminais prekiaujančioje parduotuvėje.

Ponia Vitalija neslepia, kad jai nepatinka dideli lagaminai. “Į vieną krepšį supakuodavau daiktus, kurie turi būti po ranka. Kitą paskirdavau nešvariems drabužiams. Šilti arba “vėsūs” drabužiai, nelygu, kur keliaudavome, taip pat būdavo atskirame krepšyje. Labai patogu, apsistojus nakvynei, pakakdavo iškraustyti tik dalį bagažo”, - sako moteris, priekabiai apžiūrinėjanti lagaminus.

“Du patogūs ir lengvi odiniai krepšiai bei rankinė vykstant į komandiruotę lėktuvu pasirodė labai nepatogūs. Viską reikėjo nešti, rankos buvo užimtos, rankinė smuko nuo peties, o dar teko rodyti dokumentus ir bilietus”, - nusipurto moteris, mat jai sugrįžtant dar ir lietus pliaupte pliaupė. Ji su pavydu žiūrėjo į lengvai didelį lagaminą tempusią kolegę. Tai ir paskatino apsispręsti pirkti lagaminą.

Rinktis yra iš ko

Pasižvalgius parduotuvėse, nesunku suprasti, kad lagaminai ir kelioniniai krepšiai ant ratukų yra paklausi prekė. Jų pasiūla - didelė. Patogų prestižinį kelioninį bagažą siūlo “Samsonite” parduotuvėje, kur už nedidelį lagaminą teks mokėti apie 400 litų, o už didesnį - bent dvigubai daugiau.

Bendrovei “Anis” priklausančiose parduotuvėse “Bags&More” galima įsigyti ne ką prestižu nusileidžiančių prancūziškų “Delsey” firmos lagaminų, kurie visame pasaulyje yra maždaug 15 proc. pigesni nei “Samsonite”. Tačiau lietuviams labiau patinka anglų “Carlton” - jų dydžiai atrodo priimtinesni. Italų “Ghepard” turi ratukus su amortizatoriais, todėl labiau patinka tiems, kurie keliauja į tas šalis, kur bagažo krovikai itin negailestingi, o šaligatviai - nelygūs. Jaunimui, nepripažįstančiam konservatyviųjų lagaminų, siūlomos kuprinės su ratukais. Trijų viena su kita susegamų kuprinių komplektas kainuoja apie 300 litų.

Klaipėdiečių firma “Heros” savo parduotuvę “Bagblues” Kauno Laisvės alėjoje ką tik uždarė. “Čia per mėnesį tebuvo parduodama po keliolika lagaminų, kai Vilniuje ir Klaipėdoje - po šimtą”, - paaiškino firmos komercijos direktorė Jolanta Zabarauskienė.

Trys viename

“Lagaminais prekiaujame jau dešimtmetį, užimame nemažą rinkos dalį. Importavome lagaminus, kainuojančius per tūkstantį litų, tačiau dabar siūlome kitokią produkciją. Tai Europoje labai populiari italų “Roncato”. Yra serijos iš trijų ir keturių lagaminų, visi jie telpa vienas į kitą, todėl neužima daug vietos tarp kelionių. Kai kurie lagaminai gaminami ant keturių ratukų, jie maždaug šimtu litų brangesni nei modeliai su dviem ratukais. Keturi ratukai suteikia galimybę vežtis lagaminą ne tik kaip vežimėlį, bet ir pastatytą, kas itin patogu, jeigu išlipus iš lėktuvo reikia keliauti traukiniais”, - sako J.Zabarauskienė.

Klaipėdiečiai, ilgokai užsiėmę lagaminų prekyba, prieš kelerius metus įkūrė ir gamybos padalinį - Kinijoje pagal Lietuvoje sukurtus modelius gaminami įvairių dydžių lagaminai su “Heros” ženklu. Mažų lagaminų kainos nuo itališkų skiriasi palyginti nedaug, tačiau vidutinio dydžio lagaminas kainuoja apie du šimtus litų, bent dvigubai mažiau nei kitų firmų.

“Jei žmogus keliauja labai dažnai, jo padėtis reikalauja turėti prestižinių firmų gaminius, vienas dalykas. Tačiau kam investuoti didelę sumą, jei keliaujama tik kartą ar du per metus - atostogauti? Dažnai keliaujantys žmonės labiau mėgsta lagaminus iš plastiko, tačiau pagamintus iš tekstilės prižiūrėti taip pat nesunku. Jie puikiai valosi su kilimams skirtomis priemonėmis”, - pasakoja J.Zabarauskienė.

Anksčiau dauguma pirkėjų pageidavo juodos spalvos lagaminų, o ryškiaspalviai buvo užsakomi tik vitrinoms papuošti. Dabar juodieji lagaminai sudaro tik apie 35 proc. Populiarėja ir specialūs, prie lagamino pritaikyti kosmetikos krepšeliai. Ne vienas poilsiautojas yra pasimokęs, kad savo bagažą gali gauti ne iškart nuskridęs į kurortą, o po dviejų ar trijų parų.

Geriausia kaip rankinį bagažą turėti mažąjį lagaminuką, kurį galima imti į lėktuvo saloną ir prie jo tvirtinamą kosmetikos krepšį. Reikalingiausi daiktai ir kosmetika bus saugūs.

Perkant lagaminus, verta pasikonsultuoti su pardavėjais - suprasite, kodėl lagaminų kainos taip skiriasi, kuo geresni paslėpti ratukai ir kitus svarbius dalykus.

Mažas lagaminėlis ant ratukų yra 50 litrų talpos, didesnis - 80 litrų, dar didesnis - 100, o į patį didžiausią lagaminą telpa kiek į vonią - 120 litrų. Tai, žinoma, nereiškia, kad jie skirti skysčiams vežti.