Į vienuolyną - adrenalino, sentimentų ir draugų


2003-08-22
Į vienuolyną - adrenalino, sentimentų ir draugų
Vasarą Pažaislyje triūsia savanoriai net iš tolimosios Japonijos

Artėjant atostogų pabaigai vieni skuba gaudyti paskutinius vasaros saulės spindulius, kiti jau pradeda rengtis mokslo metams. Paskutinės vasaros atostogų dienos jauniesiems savanoriams iš užsienio bėga šalia Pažaislio, kur jie kiekvieną vasarą tvarko vienuolyno aplinką, padeda vienuolėms.

Dirba už maistą

Kaune įsikūrusi nevyriausybinė visuomeninė jaunimo organizacija “Deineta” bendradarbiauja su Europos savanoriškosios tarnybos organizacijų aljansu. Ji padeda į užsienį išvykti lietuvių jaunimui, pasiryžusiam dirbti tik už maistą ir naujas pažintis, o iš užsienio atvykstantiems savanoriams parodo Lietuvos apylinkes.

Būtent Lietuvos gamta užsieniečiams palieka didžiausią įspūdį. Linda iš Vokietijos teigė negalinti atsistebėti, kad aplink tiek daug žalumos ir gyvybės. Be vokietaitės, Pažaislyje dar apsigyveno čekas, lenkas, prancūzė ir net penki japonai. Visi jie Lietuvoje lankosi pirmą kartą ir žada padėti vienuolėms dvi savaites - tiek laiko trunka savanorių darbo stovykla.

Stovyklos vadovė Jolija Reinikytė Pažaislyje dirba jau antrą vasarą. “Kiekvienais metais Pažaislyje surengiamos penkios darbo stovyklos pamainos”, - teigė vadovė. Kiekvieną pamainą susidaro apie 10 savanorių grupė, kuri padeda vienuolėms. Tokioje nedidelėje grupėje jaunimas kaipmat susipažįsta ir susidraugauja.

Ekvilibristika ant stogo

Nors kambariai, kuriuose apsistoję savanoriai, kuklūs, be ypatingų patogumų, tačiau užsieniečiams tai visai netrukdo: pusę dienos jie praleidžia lauke dirbdami, pusę - dalyvaudami įvairiose ekskursijose ar tiesiog ilsėdamiesi ant marių kranto.

Užsieniečiai visai nesibodi rauti lietuviškų piktžolių iš vienuolių daržų, kasti ankstyvųjų bulvių ar laistyti agurkus. O sode sunokę obuoliai taip pat pareikalauja nemažai darbo - jaunuoliai vaisius skina, rūšiuoja, pjausto. Sodo ir daržo darbai dažniausiai tenka merginoms. Tuo tarpu vaikinams vienuolės randa sunkesnių uždavinių: darbuotis su kirviu, krauti malkas ar net lipti ant stogo ir valyti lietaus latakus.

Tokia užduotis kaip tik teko Marekui, savanoriui iš kaimyninės Lenkijos. Vaikinas suprato, kad kabarotis ant vienuolyno stogo labai pavojinga, tačiau drąsiai pademonstravo savo ekvilibristikos sugebėjimus ir atliko nelengvą užduotį. “Nuo pastato stogo atsiveria tikrai pasakiškas vaizdas, svarbu, kad tik vėjas nebūtų per smarkus”, - apie Pažaislio dovanotą adrenaliną kalbėjo lenkas.

“Japoniška” pamaina

“Ši pamaina tikrai “japoniška”: iš vienuolikos savanorių - net penki japonai”, - teigė J.Reinikytė. Dvi rugpjūčio savaites praleisiantys Lietuvoje samurajų ainiai viskuo stebisi žymiai labiau nei kiti užsieniečiai.

Prie modernių technologijų kasdieniniame gyvenime pripratusiems japonams slogų įspūdį Lietuvoje paliko viešieji tualetai, nes važiuodami šalies keliais, rytiečiai nepratę sustoti prie tankesnės giraitės.

Keliauja po Lietuvą

Stovyklautojai leidžia laiką ne tik už vienuolyno tvoros. Vadovė jaunuoliams surengia nemažai ekskursijų. Tradiciškai aplankomi Kernavės piliakalniai, Trakų pilis ir Vilnius. Norintieji gali aplankyti ir Kryžių kalną bei “vasaros sostinę” Palangą.

Tačiau prancūzė Florencija baiminasi, ar ekskursijos bus sėkmingos. Mat, merginai keliaujant į Pažaislį, visi jos sutikti žmonės angliškai sunkiai galėjo paaiškinti, kaip rasti kelią, vedantį į Lietuvos baroko šedevrą.

Vienuolės savo jauniesiems svečiams ypatingų reikalavimų nekelia: svarbiausia - nevartoti alkoholio, nerūkyti ir nešiukšlinti. Nors jaunuoliai šokių vakarėlių nerengia, tačiau muzikos klausosi nevaržomai.