Interjero akcentas - augalai


2004-06-01
Giedrė BUDVYTIENĖ
Interjero akcentas - augalai

Keletas gerai parinktų vazoninių gėlių būstui suteiks jaukumo ir savitumo

Be vazonėlio su gėle sunku įsivaizduoti net kukliausią butą. Viengungis ir tas bent jau kokį dovanotą kaktusą turės. Kai kurie kambarinių augalų fanai jomis nustato visas palanges, rikiuoja ant grindų pasieniais, išdėlioja ant specialių staliukų. Tačiau ir prižiūrėti augalai gali paversti būstą panašiu į šiltnamį, jei jų bus per daug, jie nederės vienas prie kito, užgoš interjerą, užuot tapę vykusiais jo elementais.

Visada madingos

Sakoma, kad kambarys be gėlių - kaip patiekalas be prieskonių. Interjero architektės Audronės Mizelinskienės teigimu, dekoratyviniai augalai niekuomet neišeina iš mados. Jiems vietos atsiranda ir klasikiniame, ir visiškai moderniame minimalistiniame interjere, šalia metalo, stiklo. Gerai parinkti vazoniniai augalai patalpai suteiks savitumo, ją pagyvins.

Augalai gali atlikti ir praktinę funkciją, pavyzdžiui, suskaidyti kambario erdvę, atitverti vieną jos dalį nuo kitos. Tokiu atveju juos, jei yra didesni, tinka sustatyti tiesiai ant grindų, jei mažesni - ant lentynos, spintelės, specialių staliukų. Taip pat gėlėmis galima užpildyti tuščią nišą sienoje, erkerį - išsikišusį langą, plačią palangę.

Dideli ar smulkūs?

Kuriantis naujame būste ar iš esmės atnaujinus senąjį galime stengtis jame rasti vietą jau turimoms gėlėms, galime paskirti pinigų ir išsirinkti prie esamo stiliaus derančius naujus augalus.

Keli dideli vešlūs augalai, ypač išraiškingos, architektūrinių formų gėlės, atrodys įspūdingiau nei keliolika mažyčių vazonėlių su ne tokiais išvaizdžiais augalais. Jei patalpoje yra paaukštinimų, pakylų, tai tokiems augalams tinkamiausia vieta.

Galime komponuoti mažesnius augalus į grupeles. Pasak A.Mizelinskienės, mažesnės gėlės sudėliotos į kompoziciją, atrodys įspūdingiau nei po vieną išmėtytos įvairiose kambario vietose. Skirtingus augalus galima atskiruose vazonėliuose sudėti į vieną didelį indą ar iš karto susodinti viename inde. Gražiai atrodys ir vienas šalia kito ant stalelio ar palangės sukomponuota vazonėlių su skirtingais augalais grupė.

Įvairūs sprendimai

Architektė vieniems klientams pasiūlė nedideliais augalais užpildyti dvi kambario nišas. Kadangi jos tolokai nuo natūralių šviesos šaltinių, viršuje buvo sumontuotos specialios lempos, garantuojančios, kad augalai gerai augs. Nišos apačioje taip pat buvo įrengti šviestuvėliai, kurių skleidžiama šviesa paryškino augalus.

Senovinio stiliaus interjere šeimininkų puoselėjami augalai rado vietą erkeryje. Čia jie buvo sudėlioti į kompoziciją, išdėliotą ant specialių stiklinių lentynėlių. Grindyse įtaisius šviestuvėlius kompozicija tapo ryškiu interjero elementu, pasakoja A.Mizelinskienė.

Jei neturime nišų, erkerių, gėles galima dėlioti į kompozicijas bet kurioje labiau apšviestoje kambario vietoje tiesiai ant grindų. Tuomet reikėtų atsižvelgti į augalų aukštį, komponuoti juos pagal lapų spalvą. Kiekviename būste yra palangė. Jei vazonėlius su gėlėmis sudėliosime į kelias grupeles, įrengsime apšvietimą iš apačios, galėsime žavėtis žalumos oaze lango nišoje.

Mažesnės gėlių kompozicijos gali rasti vietą ir ant stalo, komodos, spintelių, lentynų. Iš mažų augalų miniatiūrinius sodus galima komponuoti dideliuose stikliniuose induose. Kelių augalų kompozicija tilps ant specialaus staliuko. Šalia didelio augalo vazone galima sodinti svyrančių ar šliaužiančių mažesnių.

Architektės teigimu, šiuo metu interjerą puošti itin madinga bambukais. Jie auginami paprastai ne žemėje, o stikliniame inde su vandeniu ir akmenėliais. Galimas ir visai netradicinis sprendimas: kambario zonas atskirti iš viršaus apšviesta dviguba stikline sienele, kurios apačioje paberta drėgno žvirgždo ir prikaišiota žaliuojančių bambukų.

Kokį indą rinktis

Nereikėtų gailėti pinigų ir tinkamiems vazonams įsigyti, nors jie gali kainuoti tiek pat ar net brangiau už augalą, jei bus autoriniai dailininkų darbai ar senoviniai indai. Tačiau vienas ar kelios tokios išskirtinės gėlės ypatinguose induose gali tapti pagrindiniu interjero akcentu, į kurį pirmiausiai kryps akys įžengus į jūsų būstą, kuris suteiks jam individualumo.

Išradingi šeimininkai indą gali rasti ir tarp turimų rakandų. Virtuvėje vazonams laikyti tiks pinti nenaudojami krepšiai, originalus suvenyrinis kibirėlis, senovinis metalinis indas pienui, puošnaus senovinio servizo arbatinukas ar netgi išgremžtas moliūgas. Svyrantys dideli augalai gražiai atrodys pakabinti lango nišoje, erkeryje specialiame vazone ar krepšyje.  

Ir vonioje, ir virtuvėje  

Vazoniniai augalai gali pagyvinti ir vonią, virtuvę, niūrų koridoriaus kampą, laiptų aikštelę ar net nebenaudojamą židinį. Tačiau reikia žiūrėti, kad augalai netrukdytų vaikščioti ir darbuotis.

Virtuvėje nereikėtų augalų laikyti arti viryklės. Tinkama jiems vieta yra palangė, lentynos. Čia augalai gali atlikti kelias funkcijas: estetinę ir praktinę. Jei viename dideliame vazone ant palangės pasodinsime mėtų, petražolių, šalavijų, bazilikų ir rozmarinų, bus ir gražu, ir naudinga, be to, dar ir skaniai kvepės.

Ant lentynų, indaujų viršaus tiks auginti vijoklines, šliaužiančias gėles.

Vonioje augalus galima auginti tik tuomet, jei joje yra langas. Kitais atvejais šią patalpą taip pat galime puošti gėlėmis, tačiau jas reikės kas kelios savaitės išnešti į kitą patalpą ant palangės, kad nenuskurstų.

Gėles galima laikyti ir miegamuosiuose, tik gal ne tokias gausias kompozicijas. Juk malonu, kai pabudus matai žalumą, o jei joje yra ir kvepiančių žiedų - dar smagiau.