Iki pergalės dar toli


2008-05-10
Iki pergalės dar toli

Išsivadavę nuo sovietų režimo nesame verčiami gegužę pasitikti paradu Pergalės dienai. Atsikratėme primesto mosavimo raudonais gvazdikais, garsiai nepasakę, jog apskritai neturime, ką švęsti, nes Lietuvai Antrasis pasaulinis dar nesibaigė.

Pergalės diena ateis tada, kai Lietuvos valstybės veikėjai nustos politizuoti šia tema; kai bus įvykdyta liustracija – ne sumedžiotos visos „raganos“, kaip mėgsta sakyti asmeninių ryšių su sovietų slaptosiomis tarnybomis nedeklaravę veikėjai, bet įvertinti ir nacių, ir sovietų nusikaltimai.

Sakyti, jog karas jau baigėsi, galėsime, kai kasmetėje Simono Vyzentalio centro ataskaitoje dėl nacių karo nusikaltėlių persekiojimo Lietuvai nebus prikaišiojama dėl trūkstančios politinės valios rasti ir nubausti nusikaltėlius.

Dar apstu manančiųjų, kad knaisiotis istorijos labirintuose – tuščias jėgų.

Yra šalis, kurios vadovai labai norėtų, kad Lietuva drauge su kitais SSRS okupuotais kraštais neieškotų istorinės tiesos. Tos šalies sostinės pagrindinėje aikštėje vakar vėl žlegsėjo tankai, seniai tapę ne istorinių įvykių, bet šios supervalstybės šių dienų agresyvios politikos simboliu.

Jei atsisakytume pretenzijų į atlygį už okupacijos ir aneksijos padarytą žalą, nustotume raginti partnerius Europos Sąjungoje komunizmo nusikaltimus prilyginti nacizmo nusikaltimams, gal net atgautume Rusijos muziejuose ir archyvuose kalinamas savo valstybės relikvijas.

Tačiau ar tąsyk mūsų gedulas dėl pokario partizanų, tremtinių žūčių būtų tikras?

Galime pasiguosti nebent tuo, jog nesame paskutiniai europiečiai, neatsakę į daugybę klausimų dėl sovietų ir nacių okupacijų. Istorinė tiesa apie sovietų nusikaltimus Antrojo pasaulinio karo metais iki šiol sunkiai skinasi kelią ir Vakarų Europoje. Vokietija, kurios tauta buvo abiejų – J.Stalino ir A.Hitlerio režimų auka, tik šiandien prabyla apie sovietų armijos nusikaltimus. Apie tai, kad stumdami nacių dalinius sovietų kariai žudė vokiečius civilius ir prievartavo ištisus kaimus, apie badui pasmerktus sovietų užimtos Berlyno dalies gyventojus… Skelbti istorinę tiesą niekada nėra vėlu. Per vėlu gali būti tik ieškoti dar gyvų anų dienų nusikaltimų liudininkų.