Išaiškinti auksinio kadro laureatai


2006-05-29
Tomas JARUSEVIČIUS
Išaiškinti auksinio kadro laureatai

Šeštadienį Vilniaus rotušėje apdovanoti jau penktąjį kartą surengto Lietuvos spaudos fotografijos konkurso “Auksinis kadras” nugalėtojai, kurių darbai bus eksponuojami ten pat vyksiančioje parodoje “Lietuvos spaudos fotografija 2006”. Taip pavadintas ir renginyje tradiciškai pristatytas nuotraukų albumas, jau spėjęs tapti oficialiu Lietuvos spaudos fotografų metraščiu.

Šiemet 112 autorių konkursui pateikė dešimt tūkstančių darbų (beveik dvigubai daugiau nei pernai), tarp kurių buvo ir temoje “Pramogos” apdovanojimui nominuotos dvi “Kauno dienos” fotografo Tomo Raginos nuotraukos, o trys pastarojo autoriaus fotografijos eksponuojamos parodoje.

Parodoje ir albume “Lietuvos spaudos fotografija 2006” publikuojama daugiau kaip pusantro šimto lietuvių autorių darbų.

Po tokio kiekybinio šuolio, tarptautinės žiuri patarimu, buvo nuspręsta kitąmet šeštajame konkurse riboti dalyvių pateikiamų fotografijų skaičių.

Šiųmečiame konkurse atsirado nauja tema “Kasdienis gyvenimas”, kuri, kaip tikisi konkurso organizatoriai, turėtų suteikti naują erdvę fotografų mintims. Šios temos poreikį patvirtino ir tai, kad ji buvo viena populiariausių. Be to, darbai buvo pateikiami ir kitose temose: “Naujienos”, “Žmonės naujienose”, “Socialinė fotografija”, “Portretas”, “Kultūra”, “Sportas”, “Pramogos”, “Kariuomenė”, “Gamta ir gamtos apsauga” bei “Reportažas”.

Lietuvos spaudos fotografijas vertino tarptautinė fotografijos profesionalų ir žinovų komisija. Šiemet ją sudarė 2002 metų tarptautinio konkurso “World Press Photo” pagrindinio apdovanojimo “Metų nuotrauka” nugalėtojas Ericas Grigorianas iš JAV, “Target Studio” fotografas Olegas Zenovas iš Latvijos, kino ir fotografijos kritikas Skirmantas Valiulis, dizaineris ir fotografas Giedrius Laurušas bei Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.